yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אלכס קולומויסקי
    חדשות • 07.03.2020
    האישה שבטנק ניצחה
    הן טענו פגזים, ירו לעבר מטרות רחוקות, נהגו בתנאי שטח מורכבים וזכו בתום הכשרה אינטנסיבית להפוך למפקדות הטנק הראשונות בצה"ל • אלא שהפיילוט שבו השתתפו ספג ביקורות והוקפא, והשריונריות נאלצו לעתור לבג"ץ כדי להישאר עם סרבל הלוחמות • "תשפטו אותנו רק בזכות היכולות שלנו", הן דורשות "התאהבנו במה שעשינו, נתנו את כולנו"
    חן ארצי סרור

    המשפחה המגויסת: אמא של נגה שינה מבנימינה הלכה לחנות חומרי בניין, לנסות להרים פטיש 5 קילו. אבא של אסנת לוי מירושלים, שעלה מצרפת, דחף את הבת שלו להגיע לסיירת מטכ"ל. לא היה לו מושג שאין שם נשים. ההורים המסורתיים של שירן טטרושווילי מגן יבנה שמעו רבנים מנאצים לוחמות, ולא הבינו למה היא עושה את זה לעצמה.

     

    תכירו את שלוש מפקדות הטנק הראשונות של צה"ל. מי שהיו חלק מפיילוט מבטיח, שהיה אמור לבחון את השתלבותן של נשים בטנקים, ומצאו את עצמן בלב סערה ציבורית. למרות שעל פי הלוחמות, ועל פי חלק מהמפקדים, הפיילוט היה מוצלח, הרי שבצה"ל החליטו להקפיא אותו.

     

    קשה להתעלם מהלחצים הכבדים שהופעלו על הצבא באותה עת. הצעירות הנחושות הללו לא ויתרו ועתרו לבג"ץ בדרישה להשתלב כלוחמות שריון, כיוון שעמדו בכל התנאים - הפיזיים והמנטליים. כשבוע לפני הדיון בעתירה החליט הרמטכ"ל אביב כוכבי להוציא את הפיילוט מהפריזר ולנסות שוב. כעת עשרות נשים נוספות גויסו לחיל והמתווה ייבחן מחדש.

     

    אני פוגשת אותן באנדרטה של חטיבת הראל בהר אדר. הן מטפסות על הטנקים בקלילות למרות הג'ינס והנעליים הגבוהות. "מעניין מתי יעשו כתבה על גברים שלא הצליחו בשריון. כל אלו שהפכו לטנקיסטים גרועים או נשרו מהמסלול", צוחקת נגה. היא התגייסה לברדלס, חלמה להיות לוחמת. "ביזבזתי על זה את כל החסכונות שלי. הלכתי לשלוש קבוצות שונות של כושר קרבי. כשהמפקדות שלי שלחו אותי מהטירונות לראיונות בלטרון, בכלל לא ידעתי מה זה טנקים". שירן ואסנת היו לוחמות בקרקל. "אני מודה שבהתחלה לא רציתי לעזוב לטנקים, היה לי טוב", אומרת שירן. "אבל בנו לנו את הזהות ושמרו עלינו בבועה. והתאהבנו. נתנו את כל כולנו". "האמת היא שלרגע לא הבנו שמה שאנחנו עושות זו היסטוריה", צוחקת אסנת. "גדלתי בבית שבו אין שום הבדל בחובות ובזכויות בין בנים לבנות. כשעלינו לארץ מצרפת אבא שלי התנדב לצבא, למרות שהיה מבוגר. כשהגיעה המנילה לא הבנתי למה לא קיבלתי אופציה לגיבוש סיירות. לא היה לי מושג שבישראל אין נשים בסיירות. כשהרמתי טלפון למרכז הגיוס הם צחקו ממש. תשפטו אותי בזכות היכולות שלי, לא איברי הרבייה שלי".

     

    אחרי ששלוש הצעירות הוכיחו את עצמן במסלול, הן נשלפו לקורס מפקדות במטרה לבנות פלוגה אורגנית של נשים. בזמן שהן טענו פגזים ופרסו זחל, בחוץ חל דיון סוער על עצם הרעיון לשלב נשים בטנק. טענו שהן לא יעמדו בעומס הפיזי, שהגוף שלהן ייפגע דרמטית, שהן יכשילו את הלוחמים ויפסידו במלחמה. "ההורים שלי לא היו בצבא", מספרת שירן. "הייתי צריכה להסביר להם הכל. אמא שלי רק ביקשה שלא אסחב דברים כבדים מדי ולא אעמוד בשמש. רק כשזה התפוצץ בתקשורת הם שאלו אותי מה חיפשתי שם ולמה לא הלכתי על שירות קל. אמא שלי ראתה את כל הדברים שכתבו עלינו, איך רבנים מדברים עלינו, וזה היה לה קשה מאוד. מבחינתה מה שהרב אומר זה קדוש".

     

    "יש כל כך הרבה פייק־ניוז לגבי הניסוי שלנו, ולגבי היכולות הפיזיות של נשים בכלל", אומרת אסנת. "למה דואגים לרצפת האגן שלנו בשריון אבל לא לרצפת אגן של כל אישה שעוברת לידה? מישהו אומר לאמא לא לסחוב תינוקות או פעוטות על הידיים? הם שוקלים יותר מפטיש. יותר מזה, שינו לנו את הנתונים רק בשביל להכשיל אותנו וכשוויתרו על הפיילוט אף אחד לא נתן לנו הסברים. עובדה שכשהלכנו לבג"ץ הצבא מיהר לפתוח אותו מחדש. נקלענו למלחמה לא עניינית".

     

    גם נגה מתבטאת בלהט. "יש עלינו כל כך הרבה סטיגמות. שואלים איך נעשה פיפי או מה נעשה במחזור. הרי ברור שנעשה כל מה שצריך בשביל לבצע את המשימה, וזה לא הופך אותנו פחות נשיות או פחות נקיות. כל פעם כששומעים את הקול שלי בטלפון מופתעים מזה שאני עדינה. חושבים שאנחנו בוצ'ות, ואז מגלים נשים רגילות לחלוטין, שפשוט יודעות לעשות את העבודה. ספגנו כל כך הרבה שוביניזם לאורך הדרך. זה אפילו לא עניין של דתיים". "נכון", מסכימה איתה אסנת. "יש לנו חברים דתיים שהאמינו בנו. המושג של מה זה להיות גבר מתערער. פעם זה אמר להיות לוחם או להרים דברים כבדים והנה זה משתנה, הם בכלל הולכים לסייבר. פעם להיות אישה אמר להיות אמא, וגם זה משתנה. גברים מטפלים בילדים".

     

    כשאני שואלת אם כל התפקידים צריכים להיפתח לנשים, הן מסכימות פה אחד. "צריך לבחון יכולות ולא מגדר. ראיתי כל כך הרבה חיילים גברים גרועים בחיי, אף אחד לא מאשים את הגבריות שלהם", אומרת שירן. "לדעתי זה יקרה רק כשיהיה צבא מקצועי ואני מקווה שנגיע לשם", אומרת נגה.

     

    עכשיו, כמשוחררות טריות, כל אחת מהן משמשת מודל לנשים אחרות. "מתקשרים אליי להתייעץ. והרוב פוחדות מהסטיגמה, לא מהקושי", אומרת בעצב אסנת. "הבדיחה הגדולה היא שבגלל שהקפיאו לנו את הפיילוט, לא השתחררנו בתור לוחמות. אז בזמן שהחברים שלנו קיבלו הטבות ללוחמים, אנחנו צריכות לשלם שכר לימוד מלא, ולהפסיד את מה שהרווחנו ביושר", נגה מוסיפה.

     

    "תסתכלי על הבחירות", אומרת אסנת, "בישראל תפקיד משמעותי בצבא נותן כרטיס כניסה לתפקידי מפתח. יש פה מפלגה שלמה רק של גנרלים. גם את האפשרות הזו לקחו מאיתנו".

     

    למרות הביקורת והאכזבה, מדובר בחבורה אופטימית ומעוררת השראה. "דברים משתנים לאט, אבל משתנים", אומת שירן, וכולן מסכימות שלא ירחק היום והאישה שבטנק תנצח.

     

    מדובר צה"ל נמסר: "סיכום הפיילוט הצביע על פוטנציאל לשילוב נשים בטנקים במשימת הגנת הגבולות ובמקביל על פערים מסוימים בעמידה בכשירויות הנדרשות. על כן קבע הרמטכ״ל להמשיך ולהתקדם לשלב הבא בתהליך. תרומתן של המשרתות בצה״ל הייתה ותמשיך להיות משמעותית ומרכזית".

     

     


    פרסום ראשון: 07.03.20 , 23:26
    yed660100