yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 17.03.2020
    הקרב על המשכן
    בליכוד לא הצליחו להפנים: הרוב בכנסת כבר לא בידיהם
    יובל קרני

    לפני שבועיים ויומיים חגג ראש הממשלה בנימין נתניהו ניצחון גדול, לכאורה, לאחר פרסום תוצאות מדגמי הטלוויזיה שאמורים היו לחזות את תוצאות הבחירות לכנסת ה־23. אלא שאלה לא היו מדויקים, והחגיגות התבררו כמוקדמות. מה שנראה כמו ניצחון קטן־גדול של גוש הימין — הפך להפסד. בפעם השלישית לא הצליח נתניהו להגיע לרוב של 61 ח"כים ולכונן ממשלה.

    המחזה אתמול בדיון על הקמת ועדות הכנסת היה מגוחך וקטנוני. הוועדה המסדרת של הכנסת, הנמצאת בידי מי שיש לו את הרוב הפרלמנטרי (בהתאמה למי שקיבל את המנדט להרכבת הממשלה), היא חשובה ומהותית לפעילות הכנסת עד להשבעתה של הממשלה החדשה. הוועדה קובעת את סדרי העבודה, היא מאשרת את הרכבן של הוועדות והיא הגוף הסמכותי והבכיר בפעילות הכנסת. כאשר נתניהו קיבל את המנדט להרכיב את הממשלה, יו"ר הוועדה היה נאמנו ח"כ מיקי זוהר. כשהמנדט הועבר לגנץ — עמד בראשות הוועדה ח"כ אבי ניסנקורן.

    ההחלטה על הקמת הוועדה היא טכנית, וצריכה להתקבל בישיבה פורמלית בלשכת יו"ר הכנסת. אבל נציגי הליכוד בפגישה, ובהם ח"כ מיקי זוהר, העלו שתי דרישות תמוהות שנועדו לתקוע מקלות בהקמת הוועדה: הראשונה הייתה ייצוג שווה לליכוד ולכחול לבן, כך שלגוש עם הרוב בכנסת לא יהיה רוב בוועדה. אבל הדרישה המוזרה ביותר היא להקים ועדה שבה חברים לא יותר מ־10 ח"כים.

    לכאורה, זוהר מיישם את הוראות משרד הבריאות. בפועל, הוא מנצל אותן כדי להחליש את פעילות הוועדה. ניתן להקים ועדה גם עם 12 ו־15 חברים, אם מתאימים את דרך הישיבה לכורח המציאות — באמצעות שיחת וידיאו או פיזור החברים באולם גדול יותר, למשל. נתניהו קיים ביום ראשון ישיבת ממשלה בשיחות וידיאו רבת משתתפים. את הכנסת השביעו במצעד של שלשות. אז פתאום הרכב הוועדה המסדרת הפך לבעיה?

    נראה שמאחורי הניסיון למנוע את הקמת הוועדה המסדרת עומדת מטרה פוליטית צינית: להשבית את פעילות הכנסת, שיכולה להיות לעומתית לממשלת המעבר שבראשה עומד נתניהו. בליכוד לא הפנימו כנראה שהם כבר לא הרוב בכנסת. בדיוק כמו הניסיון למנוע מינוי יו"ר כנסת חדש, אף שרוב של 61 ח"כים הגישו בקשה למינוי כזה עם השבעת הכנסת.

    בכחול לבן מעריכים כי הניסיון לפגוע בפעילות הכנסת הוא חלק מתוכנית להשאיר רשות מתפקדת אחת במדינת ישראל: הממשלה. הרי הכנסת, כמוסד, אינה רלוונטית כבר כשנה וחצי. האם זה יכול להקרין על המו"מ להקמת ממשלת אחדות? ימים יגידו. "יש לנו קושי ללכת עם נתניהו כשהוא מנסה במקביל להשמיד את כנסת ישראל", אמר מקורב לגנץ, "אולי כי הוא באמת לא רוצה ממשלת אחדות".

     


    פרסום ראשון: 17.03.20 , 23:54
    yed660100