yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 17.02.2020
    מאות מוצרים עלולים לאבד כשרות
    יבואנים: הרבנות מקדמת מדיניות שתשלול אישורי כשרות ממוצרים שבמשך שנים נמכרו ככשרים • חלק מהמוצרים ייעלמו מהמדפים, אחרים עלולים להתייקר • הרבנות: "במוצרים האלו ענייני הכשרות מורכבים יותר"
    מירב קריסטל

    הרבנות מעכבת יבוא, והתוצאה עלולה להיות העלאת מחירים - כך טוענים יבואנים. בזמן שראש הממשלה וח"כ ניר ברקת מציגים תוכנית להתמודדות עם יוקר המחיה, ברבנות מקדמים מדיניות חדשה במחלקה ליבוא שתשלול את אישור הכשרות ממאות מוצרי מזון, ששנים נמכרו ככשרים - בהם דגני בוקר, שימורים, חטיפי אנרגיה, שוקולד, מיונז ומוצרי פסטו.

    כיום הם נמכרים ברשתות השיווק בכשרות הרבנות הראשית, אלא שאלו יוצרו ב־2019. מהשנה אין להם אישור, וחלקם ייעלמו מהמדף בקרוב. היבואנים כבר עצרו את הייצור בחו"ל מתוך הבנה כי לרבנות אין כוונה לאשרם. התוצאה עלולה להיות פחות תחרות על המדף - והפקרתו למותגים יקרים יותר.

    בין היתר, מדובר בעלי גפן שופרסל, קונפיטורות, ריבות ודגני בוקר שכוללים תותים ופירות יער, פירות יער קפואים, אצות נורי, גבינות ממפעל מלקפול בפולין, שמוכר למספר יבואנים, ושוקולד מילקה ביבוא מקביל. גם יבואנים כמו וילי־פוד ונטו נתקלו בביקורות מחמירות מהרגיל במפעלים בחו"ל.

    "הרבנות הקשיחה עמדות", טוענים יבואנים. "מוצרים ששנים אושרו בלי בעיות נפסלים. יש בעיה כרגע עם כל סוגי העלים". גורם שמסייע ליבואנים מול הרבנות אמר ל"ידיעות אחרונות": "החליטו להחמיר בפסטו ולבדוק מאיזה שדה הגיעו העלים. עורכים למוצר בדיקות תולעים ואף שלא מצאו כלום, כרגע לא מאשרים יבוא. וזה מוצר שכבר יש לו כשרות".

    לפי צביקה ויליגר מווילי־פוד, "הם החליטו להקשות, וכדי לקבל תעודה מהרבנות צריך לחכות 4־5 חודשים. כל משגיח כשרות עולה לנו 300 דולר ויש עוד עלויות רבות. לאחרונה, הם הגיעו לפתע לאחד המפעלים שלנו בחו"ל ובדקו אותו מהיסוד אף שהוא מאושר בידי גוף כשרות שהם אישרו". יבואן מקביל אמר: "ביבוא מקביל הבעיה קשה יותר. ויתרתי על 70% מיבוא המזון כי הרבנות לא מאשרת יבוא. מ"מ ממונה מחלקת יבוא ברבנות, עמיחי קריגר, נשמע לרפי יוחאי, ראש המחלקה להונאה בכשרות שמוביל קו נוקשה נגד יבוא. בגלל הגישה הזו העסק מושבת. הגדולים והחזקים יסתדרו, אנחנו לא. ב־2019 היו עשרות בקשות ליבוא מקביל ואישרו רק 6. יבואנים יורדים מיבוא מקביל, והוא בגסיסה. אם עושים בעיות ביבוא מקביל למילקה, למשל, ולא יהיה לה יבוא כזה, תוך כמה חודשים המחיר יטוס שוב למעלה".

    נראה שברבנות החלו להעלות דרישות שמזכירות כשרות מהדרין. לדברי גורם באחת הכשרויות הגבוהות, "זה סיפור של כוח בין מחמירים ומתפשרים. כרגע שולטים הראשונים, מאז השעייתו של ממונה מחלקת יבוא בעקבות פרשת שוחד. לדעתם הכל צריך להיות ברמת בד"ץ". גם לדברי גורם בגוף כשרות נוסף, "זו מלחמה בין קבוצות, ואחת מהן גורמת לארגון להקצין - גם במוצרים ש־50 שנה היו מאושרים. הם רוצים שרק מה שברמת מהדרין יאושר, והשאר ייעלם. אדם חילוני שלא שומר כשרות לא צריך ללכת לסופר רוסי ולאכול לא כשר, עדיף שיאכל כשרות רגילה. אנחנו מאשרים לפי ההלכה, והם פוסלים לפי מה שבא להם".

    מנגד, גורם ברבנות טוען שאין כל החמרה. "אולי עד כה זכו מן ההפקר. אולי יבואנים לא עומדים בנהלים. מה שלא תואם לנהלים לא מאושר, מה שתואם מטופל. דברים שבעבר אושרו שלא לפי הנוהל, במקרים רבים ניתנו ליבואנים תעודות ב'הוראת מעבר' לצורכי התארגנות".

    מהרבנות נמסר: "יש הקפדת יתר על נוהלי הכשרות שלנו. בדברים אלה ענייני הכשרות מורכבים יותר עקב נוכחות חרקים ונגיעות. עלי גפן הם מוצר הנגוע בחרקים, ומאושר רק בייצור מיוחד עם דיווח של משגיח, ולעיתים גם אז יש חרקים בבדיקות. ריבות מאושרות לפי הנהלים. מילקה, ככל יבוא מקביל, אם מוגש לפי הנהלים - מטופל".

     

    דוגמאות למוצרים מיובאים שצפויים לאבד את הכשרות

    שימורים

    חטיפי אנרגיה

    שוקולד

    מיונז

    פסטו

    עלי גפן

    ריבות

    דגני בוקר עם פירות יער

    פירות יער קפואים

    אצות נורי

    גבינות מיובאות

    שוקולד מילקה (ביבוא מקביל)

     

     


    פרסום ראשון: 17.02.20 , 19:40
    yed660100