yed300250
הכי מטוקבקות
    הלן בראון
    חדשות • 24.03.2020
    הצרה של שוכרי הדירות
    אלפי צעירים שפוטרו מעבודתם או הוצאו לחל"ת אינם יודעים כיצד ימשיכו לשלם שכר דירה • "אני מקווה שלא אצטרך לישון ברחוב", אמרה ציפי מאיר, וחברתה הלן בראון הוסיפה: "האפשרות היחידה שלי היא שבעל הדירה יסכים לדחייה בתשלומים" • המומחים לא מרגיעים: "אין פתרון פשוט לבעיה"
    יורם ירקוני

    רבים מנפגעי משבר הקורונה - מעסקים גדולים, דרך העצמאיים ועד למורים - החלו להתארגן ולנסות לדאוג לפיצוי מהממשלה, אבל קבוצה גדולה מאוד של עשרות אלפי אנשים, רבים מהם צעירים, נותרה חסרת אונים: קבוצת שוכרי הדירות.

     

    רבים מהשוכרים הם צעירים שפוטרו או הוצאו לחל"ת ואינם יודעים איך יממנו את שכר הדירה והאם ימצאו את עצמם ברחוב. אחת מאותם דיירים היא הלן בראון (25), ששוכרת חדר בדירה בהרצליה ומשלמת 2,400 שקל לחודש. לפני שבוע וחצי היא פוטרה מהמסעדה שבה עבדה, וב־10 באפריל אמור לרדת הצ'ק הבא לשכר הדירה. בתשלום הקרוב היא תעמוד, אבל היא חוששת שבמאי היא כבר לא תוכל לשלם. "האפשרות היחידה שלי היא שבעל הדירה יסכים לדחייה", היא אומרת בדאגה, "אין לי חוץ מזה על מי לסמוך".

     

    גם ציפי מאיר (35) חוששת שתאבד את מקום מגוריה. ציפי, שעלתה באחרונה לישראל, הייתה אמורה להתחיל לעבוד בחברת פרסום אך בגלל המשבר העסקתה בוטלה. כעת היא לא יודעת איך תדאג לכך שלצ'קים שהפקידה בידי בעל הדירה ששכרה בגבעתיים יהיה כיסוי. "אם זה ייקח עוד חודשיים זה ממש לא טוב", היא מספרת, "אני מקווה שלא אצטרך לישון ברחוב. אין לי ממי לבקש עזרה כספית".

     

    לעו"ד אברהם ללום, סגן יו"ר לשכת עורכי הדין ויו"ר פורום מקרקעין בלשכה, וגם בעל משרד פרטי בתחום מקרקעין ומסחר, אין פתרון פשוט לבעיה של השוכרים הצעירים. בצד השני, הוא מדגיש, יכול להיות שנמצא משכיר דירה שלקח משכנתה או משכיר ששכר הדירה הוא פרנסתו.

     

    ציפי מאיר
    ציפי מאיר

     

     

    בתשובה לשאלה מה צפוי לשוכרים שלא יכולים לשלם הסביר עו"ד ללום: "אם המשכיר דאג לערבות בנקאית - הוא יממש אותה מיד. זה כסף הכי קל עבורו. במצב אחר המשכיר יפקיד את הערבות הרגילה בהוצאה לפועל, או הצ'ק שהשוכר נתן לו בבנק, ובנוסף יגיש תביעה לבית המשפט עם בקשה לעיקולים אם הצ'קים יחזרו".

     

    האם לשוכר אין שום אופציה משפטית להיחלץ מהחוזה?

     

    ללום: "אולי כאשר התיק יגיע לבית המשפט השוכר יוכל לזכות לאיזו הקלה ולטעון טענת 'סיכול', כלומר שהמדינה אילצה אותו להפסיק לעבוד ולכן הוא לא יכול למלא אחר החוזה. אבל אני לא רואה מצב שבית המשפט יאשר הפרת חוזה או אי־תשלום".

    עו"ד אברהם ללום | צילום: גבריאל בהרליה
    עו"ד אברהם ללום | צילום: גבריאל בהרליה
     

    איך אתה מציע לפתור את הבעיה?

     

    "הפתרון הוא דאגה של המדינה לשכר בסיסי לכולם. רק מהלך כזה ימנע כאוס כללי וכך השוכרים יוכלו לשלם. מבחינת מערכת המשפט, יכול להיות שהשוכרים דווקא נהנים, לזמן מוגבל, מהגנה מסוימת בשל תקנות החירום כי בינתיים אין פתיחת תיקים חדשים, וגם מי שינסה לבקש פירעון צ'קים או ערבות יקבל שירות רק במקרים יוצאי דופן". ובינתיים, הרשם יניב דיין מלשכת ההוצאה לפועל בתל־אביב כבר נחלץ לעזרת אדם שמתקשה לעמוד בתשלומים שעליהם התחייב. בהחלטתו כתב דיין: "לאור מצב החירום המיוחד בעקבות משבר הקורונה ומצבו האישי של החייב אני נעתר לבקשתו לחזור ולשלם כאשר יבוטל מצב החירום המיוחד".

     


    פרסום ראשון: 24.03.20 , 23:02
    yed660100