yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 18.03.2020
    המבחן של איראן
    רז צימט

    משבר הקורונה תופס את איראן באחת התקופות הקשות בתולדותיה. נסיגת ארה"ב מהסכם הגרעין והחזרת הסנקציות הכלכליות החריפו את המצוקות עימן מתמודדת המדינה והזינו בשנתיים האחרונות גלי מחאה, שזיעזעו את מוסדות השלטון.

     

    בשלב זה מנסה המשטר להכיל את המשבר. הנשיא רוחאני נחלץ להרגיע את הציבור כי אין כל חשש למחסור בסחורות ותרופות. עם זאת, לא ברור כמה זמן יוכלו השלטונות לספק את צורכי האזרחים ולמנוע קריסה של שירותים חיוניים. בתוך כך מבליט המשבר את הבקיעים המוכרים בצמרת המשטר. ימים ספורים בלבד לאחר שמינה את הנשיא לעמוד בראש המטה למאבק בקורונה העמיד המנהיג את הרמטכ"ל מוחמד באקרי בראש "מפקדת בריאות", שתרכז את המאמצים למיגור המגפה. בישיבתה הראשונה הכריז באקרי כי השלטונות ירוקנו את הרחובות מאנשים בתוך 24 שעות, אך זמן קצר לאחר מכן הצהיר הנשיא כי השמועות על הכנסת ערים להסגר אינן נכונות.

     

    במקביל מעצים המשבר מגמות עומק המאפיינות מזה שנים את החברה האיראנית. אמון הציבור בשלטונות ספג בעקבות פרוץ המגפה פגיעה קשה נוספת, ומחדלי השלטונות בהתמודדות עם התפרצות הנגיף מעוררים ביקורת ציבורית נוקבת. הטלוויזיה האיראנית נאלצה השבוע לקטוע שידור חי של תוכנית, לאחר ששחקן הקולנוע אמיר חוסיין רוסתמי תקף במהלך ראיון את מדיניות השלטונות, שאיפשרו את המשך הטיסות בין איראן לסין ונמנעו מהטלת הסגר על העיר קום, מוקד המחלה. עמדתם הבלתי מתפשרת של אנשי הדת השמרנים, שסירבו לסגור את המסגדים כדי לבלום את התפשטות המגפה, מאיימת להרחיקם עוד יותר מהאזרחים הטוענים כי גישתם הקיצונית מאיימת על שלום הציבור. מגמות אלה אינן מבשרות בהכרח את קיצו של הסדר הפוליטי הנוכחי באיראן, בעיקר לנוכח החולשות מהן סובלת תנועת המחאה ונכונות המשטר להשתמש בדיכוי ברוטלי של הפגנות. זאת ועוד, התפשטות הקורונה עשויה לשמש גורם מרסן לאור החשש בקרב האזרחים לצאת לרחובות. עם זאת, הפער המתרחב בין מוסדות המשטר לציבור מערער לאורך זמן את בסיס הלגיטימציה שלו ועלול לאיים עליו, במיוחד בתרחיש של הידרדרות נוספת במצב הכלכלי או בעקבות הסתלקותו של המנהיג הנוכחי.

     

    גם הכלכלה האיראנית סופגת בימים אלה מכה אנושה, דווקא לאחר מספר חודשים בהם נראה היה כי המשק האיראני החל בתהליך של התייצבות והסתגלות למשטר הסנקציות. השפעתה הכלכלית של המגפה חמורה במיוחד, משום שהיא מאיימת לפגוע גם במגזרים בהם השפעת הסנקציות הייתה מוגבלת למדי, למשל תיירות ומסחר פנים. העמקת המיתון עלולה להחריף עוד יותר את משבר האבטלה. השלטונות משתדלים אמנם לספק פתרונות מיידיים לאזרחים, למשל חבילת סיוע לשלושה מיליון משפחות נזקקות, אך ברור כי אין בידיהם פתרונות לטווח הארוך.

     

    מוקדם להעריך האם המשטר האיראני, שכבר הוכיח ב־41 השנים האחרונות יכולת עמידה מרשימה בפני משברים, יצליח להכיל גם את המשבר הנוכחי. כמו כן, לא ברור האם המצוקה הגוברת תחייב את הנהגת איראן לבחון מחדש את מדיניותה, למשל סירובה הנמשך לשוב לשולחן המשא ומתן. ניתן להניח כי איראן תעדיף להמתין לכל הפחות עד לבחירות הקרובות בארה"ב, במיוחד לנוכח האפשרות שגם הנשיא טראמפ עלול להיפגע בעקבות המשבר. עם זאת, ייתכן כי הקורונה תצליח במקום בו נכשל עד כה הנשיא האמריקאי ותוביל לשינוי הערכת המצב בטהרן. מבחינת אנשי הדת, כניעה לרצונו של האל עשויה להיות קלה יותר מכניעה לרצונו של הנשיא טראמפ. √

     

    הכותב הוא מומחה לאיראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)

     


    פרסום ראשון: 18.03.20 , 23:37
    yed660100