yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: חיים ביטן
    חדשות • 26.03.2020
    ליל הסגר
    מה ישתנה הלילה הזה? כמעט הכל • האיסור על התקהלויות והבידוד שנכפה על המבוגרים גרמו לכך שהשנה בפעם הראשונה לא נשמעת השאלה "איפה אתם בסדר?" – פשוט כי כולנו נהיה בבית • כדי להקל על הריחוק בחג הכי משפחתי ולאפשר גם לסבא וסבתא להשתתף בסעודה, פירסמו רבנים פסק הלכה מהפכני ושנוי במחלוקת המתיר שימוש בשידור וידיאו חי בליל הסדר • "הפסק הזה מסמל את כל מה שיפה ביהדות", אומרת ללי דרעי, שמשפחתה תוכל לחגוג מרחוק עם הוריה המבוגרים, "הרבנים הבינו את גודל השעה"
    קובי נחשוני ואלישע בן־קימון

    כאילו לא די בסגירת בתי הכנסת, בביטול החתונות ובהגבלה על טבילה במקוואות הטוהרה, העולם הדתי סוער בימים האחרונים גם על רקע פסק הלכה יוצא דופן שפורסם לקראת חג פסח ולפיו אנשים מבוגרים המבודדים ממשפחותיהם רשאים "להשתתף מרחוק" בסעודת ליל הסדר באמצעות שידור וידיאו חי.

     

    "איגוד חכמי המערב בארץ ישראל", המונה רבנים ודיינים בולטים מעדת יוצאי מרוקו, קבע כי נוכח המצב הקיצוני בו קשישים רבים מסוגרים בבתיהם ואינם יכולים לחגוג את הפסח בחיק המשפחה, מותר יהיה להצטרף השנה לארוחה ולקריאת ההגדה בפלטפורמות דיגיטליות כמו תוכנת "זום", וזאת בתנאי שהשידור יופעל מבעוד מועד, לפני כניסת החג.

     

    משפחה אחת שכבר התחילה להיערך לסדר במתכונת החדשה היא משפחת דרעי מהיישוב עלי. "לפני כמה ימים אבא שלי בן ה־75, עם הזקן הלבן והכיפה הגדולה, אמר לי נחרצות: אם לא נוכל להיות יחד בליל הסדר, הרבנים חייבים להתיר שימוש במחשב או בווטסאפ כדי שנוכל בכל זאת לחגוג ביחד", מספרת ללי דרעי, נשואה ואם לשישה. "נדהמתי מהיכולת של אנשים כמוהו, שמקפידים על דקדוקים, לראות הכל בפרופורציות, כי ליל הסדר בלי המשפחה זה כמו ליל הסדר בלי מצות. רק אמר – והנה הפסק המדהים והמרגש הזה, שמסמל את כל מה שיפה ביהדות".

     

    הוריה של ללי, חנה ויעקב, מתגוררים גם הם בעלי, ומדי שנה כל המשפחה חוגגת את חג הפסח ביחד. "ליל הסדר עבור המשפחה שלנו הוא שיא של ביחד, של קרבה ואהבה", מוסיפה ללי. "השנה, בגלל המגפה, הוריי המבוגרים לא יוכלו לשבת איתנו, ולכן שמחנו מאוד לקרוא את הפסק הזה שמתיר שימוש באמצעים טכנולוגיים – עם מגבלות כמובן – ויאפשר את הביחד הזה, שכל כך נחוץ לנו בתקופה הקשה שאנחנו עוברים כאומה. תודה לרבנים שהבינו את גודל השעה".

     

    "הביחד הזה כל כך נחוץ עכשיו". ללי דרעי
    "הביחד הזה כל כך נחוץ עכשיו". ללי דרעי

     

     

    הפוסק החשוב ביותר שחתם על ההחלטה הוא הרב והדיין אליהו אברז'ל, שהיה נשיא בתי הדין הרבניים בירושלים, ולצידו רב העיר קריית־גת שלמה בן־חמו, הרב של שלומי משה אלחרר, ואחרים. הם נדרשו לעניין בעקבות פנייה של פילנתרופ המעוניין לתרום אלף מחשבים באמצעותם יתקשרו הקשישים עם בני המשפחות בחג.

     

    בדרך להחלטה נדרשו “חכמי המערב” לפרק מוקשים ההלכתיים, כאשר הקשה שבהם הוא חששם של הפוסקים כי שימוש במכשירים חשמליים שבת וחג, גם אם הופעלו מראש, עלול לגרום להסחת דעת שבגינה יבוא האדם אף לכבותם או להדליקם. בנושא זה נסמכו הרבנים על דעתם של פוסקי מרוקו הבכירים בדורות האחרונים, לפיה השימוש בחשמל מותר בכל מקרה בימי חג (בשונה משבת), וקבעו כי בנסיבות המיוחדות שנגרמו בשל התפרצות הקורונה ניתן לאמצן אף שלא התקבלו כהלכה למעשה בציבור הרחב.

     

    הרבנים דנו בסוגיה והכריעו: "נראה לנו להתיר, תוך הדגשה שזה רק למצב חירום ורק לצורך ליל הסדר תש"פ ולמי שזקוק לכך". בהכרעתם הזכירו את "הצורך להסיר עצב מן המבוגרים והזקנים, לתת להם מוטיבציה להמשיך להיאבק על חייהם ולמנוע מהם דיכאון ורפיון נפשי, אשר יכול להביא אותם להתייאש מן החיים".

     

    הדברים גרמו לסערה בעולם ההלכה ועוררו תגובות בעד ונגד הפסק. הרב שמואל אליהו, רב העיר צפת וחבר מועצת הרבנות הראשית לישראל, פירסם הבהרה יחד עם חברי איגוד רבני קהילות שבנשיאותו, לפיה השימוש בתוכנות שידור חי אסור בליל הסדר, "אלא במקרה של פיקוח נפש ממש". לדבריו, "מסורת הפסיקה המקובלת על כלל ישראל אוסרת שימוש בחשמל ומחשב ביום טוב, וכך סוברים רוב מוחלט של רבני ישראל בארץ ובתפוצות - ספרדים ואשכנזים, מרוקאים ותימנים". הרב הדגיש כי "אין שום מקום להיתר כלשהו להשתמש בחשמל ביום טוב".

     

    במכון צומ"ת (צוותי מדע ותורה), העוסק בפיתוח מענים הלכתיים־טכנולוגיים לשבת ולחג, הודיעו כי הם מנסים בימים האחרונים לגבש פתרון אחר בכיוון זה, שיהיה מקובל על ציבור רחב יותר, וכבר מנהלים שיח עם זום וחברות נוספות כדי לאפשר זאת מבלי לגרום לחילול החג.

     

    yed660100