yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דנה קופל
    חדשות • 21.03.2020
    משמרת שלמה עם מסכה אחת
    לבד בחזית: אנשי הצוותים הרפואיים המסורים עובדים ללא ציוד ראוי, וחשופים לגמרי לנגיף הקורונה † מספר הרופאים והאחים שנשלחים לבידוד רק עולה, ובמקרים רבים נסגרות מחלקות שלמות † ד"ר ג', רופאה במיון: "הפקירו אותנו, החולים מגיעים עם מסכות מהבית בזמן שלנו אין, זה אבסורד" † בהסתדרות הרפואית מזהירים: "המיגון הנוכחי לא מספק"
    כתבי "ידיעות אחרונות"

    מספר הרופאים, האחיות ושאר אנשי הצוותים הרפואיים בישראל שנכנסו לבידוד כבר חצה את קו ה־3,000. מתוכם, 814 הם רופאות ורופאים שמנוטרלים מעבודתם, וכן 893 אחים ואחיות. 42 אנשי צוות רפואי כבר אובחנו כחולים בקורונה.

     

    אנשי הצוותים הרפואיים הם קו החזית של המלחמה בקורונה. הם אלו שמקבלים את הפונים והמאושפזים, מטפלים בהם, ומתוקף כך חשופים לנגיף יותר מכל אחד אחר. עובדה זו רק מחדדת את הצורך במיגון עבורם, החיוני כל כך. אולם מעדויות של אנשי צוות עולה כי בבתי חולים רבים ברחבי הארץ אין כמות מספקת של ציוד כזה.

     

    בבתי חולים שונים עובדים הצוותים בלית ברירה במשך משמרת שלמה (שנמשכת למעלה מיממה) עם מסכה אחת בלבד, ועוברים איתה בין החולים הרבים. מצב זה מסכן אותם ומסכן את החולים בהם הם מטפלים.

     

    ד"ר ג', רופאה בחדר מיון בבית חולים בפריפריה, מספרת על תחושות קשות בקרב הצוות הרפואי: "יש תחושה גורפת שהפקירו אותנו. מצפים מאיתנו לעשות את התפקיד שלנו בלי הציוד הנדרש ובתנאים קשים מאוד. בכל השבוע שעבר הייתי צריכה לבדוק מטופלים שחשודים בקורונה בלי מסכה. במחלקת הקורונה מצוידים היטב, אבל אנחנו נמצאים בחדר המיון ופוגשים את כולם. המצב אבסורדי: אנשים מגיעים עם מסכות מהבית ולצוות הרפואי אין. בדרך כלל יש ליד כל מיטה אלכוג'ל וכפפות, אבל עכשיו אנחנו צריכים להחביא את הציוד כי אנשים גונבים אותו".

     

    ד"ר ריי ביטון, מתמחה ברפואה פנימית ויו"ר ארגון המתמחים “מרשם”, הוסיפה: "אם כבר כעת, בתחילת המגפה, למעלה משלושת אלפים אנשי צוות רפואי נדבקו, מה יקרה בהמשך? הרופאים בקהילה אינם ממוגנים ובבתי החולים רופאים מדווחים לנו על מחסור בציוד בסיסי. מסכות נמצאות בכספות, אין ערדליים ואין מגיני עיניים".

     

    יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, קרא למערכת הבריאות להיכנס לארגון מחדש של העבודה בבתי החולים בדחיפות האפשרית, כדי להצליח לשמר את צוותי הרפואה בנוכחות מלאה. לדבריו, "המיגון הנוכחי לא מספק ואינו מגיע לכל רופא ורופא בבתי החולים".

     

    ההתפרצות שזוהתה בשבוע שעבר בבית החולים איכילוב, ופורסמה לראשונה ב־ynet, הייתה רק ההתחלה: בבית החולים "פוריה" בטבריה נסגרה בסוף השבוע המחלקה האורתופדית לאחר שרופא נדבק בקורונה. הוא עצמו כבר נמצא בבידוד ביתי, אולם בעקבות תוצאת הבדיקה שלו הוכנסו לבידוד 38 אנשי צוות המחלקה – והיא נסגרה. החולים במחלקה הועברו לטיפול במחלקה אחרת, חולים חדשים לא יתקבלו בינתיים.

     

    במחלקה פנימית בבית החולים "הלל יפה" בחדרה נדרשו חמישה אנשי צוות להיכנס לבידוד לאחר שסייעו לטיפול בחולה שאושפזה לפנות בוקר במחלקה ואובחנה בדיעבד כנשאית קורונה. החמישה לא היו ממוגנים.

     

    במרכז הרפואי "העמק" בעפולה נשלחו לבידוד 16 אנשי צוות רפואי לאחר שהוברר כי באו במגע עם אב חולה קורונה, שליווה את בנו לאשפוז.

     

    בבית החולים רמב"ם בחיפה נכנסו לבידוד רופא, ארבעה אחים ואחיות, שני טכנאי רנטגן ושני אנשי שינוע לאחר שהתברר שנחשפו לאדם חולה בקורונה. האיש הגיע לבית החולים בשל פציעה קלה, טופל, ובהמשך התברר כי הוא חולה בנגיף.

     

    הצוותים הרפואיים נמצאים במלכוד. ישנם רופאים שסבורים שנשלחו לבידוד ב"יד קלה" מדי והעובדה שאינם נמצאים בשטח כדי לטפל בחולים מורכבים, כאלה שנזקקים לתחזוק שוטף כדי שמצבם לא יידרדר ולא יגיעו לסכנת מוות, תגרום לנזק גדול. אחרים משוכנעים כי זו ההתמודדות הנכונה והראויה כדי להגן על הצוותים ועל בני משפחותיהם.

     

    ומנגד, יש לזכור כי אחרי הכל גם הרופאים הם בני אדם, עם משפחות, חיים אישיים ופחדים משל עצמם, וגם להם מגיעה הזכות להגיד: "לא מוכן להסתכן יותר".

     

    תמר טרבלסי חדד, יעל פרידסון, ליאור אל־חי, נינה פוקס, ישראל מושקוביץ, מאיר תורג'מן ואיתן גליקמן

     

     


    פרסום ראשון: 21.03.20 , 23:58
    yed660100