yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת.
    חדשות • 28.03.2020
    חוסן לנתניהו
    אחרי שעמד בראש יוזמת חקיקה שתמנע מנאשם בשוחד לכהן בראשות הממשלה, צפוי בני גנץ לתמוך בחוק שיאפשר לנתניהו להישאר בממשלה בזמן שמתנהל נגדו משפט • לממלא מקום רה"מ, התפקיד שימלא נתניהו אחרי הרוטציה, תהיה זכות וטו בהחלטות ממשלה ובמינוי בכירים בשירות הציבורי • ובינתיים, על רקע המשבר הכלכלי המעמיק, הממשלה המסתמנת הולכת ותופחת - ותמנה לא פחות מ־30 שרים
    יובל קרני ומורן אזולאי

    המגעים לאחדות נמשכים: ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר חוסן לישראל בני גנץ נפגשו אמש במטרה לחתום על הסכם להקמת ממשלה חדשה, שבמסגרתו יובא להצבעה חוק המאפשר לנתניהו לכהן כממלא מקום ראש הממשלה וכחבר הקבינט למרות כתב האישום שהוגש נגדו. בניסיון להדוף את הביקורת על שינוי הכיוון, בחוסן לישראל הדגישו כי מדובר ביוזמת חקיקה שלא תאפשר לנתניהו לכהן כשר מיניסטריאלי.

     

    רק בתחילת החודש, יומיים אחרי הבחירות, יזמו חברי הכנסת של כחול לבן הצעת חוק שתקבע כי נאשם בשוחד לא יוכל לכהן בראשות הממשלה.

     

    במסגרת ההסכם דובר על הרחבת הממשלה ל־30 שרים, מהלך שמעורר גם הוא ביקורת קשה על כך שבשעה שיש מאות אלפי מובטלים, ובזמן שמספרי דורשי התעסוקה מאמירים מדי שעה, בחוסן לישראל מאפשרים ממשלה רחבה ויקרה כל כך.

     

    בחוסן לישראל יש גורמים החוששים כי גם אם יחוקקו כעת חוקים שמונעים מנתניהו לפטר שרים ולהוביל מהלכים לפי האג’נדה של הימין, גנץ עדיין עשוי להיות בבעיה. יחד עם האוזר, הנדל ואורלי לוי, ח"כים ימניים שחלקם אולי רואים את האופק בליכוד, הם עשויים לסייע לנתניהו להשלים 61 ובכך למעשה ישיג רוב בכנסת לאג’נדה הימנית שיבקש ליישם. גורמים פוליטיים אומרים כי בעזרתם אפשר לבטל כל חוק שמחוקק עכשיו כדי לבצר את גנץ וגם ליישם את המדיניות של הליכוד.

     

    צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
    צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

     

     

    למרות ההתקדמות הדרמטית בשיחות, עדיין לא הוחלט בנוגע לתיק הבריאות, ואם יועבר לידי חוסן לישראל. בנוסף אין עדיין הסכמות בנוגע לנושא נוסף שבמחלוקת ונוגע לכהונתו של יולי אדלשטיין כיו"ר הכנסת. מלבד זאת, עדיין לא ננעל סופית המנגנון המגן על גנץ בחקיקה להבטיח כי נתניהו יעמוד בהבטחתו ויקיים את ההסכם, שבמסגרתו ימונה גנץ לראש הממשלה בעוד שנה וחצי.

     

    צוות המו"מ של גנץ דורש לקבל את תיק הבריאות כדי להוציא את ניהול המשבר מידיו של השר המכהן יעקב ליצמן וכן להטיל וטו על מינויו של ח"כ יולי אדלשטיין לתפקיד יו"ר הכנסת, בעקבות ההתקפה החריפה שלו על בית המשפט העליון וההתנהלות ה"לא ממלכתית" שלו בתפקיד בשבועות האחרונים.

     

    גורמים במפלגתו של גנץ אמרו כי מדובר בדרישות מהותיות וכי לא יסכימו שגם תיק הבריאות יישאר בידי ליצמן וגם שח"כ אדלשטיין יחזור לכהן כיו"ר הכנסת. אם תיק הבריאות יהיה בידיים של חוסן לישראל - אחד המועמדים לתפקיד הוא ח"כ אבי ניסנקורן. גנץ גם דורש את תיק איכות הסביבה לח"כ מיקי חיימוביץ'.

     

    גורמים בצוות המו"מ של גנץ טוענים כי בין הצדדים הוסכם כי למ"מ ראש הממשלה בני גנץ תהיה זכות וטו בכל הקשור למינוי בכירים בשירות הציבורי וכן בהחלטות ממשלה משמעותיות ודרמטיות. הכוונה היא שמינוי בעלי תפקידים בכירים כמו מפכ"ל, רמטכ"ל, ראש מוסד, ראש שב"כ, נציב שירות המדינה ועוד ייעשה בהסכמה של ראש הממשלה נתניהו וממלא מקומו גנץ. המינוי הראשון הצפוי לממשלה הבאה הוא מינויו של מפכ"ל קבוע למשטרת ישראל.

     

    שני הצדדים החליטו כי נתניהו יהיה מ"מ ראש הממשלה ללא תפקיד שר ויהיה חבר עם זכויות מלאות סביב שולחן הממשלה. גנץ אמר במהלך סוף השבוע בשיחות סגורות כי הוא שוקל למנות שרים מקצועיים חיצוניים, כלומר שאינם חברי כנסת. גנץ שוקל גם למנות שר ערבי לאחד התיקים שיקבל בהסכם הקואליציוני.

     


    פרסום ראשון: 28.03.20 , 23:59
    yed660100