yed300250
הכי מטוקבקות
    ליצמן, פרץ, נתניהו, דרעי סמוטריץ' ובנט
    חדשות • 04.03.2020
    מחפשים הכרעה
    בתום לילה דרמטי של שינויים ותהפוכות במפת המנדטים, ואחרי שחלפה אופוריית הניצחון, בליכוד ניגשו אתמול לעבודה הקשה: גיוס 61 ממליצים שיאפשרו לנתניהו לקבל מהנשיא ריבלין את המנדט להרכבת הממשלה • בכחול לבן ליקקו את הפצעים, ולמרות הצהרתו המחודשת של היו"ר בני גנץ כי לא יישב בממשלה תחת אדם שיש נגדו כתב אישום, במפלגה נשמעו אתמול קולות שדיברו על חישוב מסלול מחדש • גורם בכחול לבן: "אם גנץ היה מקבל את מתווה הנשיא, עוד שבועיים הוא היה מחליף את נתניהו בתפקיד במקום לתת נאום הפסד"
    מורן אזולאי ויובל קרני

    אחרי עוד מערכת בחירות דרמטית וסוערת, ורגע לפני שייפתח המקצה הראשון של ההתייעצויות אצל נשיא המדינה, בליכוד מנסים לקבע נראטיב של ניצחון - ובמקביל לפעול בערוצים שונים על מנת להביא לכך שנתניהו יקבל מריבלין את המנדט להרכבת הממשלה כשמאחוריו 61 ממליצים, והפעם יצליח במשימה.

    אתמול הסבירו בכירי הליכוד בראיונות בתקשורת כי האפשרויות מגוונות וכי נתניהו לא יתקשה בהרכבת ממשלה גם אם יחסרו לו לבסוף שני מנדטים. אלא שהמציאות בשטח קצת יותר מורכבת, וגם נתניהו עוסק ביממה האחרונה בשאלה איזה מהתרחישים האפשריים ייחשב בר־ביצוע וריאלי יותר בנסיבות שנוצרו.

    כבר עם פרסום תוצאות הבחירות ערך נתניהו שיחות עם כל ראשי מפלגות הימין וביקש מהם להתלכד סביבו בניסיון להקים ממשלת ימין. אתמול הוא כבר ערך איתם מפגש בכנסת כדי לוודא שכולם מאוחדים. אחד החששות של נתניהו בהקשר זה הוא שאם לא יישאר במחויבותו לגוש, כחול לבן ירכיבו ממשלה עם אחת ממפלגות הימין או החרדים, ולכן הוא עשוי לפנות קודם כל לאפשרות לגייס "עריקים" מגוש המרכז־שמאל.

    שרי הליכוד, שבינתיים נתניהו הורה להם שלא להתראיין בתקשורת, אמרו אתמול באולפנים כי יש לפחות ארבעה מועמדים שבליכוד משוחחים איתם, אולם כל המועמדים ש"סומנו" מכחישים נחרצות אפשרות של מעבר לליכוד. מלבד עריקים בודדים מסמנים בליכוד עוד אפשרות: מכבש לחצים דרך השטח על מפלגת העבודה־גשר - עמיר פרץ, איציק שמולי ואורלי לוי־אבקסיס - ואף הציפו את התיקים האפשריים לצורך הצירוף: אוצר, רווחה ושיכון ובינוי. אם בליכוד יצליחו לפתור את תסבוכת ה"עריקים", ייתכן שלנתניהו יהיו 61 מנדטים להקמת ממשלה, אולם בליכוד מבינים כי גם התרחיש הזה הוא לא אידיאלי משום שממשלה צרה לא תהיה יציבה.

    התרחיש הנוסף העומד בפני נתניהו, ואיש בליכוד לא פוסל אותו, הוא ממשלת אחדות. דקות ספורות אחרי פרסום המדגמים כבר הודיעו שרי הליכוד בראיונות בתקשורת בתיאום מושלם כי ממשלת אחדות היא צו השעה. גם נתניהו דיבר בנאומו על הצורך בפיוס ואיחוי הקרעים ולא שלל אחדות. יחד עם זאת, הבעיה המרכזית עדיין תלויה ועומדת סביב השאלה: מי יוביל את הרוטציה.

    צילום: שאול גולן
    צילום: שאול גולן

    גם הנהגת כחול לבן התכנסה אתמול כדי לדון בשאלת ממשלת האחדות בעקבות התוצאות המאכזבות בבחירות. חברי הקוקפיט פסלו בבחירות ספטמבר 2019 את המתווה להקמת ממשלת אחדות עם נתניהו ברוטציה בטענה כי אינם יכולים לשבת עם ראש ממשלה תחת כתבי אישום. גם אתמול שמרו על קו תקיף נגד ממשלה עם נתניהו, והיו"ר בני גנץ אמר בחלק הסגור של ישיבת הסיעה: "לא אשב בממשלה תחת אדם שיש נגדו כתב אישום". גם מס' 2 ברשימה, יאיר לפיד, אמר: "לא אכנס לממשלה תחת נתניהו, ואף אחד אחר ברשימה לא ייכנס לממשלה כזו".

    אלא שכמה ח"כים בכחול לבן אמרו אתמול בשיחות פרטיות כי המפלגה צריכה לחשב מסלול מחדש ולבחון את האפשרות לשבת עם נתניהו. לפיד ומשה (בוגי) יעלון הם שני הבכירים שמובילים בחריפות את ההתנגדות להצטרף לממשלת אחדות, ואילו מספר 4, גבי אשכנזי, שמר אתמול על שתיקה בנושא וגורמים במפלגה אמרו כי הוא אינו שולל הקמת ממשלת אחדות.

    גורם בכחול לבן מתח ביקורת על העמדה הקשוחה של המפלגה בעניין ממשלת האחדות ואמר כי אם הנהגת כחול לבן הייתה מקבלת במערכת הבחירות הקודמת את מתווה הרוטציה – "בני גנץ היה נכנס עוד שבועיים לתפקיד ראש הממשלה ומחליף את נתניהו – במקום לתת נאום הפסד בנמל תל־אביב".

    בכחול לבן מודעים לכוונות של הליכוד "לצוד עריקים". ח"כ עומר ינקלביץ' הגיבה אתמול לראשונה ל"ידיעות אחרונות" ו־Ynet והכחישה בתוקף את הדברים. “הכל שמועות – זה לא יקרה”, אמרה. הח”כים ינקלביץ’, צביקה האוזר ויועז הנדל הודיעו אתמול בפומבי במהלך ישיבת סיעה: “אין שום סיכוי שמישהו מאיתנו יערוק לשורות הליכוד”.

     

    yed660100