yed300250
הכי מטוקבקות
    נועה שפירא
    חדשות • 21.03.2020
    הגיע זמן אמפתיה
    נועה שפירא

    שיחת היום היא ‑ איך לא? - נגיף הקורונה. סגירת השמיים, והמגמה המתרחבת של סגירת גבולות והתכנסות פנימה מחדדות שיח שגולש עד כדי שנאת זרים ותיוג "הגורמים למגפה". התובנה הרווחת לעיתים היא שבני אדם בבסיסם גזענים, גם אלו מאיתנו שמעידים על עצמם כנאורים. וכשמדובר בהישרדות, ובפחד קמאי שעומד בבסיס בהלת הקורונה, יש גם מי שעלול להחזיק בדעה שיש כאלו ש"נולדים עם זה" ולכן יש להוציאם אל מחוץ למחנה החברתי.

     

    צריך לציין עובדה שלא תמיד נוח להודות בה: החלוקה לקטגוריות, שמובילה גם לגזענות, היא טבעית ומולדת. החלוקה ברורה: קבוצת הפנים, של אלו שדומים לנו - הקבוצה אליה אנו משתייכים; וקבוצת החוץ, של השונים. לכן אך טבעי שנחלק את העולם ל"אנחנו והם". החלוקה הזו היא מקור להכללות, סטריאוטיפים, דעות קדומות וגזענות. כל אלה מתחזקים במצב של קונפליקט בין קבוצות – גם אם הקונפליקט אמיתי וגם אם הוא מדומיין.

     

    החדשות הטובות הן שכבני אדם יש לנו עוד נטיות טבעיות ואנושיות – נטיות חיוביות בהרבה. היכולת לאמפתיה, למשל. מדובר במנגנון אנושי נוסף המסייע לנו כבני אדם בהישרדות. בזכותו אנחנו מצליחים להבין זה את זה, לשתף פעולה ולסייע במצבי המצוקה של האחר. מנגנוני האמפתיה יכולים לשמש כמענה לגילויים הטבועים בנו של גזענות ודעות קדומות. ההיבט החיובי הנוסף הוא שאמפתיה אינה רק תכונה מולדת אלא מושפעת גם מגורמים חיצוניים כמו חינוך, אמצעי התקשורת ומפגשים בלתי אמצעיים חיוביים עם אנשים.

     

    בני האדם פועלים לא רק בעקבות אינסטינקטים או תחושות בטן אלא גם מפעילים שיקול דעת. אך בכל הנוגע לגזענות, האם נוכל להתגבר על הנטייה הטבועה בנו לחלוקה הדיכוטומית בין הקבוצה שאליה אנו מרגישים שייכים לעומת הקבוצה "ההיא"? האם נצליח לראות או להבין את "האחר" או להיות אמפתיים אליו?

     

    ימים מאתגרים אלו טומנים בחובם הזדמנות גדולה. הגיע הזמן שהמדינה, על יכולותיה, וכולנו כאזרחים, נחנך לאמפתיה. מנגנון האמפתיה בין קבוצות יכול לתרום להפחתת גזענות ולשיפור היחסים הבין־אישיים בתוך החברה. מחקרים רבים מצביעים על כך שהכרת נקודת המבט של אדם המשתייך לקבוצה השונה מזו שלנו יכולה להוביל לרצון לסייע לו ולחברי הקבוצה אליה הוא משתייך, להפחתה בסטריאוטיפים ולהתנהגות חיובית יותר. נמצא גם שחינוך לאמפתיה גורם למוטיבציה גבוהה לפעולה שמטרתה עצירת ביטויי הגזענות כלפי אותו אדם או קבוצה.

     

    מדינת ישראל, דרך בתי הספר, צריכה לחנך לאמפתיה כבר מגיל גן, קל וחומר בבתי הספר היסודיים. המערכת צריכה ליזום מפגשים משמעותיים בין קבוצות שונות בחברה הישראלית מתוך מטרה שבראש ובראשונה תכרנה זו את זו. דווקא בימים מאתגרים אלו, בהם ההמלצה היא להימנע ממפגשים פיזיים, ניתן לחנך לאמפתיה דרך פלטפורמות שהדור הצעיר מתחבר אליהן הרבה יותר - שימוש במדיה, ברשתות חברתיות, ועוד.

     

    הגזענות והאמפתיה הינן שני מנגנונים הקיימים בכולנו – בכוחנו לפעול כדי שהמרכיב השני יגבר על הראשון. אם אמפתיה עוזרת להישרדות של המין האנושי ולחיים בטוחים יותר בחברה, גזענות בדרך כלל פוגעת בהישרדות שלנו. זו סיבה מספיק טובה להילחם בה. √

     

    הכותבת היא מנהלת תוכן ופיתוח, צוות, חינוך אזרחי וחיים משותפים במט"ח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית

     


    פרסום ראשון: 21.03.20 , 23:27
    yed660100