ירוק בעיניים

לקראת פסטיבל "ירוק ולא רחוק" בשפלת יהודה, שיר־לי גולן האכילה עיזים ורצה בשדות, כאילו אין קורונה בעולם

בטיולים בחו"ל ההנאה מופקת כבר משלב התכנון - בחירת היעד, איתור מלון וקריאה על אתרים ומסעדות. ביום טיול בארץ הלב מתרחב כבר בזמן הנסיעה. הירוק עכשיו ירוק מאוד, ומרחבי החיטה, שבשוליהם פרחים בשלל צבעים, עושים חשק לעצור בצד ולרוץ בשדות, כאילו אין קורונה בעולם.את החוויה הזאת מציע פסטיבל "ירוק ולא רחוק" השני, של עמותת תיירות שפלת יהודה, שכולל אטרקציות, תצפיות, אתרי מורשת, סיורים, וגם אוכל, שבלעדיו יום כיף אינו יום כיף. הוא יתקיים בשלושה מסופי השבוע הקרובים (גגלו לתוכנית המלאה) - שיא פריחת הכלניות, הרקפות והתורמוסים. הנה חמישה דברים שכדאי לעשות בו.

 

ביתא ישראל: קפה־חלה

 

כפר ביתא ישראל בקריית־גת יהלך עליכם קסם. זה מרכז חווייתי שהוקם לשימור מורשת יהודי אתיופיה וחשיפת תרבותם, וכן כדי לאפשר למבוגרים שביניהם לעסוק בחקלאות שנאלצו לזנוח, ולגדל תבלינים ועשבי תיבול שריחם וטעמם הם חלק מהדנ"א שלהם.

 

בכפר הקטן פזורים בתי ג'וג'ו, עשויים חֵמָר ובוץ, ולצידם חלקה חקלאית פתוחה וחממה. במרכז המבקרים, הבנוי כמטבח אתיופי טיפוסי, כולל גומחות בקירות, תחוו את טקס הקפה 'בונה בדובו' - שתיית קפה מריר מהדובו, מעין חלה מתוקה. משפחות יהודיות באתיופיה קיימו אותו שלוש פעמים ביום: כל פעם שותים בסבב שלוש כוסות, שתכליתן התכנסות והתלכדות. את הבונה מרתיחים על אש גלויה וכשהוא מוכן מוזגים לספל קטן, שותים ומדברים. גם הילדים היו שותפים לטקס ודרכו למדו על כבוד הדדי. החלה היא פינוק השמור לשבת וחג, לחגיגות ראש חודש ולאורחים. לפי מנהלת התיירות בכפר גאולה הדראי, באתיופיה היהודים לא קידשו על היין מחשש שאינו כשר, ובמקומו קידשו על החלה.

 

יקב חיטים. שישה סוגי יין | צילום: גדי קבלו
יקב חיטים. שישה סוגי יין | צילום: גדי קבלו

 

 

היא עלתה ארצה לפני 40 שנה אחרי מסע בן שנתיים בסודן. "הייתי בת עשר", היא אומרת. "גרנו בקריית־גת ואחרי לימודיי באולפנה חזרתי אליה. למדתי חינוך ועסקתי בזה עד לפני 14 שנה, אז הקמתי עם שותפיי את עמותת 'הנני', ומאז אני עוסקת במורשת יהודי אתיופיה. הקמנו את הכפר לפני 11 שנה". המבקרים מוזמנים לסדנאות כמו בנייה בחמר ובבוץ, היכרות עם הכתב האמהרי, בישול וריקוד אתיופי, והרצאות. בסיור תתוודעו לגידולים - כמו שום, בזיליקום אתיופי, ג'ינג'ר והל - ותלמדו על בנייה אקולוגית ועל ה'סוסו', עמוד התווך של הבית.

 

בימי שישי בתקופת הפסטיבל. פעילויות: 50 שקל לאדם (מגיל 3). פרטים והרשמה: 0537119909

 

הארטישוק של נועם: סיור בחווה ובראנץ'

 

נועם יעקבא יצר בחווה הגדולה שלו במושב ניר בנים - 500 דונם ארטישוק, 90 דונם ענבים ו־30 דונם עצי זית - חוויה ייחודית וטעימה. אביו בן ה־87 עדיין קם כל יום לקטוף ארטישוקים, וגם הוא עסוק בעבודה החקלאית, לצד אירוח מבקרים.

 

משק שמואלי. להכין גבינה צ'רקסית | צילום: גדי קבלו
משק שמואלי. להכין גבינה צ'רקסית | צילום: גדי קבלו

 

 

כאן תיהנו מבראנץ' בריאות ארטישוקי (חלוט בטחינה, בתוך מרק, סלט קינואה או חמין, אורז עם לבבות ארטישוק וכו'), תראו איך הוא גדל, ותטעמו אותו חי, בשרני ומרענן. יעקבא יסביר לכם למה כדאי לאכול ארטישוק לפני אלכוהול, ובאיזו עדה זה בכלל קינוח. ארגז בן חמישה ק"ג ארטישוק יעלה 50 שקל, וסיור וארוחה - 100 שקל למבוגר (בשבת, 80 בשישי) ו־50 לילד (3־13). הסיורים יוצאים ב־11:00 וב־13:00. רק בהזמנה מראש, 0542278637

 

יקב חיטים: מעז יצא יין

 

יקב חיטים בנווה מבטח הוא החלום של עצמון ושרית חג'ג'. לפני עשר שנים טיילו בדרום־אפריקה עם שלושת בניהם, שמשכו אותם לביקור בחווה של אריות לבקנים - גימיק שיווקי של יקב מקומי. הם טעמו, התלהבו, והחליטו שזה מה שבא להם לעשות.

 

הוא הלך ללמוד ייננות, לה היה ידע כאגרונומית. בשנה הראשונה הופקו 30 בקבוקים, שחולקו לחברים, אחרי שנתיים 900, וכיום אלפי בקבוקים משישה סוגים - מרלו, קברנה, שיראז, פינוטאז', רוזה מענבי קברנה, וגם בלנד בשם "ברימה" (מצוין בתוניסאית).

 

כל הענבים גדלים בכרם בן שבעה דונם ליד ביתם. עם הזמן הם למדו לשתות יינות חדשים ("בארוחת שבת פותחים שניים - אחד שלנו ומקביל של יקב אחר - ומשווים"), ואוהבים במיוחד את השיראז הפרטי, שזכה בפרסים. היינות נמכרים רק ביקב, שבו נערכים גם ערבי טעימות וסיורים. מחירים: 80־200 שקל לבקבוק. בימי הפסטיבל יהיו גם דוכני בשר ושוקולד.

 

לפרטים: 0546646494

 

משק שמואלי: עיזים ושרקנים

 

קניתם יין? במשק שמואלי בבאר טוביה תוסיפו לו גבינות עיזים. יעל וניר שמואלי הם דור שלישי למשפחות חקלאיות. הם עזבו משרות בהיי־טק ובייעוץ חינוכי, ומאז מטפחים עם שלושת ילדיהם עדר עיזים אלפיניות (שנהנות מליחוך חציר, הרבעות טבעיות, חליבה אחת בלבד ביום והימנעות מהפרדה בין אמהות ויונקים צעירים), ומייצרים 14 סוגי גבינות. כאן תוכלו להאכיל את העיזים, להתנסות בחליבה ידנית, ללטף שרקנים, ללמוד מניר להכין גבינה צ'רקסית (נפלאה), ולטעום את התוצרת. הסיור בן כשעה וחצי, 30 שקל לאדם (מגיל שנתיים).

 

לפרטים והרשמה: 0526659925

 

מסעדת כרמים: איטליה פינת עיראק

 

מסעדת כרמים במושב סגולה, בראשות השף סהר רפאל, קיימת 17 שנה ומוכיחה שעיצוב שקט ויד ידענית הם מה שצריך בענף המאתגר הזה. במטבח שלו תמצאו מנות בניחוח איטלקי, לצד מנות צרפתיות, וכאלו עם פרשנות לבישול המצרי־עיראקי שעליו גדל רפאל. סלט קאפרי (עגבניות שרי, פלפל קלוי, גבינת פטה ועלי בזיליקום, על פרוסת לחם בריוש וגבינת שמנת בצד), וסביצ'ה גלילי (דג ים, בורגול, שקדים קלויים ועשבי תיבול על לַבַּנה ביתית) סגרו לנו את הפינה בהנאה גדולה. לא כשר.

 

להזמנות: 088505859

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים