"סגרו לנו את דלתות הפרנסה בפרצוף, אבל ההוצאות ממשיכות כרגיל"
דחייה של 10 ימים בהגשת מע"מ? "ביקשנו לפחות חודשיים כדי לעלות מחדש על המסלול, אתם צוחקים עלינו?". קרן הלוואות? "ריבית גבוהה של 4%-5%": משבר הקורונה פוגע בעוצמה בעצמאים והעצמאיות בישראל - ובעיקר בקטנים.
"האם נהיה זכאים לדמי הישארות בבית? כלום, לא אבטלה ולא שום דבר אחר. מי שיש לו חסכונות שיסתדר", כתבה בפוסט בפייסבוק לינדה ששון (39) מגבעתיים, מרצה ועורכת טקסי חופה. "במדינות אחרות דחו תשלומי מסים קדימה, התחילו לחשוב על רעיונות ודרכים מתוך הבנה שעסקים קטנים ובינוניים מניעים את המשק וכשהם קורסים, הכלכלה קורסת". עוד הוסיפה: "לנו אין מי שיוציא אותנו לימי חופש וישלם בעבורם. לנו לא מגיע חל"ת. גם לא דמי אבטלה. הגיע הזמן שיקימו קרן סיוע גם לעסקים קטנים ובינוניים. לשלוח אותנו לקחת הלוואות זה פתרון עלוב, לקחת כסף מכיס אחר. אחרי הכל, אנחנו לא מגלגלים מחזורים של עשרות מיליונים".
"אין דבר מלחיץ יותר עבור בעל עסק מחוסר ודאות. פגישות מתבטלות, לקוחות מקפיאים את הזמנת השירותים ורבים מהעצמאים נאלצו לסגור את העסק", אומרת גלית פילוסוף, מאמנת פיננסית שמתמחה בכלכלת המשפחה ועסקים קטנים. "יחד עם זאת, לצד קבלת התחשבות והקלות מצד הממשלה, בעל עסק שרוצה לעבור את המשבר חייב להתנהל בפתרונות ולא בהאשמות, להוציא את עצמו מתקיעות להנעה לפעולה ולשמור על אנרגיה יצרנית", היא ממליצה.
בדרך: מענק ודחיית תשלומים
בלשכת ארגוני העצמאים והעסקים (להב) מדברים על 540 אלף עצמאים ובעלי עסקים קטנים שמחזיקים קרוב ל־2 מיליון עובדים ונכנסו ל"מצב אקוטי של ירידה מ־100 לאפס", אומר נשיא הלשכה עו"ד רועי כהן. "הפרנסה של מאות אלפי משפחות נגדעה שלא בשליטתם. לא מגיעים להם דמי אבטלה, אין מי שישלם עבור ימי חופשה. הם בלי פרנסה והכנסה", הוא מוסיף. "אחרי שעות ארוכות שהוצאנו את נשמתנו מול נציגי האוצר ומשרד הכלכלה, כולי תקווה שנשמע בקרוב הצהרה של ראש הממשלה על כל ההקלות שגם בעלי העסקים הקטנים יזכו לקבל באירוע המתגלגל הזה. חבל שמראש לא חשבו על תוכנית מגירה להיערך בשעת חירום שכזאת. לא סופרים את העצמאים, אנחנו שקופים. אף אחד לא תיכנן והבין את המצב האבסורדי של כפיית סגירת מקורות פרנסה מבלי לדאוג לפתרונות".
בין ההקלות שסוכמו בין הלשכה לאוצר, אומר כהן, הוסכם לדחות עד חודש מאי את כל התשלומים השוטפים של העסק, כמו ארנונה, מים, חשמל, ביטוח לאומי, מע"מ, מקדמות. "בנוסף, יגובש מענק לעצמאים שנפגעו ביותר מ־25% מהמחזור השנתי של העסק. הסיוע כרגע עומד על 5,000 שקל אבל אנחנו עדיין לוחצים שהוא יעמוד על 7,000 שקל. בסך הכל, האוצר מתכוון להקצות 250 מיליון שקל לטובת מענק זה. זו פריצת דרך, אנחנו על השולחן בדיוק כמו כל העסקים במשק ולא יכולים יותר להתעלם מכולנו. אנחנו לא שקופים יותר וזה כבר הישג מרשים בפני עצמו".
"מה הלאה? אלוהים יודע"
גלית אלפרט מחוות השוקולד גליתא מספרת על ביטולים רבים של הזמנת מתנות ואריזות שי לפסח. "זה עסק ביש של ממש. אנחנו תקועים עם סטוקים גדולים של מארזי שוקולד שנערכנו מבעוד מועד לקראת החגים, וגם סדנאות השוקולד שלנו מבוטלות עד הודעה חדשה. אבל את מי זה מעניין? אף אחד, שם באוצר", היא אומרת בתסכול.
גם ליסה מניץ'־דורוחין, מורה לבלט ורקדנית בבלט הישראלי, אומרת בעצב: "סגרו לנו את דלתות הפרנסה בפרצוף. ומה הלאה? אלוהים יודע. הוציאו אותי ואת בעלי וובה, גם רקדן בבלט הישראלי, לחל"ת. דמי האבטלה הם רק 75% ועל ההפסדים כמורה עצמאית אין לי שום החזרים - אבל ההוצאות האחרות בשוטף ממשיכות כרגיל".
ויש גם מי שבחרו ביוזמתם להפסיק לעבוד. יעד ברגמן, בעל עסק לחלונות אלומיניום, מספר שעובדיו מפחדים להגיע לתת שירות בבית הלקוחות. "הם לא יכולים לדעת מי בבית כתוצאה מבידוד ומי בבית מסיבה אחרת. החלטנו בלית ברירה לא לתת שירות בבית הלקוח עד לחזרה לשגרה. זו פגיעה אדירה הן בלקוחות והן בעסק, וכולי תקווה שלא נאבד לקוחות כתוצאה מכך".
ההחלטה של רשות המסים לדחות ב־10 ימים בלבד את דיווחי ותשלום המסים היא "מעליבה, מגוחכת ומנותקת מהמציאות", גורס גל בכר, מנכ"ל ובעלים רשת יומנגס. "אם לא ייתנו הקלות או עזרה לעסקים, התוצאה תהיה הרסנית. ההחלטה להקפיא חלק מהמשק מבלי להקפיא את כל הנגזרות הנוספות של הבנקים והתשלומים, היא לא אפשרית ויוצרת חוסר איזון".

