"כואב לנו שהעביר את ימיו האחרונים לבד"
אריה אבן, ניצול שואה בן 88 מירושלים, שעלה לארץ לבדו והקים משפחה לתפארת, הוא הנפטר הראשון מנגיף הקורונה בישראל • בתו מספרת על איש חזק, אהוב ואופטימי שמת לבדו, בבידוד בבית החולים: "לא יכולתי אפילו לכסות אותו או לתת לו מים" • הדיירים בבית־האבות שבו התפרץ הנגיף חוששים: "אנחנו בסיכון, חייבים לעשות לנו בדיקות"
כל מי שעוקב בימים האחרונים אחרי הזינוק במספר חולי הקורונה בארץ ובעולם קיווה שהמגפה לא תגבה קורבנות בישראל, אבל ידע שמדובר בתרחיש בלתי נמנע. בערב שבת נקבע מותו של אריה אבן בן ה־88 מירושלים, שהתגורר בבית האבות "מגדל נופים" בבירה, שבו התפרץ הנגיף לאחר שאחת העובדות הסוציאליות נדבקה מתייר צרפתי והעבירה את הנגיף לקשישים.
אבן נפטר כשבוע לאחר שאושפז במחלקת הקורונה בבית החולים שערי צדק. מבית החולים נמסר כי הוא סבל ממחלות רקע רבות ומשמעותיות. "המטופל קיבל טיפול רחב, מקיף וצמוד על ידי צוות רחב ועבר במהלך השבוע החייאה בשל אירוע לבבי", ציינו בבית החולים.
משפחתו מסרה: "הוא היה איש יקר ואהוב, חי חיים מלאים, אדם חזק עד רגעיו האחרונים". הם הוסיפו: "צר לנו על כך שהעביר את ימיו ורגעיו האחרונים כאשר בני משפחתו מנועים מלהיות לצידו. אנו מודים לצוות הרפואי בבית החולים שערי צדק על טיפול מסור, אנושיות ואמפתיה".
אריה אבן, ניצול שואה, עלה לארץ ב־1949 ועבד בסלילת כבישים. הוא שירת כטכנאי בחיל האוויר וקיבל תעודת הצטיינות מנשיא המדינה. הוא התחתן עם יונה אבן, עובדת במשרד החוץ, והשניים הביאו לעולם ארבעה ילדים. "הוא אהב את החיים, מוזיקה קלאסית, הוא אהב לקרוא, היה איש חכם", מספרת בתו עופרה.
בשנים האחרונות התגורר אבן בדיור המוגן "מגדל נופים", שתושביו נכנסו לבידוד ביום שלישי לפני שבוע וחצי. "במשך מספר ימים הוא סבל מחום נמוך, לקח אקמול וזה עזר", מספרת הבת. "במוצאי שבת שעבר מצבו החמיר והוא פונה לבית החולים הדסה עין כרם, ובשבוע האחרון אושפז במחלקה למחלות מתפרצות, בבידוד מוחלט. "זו חוויה מאד קשה כי הוא לא תיפעל טלפון חכם, וכשבן אדם חלש ולא יכול להחזיק את הטלפון זה אתגר להיות איתו בקשר. היינו תלויים בסגל אבל הסגל לא יכול להיכנס ולהחזיק לו את הטלפון.
“החולים הצעירים במחלקה היו מקסימים ועזרו לנו לדבר איתו בווידיאו בטלפונים שלהם, אבל בימים שהוא לא הרגיש טוב או היה ישנוני בגלל התרופות זה לא היה אפשרי. זה קשה כי את לא יכולה להיות שם, לראות אותו, את לא יכולה לכסות אותו בשמיכה, לתת לו מים, לחבק אותו".
רפי פולק, מנהל הדיור המוגן "מגדל נופים" בירושלים, סיפר אתמול על יום לא פשוט: "שוחחתי עם המשפחה והבעתי את צערי. למרות הבשורה המצערת, אנו משתדלים לשמור על מצב רוח טוב יותר. הדיריים קיבלו את ההודעה על פטירתו של הדייר ואנחנו משתדלים לעודד את מי שהיה קרוב אליו".
הוא הוסיף כי "יתר הדיירים שנדבקו, ככל שידוע לי כרגע, לא נמצאים בסכנה והם בבתי החולים בירושלים. אנחנו מגבשים כרגע תוכניות איך להגן על הדיירים שנמצאים אצלנו ולקיים נוהלי עבודה מאובטחים".
אבל בני המשפחות של הדיירים לא רגועים. בנה של אחת הדיירות סיפר כי למרות התפרצות הנגיף, הדיירים לא עברו בדיקות לאבחון קורונה. "הם נמצאים בבידוד כבר שבוע וחצי, ואף אחד מהם לא עבר בדיקה. זה הזוי".
דיירת אחרת מבית האבות, לאה קוטלר (82), הוסיפה: "חייבים לעשות בדיקות. אנחנו חוששים כי יש כמה אנשים חולים".

