yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עמית שאבי
    חדשות • 28.03.2020
    " אנחנו מפחדים להיות הבאים בתור"
    מדינת ישראל הגיעה עד קצה העולם כדי להחזיר את בניה בעקבות התפשטות הקורונה, אבל עושה רושם ששכחה חלק מהקשישים שלה • בעקבות מותם של שלושה מדיירי בית האבות בירושלים, טוענים השוהים במקום ובני משפחותיהם כי משרד הבריאות לא ביצע בדיקות בזמן ולא פינה את הנדבקים • כעת הדיירים, שנמצאים בבידוד, ממתינים לתוצאות שיגיעו מהמעבדות
    יעל פרידסון ונינה פוקס

    דיירי בית האבות מגדל נופים בירושלים שהו בשבועיים האחרונים בבידוד בעקבות חשיפה לעובדת סוציאלית שחלתה בקורונה. קשישים שעברו לחיות במקום בשביל החברה, החוגים וההרצאות, מצאו את עצמם מבודדים מהעולם, איש־איש בחדרו, מנותקים מהעולם. שלשום הסתיימה תקופת הבידוד, אבל הדיירים בשנות ה־80 וה־90 עדיין לא רגועים. במהלך התקופה הזו 14 מדיירי המקום נדבקו בקורונה ושלושה מהם נפטרו. רק ביום חמישי האחרון נלקחו בדיקות לגילוי הנגיף מכל האנשים שמתגוררים במקום. התקווה היא כמובן שיגיעו בשורות טובות, אבל על המחדלים הגדולים לטענתם, האיחור בבדיקות והאיחור בפינוי הנדבקים, הם ובני משפחותיהם לא מוכנים לעבור לסדר היום.

     

    "אני מפחדת שאהיה הבאה בתור", מתארת ע', דיירת במגדל נופים, את האווירה במקום, "הקורונה ממש בפתח הדלת. מהרגע שנודע לי שהשכנה שלי חלתה אני לא שקטה. חלמתי שסוף העולם מגיע, הכל מתמוטט וכולם נדבקים. לא ברור עד מתי נהיה בבידוד".

     

    התפרצות הקורונה במגדל נופים החלה כאמור מעובדת הסוציאלית, שלא ידעה כי היא נשאית של הנגיף ונפגשה עם אנשים ששוהים בבית האבות. היא אובחנה ב־10 במארס ומאז 170 דיירי בית האבות בבידוד. תחילה אובחנו עוד ארבעה אנשי צוות ושלושה דיירים עם קורונה, ובהמשך דיירים נוספים פיתחו תסמינים. שלושה מבני המוסד, אריה אבן, משה אורנשטיין ודיירת נוספת שנפטרה ביום חמישי, פונו לבתי החולים בירושלים, שם נפטרו אחרי הידרדרות במצבם.

     

    אבל למרות נתוני ההתפרצות הקשים, רק ביום חמישי האחרון נלקחו בדיקות לגילוי קורונה מכל דיירי המקום. כעת הקשישים ממתינים במתח לתוצאות. "המת הראשון, אריה אבן, לא היה מהמחלקה הסיעודית, זה הלחיץ ולכן ביקשנו שייקחו מאיתנו בדיקות", אומרת אביבה ליפשיץ בת ה־82, דיירת המקום, "לדעתי יש פה מחדל גדול, הזנחה. גם אנחנו, הזקנים, יכולים להחלים מקורונה. לא צריך להגיד שאנחנו ממילא נמות".

     

    משה אורנשטיין ז"ל
    משה אורנשטיין ז"ל

     

     

    רוב הקשישים שאובחנו כחולים בקורונה משתייכים למחלקה הסיעודית במגדל נופים. אלה, מטבע הדברים, זקוקים לסיוע, והיה קיים קושי להעביר אותם לבידוד. על אף שהדיירים ובני משפחותיהם ביקשו שוב ושוב מרשויות הבריאות לבדוק את כלל הדיירים והצוות, זה קרה רק בימי חמישי ושישי האחרונים. במקביל לביצוע הבדיקות, נודע כי ארבעה חולי קורונה מאובחנים נשארו במבנה במשך מספר ימים, ורק שלשום שלושה מהם פונו. דיירת נוספת, עם תסמינים קלים, נשארה בבידוד בדירתה.

     

    כאמור, טיפול משרד הבריאות בהתפרצות הקורונה בבית האבות מעורר כעס רב בקרב הדיירים ובני משפחותיהם. "אין לנו טענות כלפי הצוות וההנהלה, הם עושים מעל ומעבר למען הדיירים", אומר א', בנה של אחת הדיירות במגדל נופים, "משרד הבריאות איחר בביצוע הבדיקות ובפינוי החולים. אז הם אומרים שהקשישים בבידוד, סגורים בחדרים, אבל איך אוכפים דבר כזה? הם הרי מקבלים אוכל ליד הדלת, מוציאים את הזבל, אז מישהו צריך לפנות את זה. העובדה שלא הסכימו לעשות בדיקות עד יום חמישי היא סקנדל".

     

    א', בן של דיירת אחרת, זועם אף הוא על הרשויות: "נחזיר ישראלים מכל העולם, אבל בית אבות זה לא מעניין את המדינה. זו הפקרות. אני מקווה שתהיה ועדת חקירה על הסיפור של נופים. הפנו עורף לבניין שלם עם אנשים מדהימים. בלי לחץ התקשורת גם היום היינו בלי בדיקות. זו האוכלוסייה הכי פגיעה".

     

    גם הוריו של יוסף בן דור גרים במגדל נופים. "אחרי הרבה לחצים, שני נושאים שהפריעו לנו - בדיקות לכל הדיירים ופינוי החולים – נפתרו”, הוא אומר, “עכשיו נקבל את התוצאות ונדע האם היו עוד הדבקות וכיצד עלינו לפעול".

     

    אריה אבן ז"ל
    אריה אבן ז"ל

     

     

    ליצחק לוי, יו"ר מגדל נופים, המתגורר במקום עם אשתו, אין טענות לרשויות: "במשרד הבריאות הגיבו יפה מאוד מהרגע שגילינו את ההתפרצות. באה לכאן הרופאה המחוזית עם אחות, שהסבירה לנו איך צריך לפעול. אף אחד לא זז מהדירה שלו והצוות מוגן. להבנתי, החולים הם אלה שהיו במגע עם העובדת הסוציאלית".

     

    ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה.

     


    פרסום ראשון: 28.03.20 , 23:20
    yed660100