yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אביגיל עוזי
    חדשות • 20.02.2020
    בדיקה פלילית בפרשת הממד החמישי
    בתזמון פוליטי רגיש, בישורת האחרונה של הקמפיין, נראה כי הפרשה שמסבכת את בני גנץ מקבלת מפנה • אתמול נודע כי לאחר הבחירות צפויה להיבדק לעומק ההתקשרות בין המשטרה לחברת הממד החמישי שבראשה עמד יו"ר כחול לבן, במסגרתה נעשו לפי המבקר מספר ליקויים ‑ כמו היעדר מכרז תקין ומסירת נתונים שגויים • השאלה המרכזית: מי יהיה הגוף שיערוך את הבדיקה
    טובה צימוקי ומאיר תורג'מן

    11 יום לפני בחירות 2020, התפתחות בפרשת “הממד החמישי” ‑ החברה שבראשה עמד בני גנץ בעבר. מסתמן כי לאחר הבחירות צפויים היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבל

     

    יט וממלא מקום פרקליט המדינה דן אלדד לפתוח בבדיקה פלילית בפרשה.

     

    יחד עם זאת, בשלב הזה מעלות הבדיקות בפרקליטות שהחשדות אינם נוגעים לגנץ. מקורות משפטיים הבהירו כי פניות בנושא ומסמכים שמחשידים את ראשי החברה הגיעו לפרקליטות המדינה, כמו גם תוצאות בדיקת המבקר.

     

    בעקבות פניית השר לביטחון פנים גלעד ארדן, אלדד ביקש לקבל לידיו את חומרי הבדיקות שכבר נעשו. אתמול התקיימה ישיבת התייעצות בלשכתו על מנת ללמוד את פרטי התיק. בשלב הזה מעלים הממצאים כי יש צורך בבדיקה ‑ אך לא בחקירת משטרה.

     

    אחת השאלות שיצטרכו לקבל מענה היא מי יהיה הגף שיערוך את הבדיקה, לאור העובדה שבין חברת הממד החמישי למשטרה נוצר קשר חוזי ב־2017. כלומר, גם המשטרה תהיה נתונה לבדיקה בעניין.

     

    על פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, בתקופת בחירות לא משהים החלטות על פתיחה בחקירות או הגשת כתבי אישום. עם זאת, נהוג שהחלטה על הגשת כתבי אישום ‑ כמו במקרה של ראש הממשלה ‑ לא תימסר בתקופה של כחודש ימים לפני הבחירות. כך נהוג לגבי פתיחה בחקירות משטרה שיש להן השלכה על נבחרי ציבור.

     

    בדוח שפירסם מבקר המדינה בחודש מארס, 12 ימים לפני הבחירות באפריל, הוא קבע כי "המשטרה נהגה בחוסר שוויון כלפי החברות האחרות". מהדוח, שעסק בנושא הרכש המשטרתי, עלה כי אחת העסקאות שביצעה המשטרה ללא מכרז כפי שנדרש הייתה במסגרת התקשרות עם חברת הממד החמישי שאותה ניהל יו"ר כחול לבן.

     

    מהדוח עולה כי המשטרה העבירה 4 מיליון שקלים לחברה של גנץ לשם עריכת פיילוט בתחום הבינה המלאכותית, ללא מכרז. המבקר הגדיר את העסקה כ"מגה פרויקט", שעלותו הייתה אמורה להגיע ל־50 מיליון שקלים אם הפיילוט היה עובר לשלב הביצועי ‑ דבר שלא קרה בפועל.

     

    בפרק שהקדיש המבקר יוסף שפירא להתנהלות הבלתי תקינה של המשטרה בהתקשרות עם החברה של גנץ עולים מספר ליקויים. הראשון שבהם הוא היעדר מכרז תקין: מהדוח עולה כי החברה הציעה למשטרה לרכוש מערכת חדשה, אלא שהמשטרה לא טרחה לפנות לחברות נוספות בתחום כנדרש. בדוח נכתב כי התאמת המערכת לצורכי המשטרה נבחנה באמצעות שתי בדיקות בלבד, וכן שההתקשרות עם החברה נעשתה בפטור ממכרז כיוון שקיבלה "פטור מבצעי" ‑ בטענה שיש לצמצם כמה שיותר את החשיפה לעבודת המשטרה. המבקר לא השתכנע מההסבר הזה וקבע כאמור כי המשטרה נהגה בחוסר שוויון, מה שהעניק לממד החמישי יתרון בולט על כל יתר החברות.

     

    בנוסף מצביע הדוח על השתתפותו של גנץ, בניגוד לנהלים, בישיבה עם צמרת המשטרה בזמן הדיון בעסקה. "משרד מבקר המדינה מעיר למשטרה כי יש טעם לפגם בהשתתפות הנציגים הבכירים של החברה", נכתב. "מדובר בחברה שהיא בעלת עניין, ועל פי מהלך הדיון הייתה הסתברות לכך שהמשטרה תידרש לנהל משא ומתן לקראת התקשרות עם החברה".

     

    עוד מצביע הדוח על כך שהחברה מסרה נתונים שגויים על מנת לזכות בפטור. "התשתית העובדתית שהציג מנהל טכנולוגיות במשטרה לוועדת המכרזים כדי לקבל פטור לא הייתה נכונה". בין הנתונים השגויים שהתקבלו: עם לקוחות החברה נמנים גופים ביטחוניים, החברה קיימת ארבע שנים, והמוצר במצב מתקדם יותר מאשר היה בפועל.

     

    בנוסף עלה כי בין היועצים לחברה באותה עת היו המפכ"ל לשעבר דודי כהן, ניצב בדימוס בנצי סאו וסגן ראש המוסד לשעבר רם בן־ברק, כיום חבר ברשימת כחול לבן לכנסת, שהשתתפו בישיבות עם המשטרה.

     

    המשטרה, כאמור, לא המשיכה בפרויקט, והחברה של גנץ נסגרה, מה שלא מנע מהמבקר לציין: "בחירת המשטרה לפעול באופן עצמאי לא תרמה לקידום יעיל ותכליתי של מתן מענה לצורך הטכנולוגי".

     

    yed660100