yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עמית שאבי
    חדשות • 30.03.2020
    קרובים לאחדות
    בנימין נתניהו ובני גנץ הגיעו להבנות וקרובים להקמת ממשלת אחדות ⋅ המחלוקות העיקריות שנותרו: מי השרים שיחזיקו במשרדי המשפטים וביטחון הפנים ⋅ ליצמן מסרב לעזוב את משרד הבריאות גם תמורת תיק משודרג ⋅ הנפגעת הגדולה בחלוקת התיקים: ימינה
    יובל קרני, מורן אזולאי ועמיחי אתאלי

    ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ קרובים מאוד להסכם על הקמת ממשלת אחדות. למעשה רק העיסוק הדחוף במשבר הקורונה מעכב את חתימתו.

     

    אחרי פגישה של כשבע שעות, בלילה שבין שבת לראשון, הגיעו נתניהו וגנץ להסכמות ברוב הנושאים. עם זאת, פרסום פרטי ההסכם עורר כמה מחלוקות, כמו ההחלטה של ראש הממשלה לוותר על מינויו של ח"כ יולי אדלשטיין לתפקיד יו"ר הכנסת בעקבות וטו מצד כחול לבן, וכן ההחלטה של גנץ לוותר בתמורה על תיק הבריאות.

     

    גנץ פועל למינוי אבי ניסנקורן לשר המשפטים ואילו בליכוד דורשים מועמד חיצוני מוסכם. יו"ר כחול לבן דרש להחליף את שר הבריאות יעקב ליצמן, אולם האחרון מתעקש להישאר בתפקידו. לפגישה בין נתניהו לגנץ שלשום בלילה הצטרף גם ח"כ גבי אשכנזי, שדחף את גנץ להקמת ממשלת האחדות. נתניהו יכהן תחילה שנה וחצי כראש ממשלה וגנץ יחליף אותו בהמשך לשנה וחצי נוספת. מפלגתו של גנץ אמורה לתמוך בחוק שיאפשר לנתניהו לכהן כממלא מקום ראש הממשלה וכחבר קבינט אף שהוגש נגדו כתב אישום.

     

    בליכוד הבהירו כי הם מעוניינים בממשלה שבה יכהנו 34 שרים, בעוד שבכחול לבן מסתפקים ב־30. נתניהו יקצה לחברי בלוק הימין לפחות חמישה תיקים: שניים לש"ס (פנים ודתות), אחד ליהדות התורה (ככל הנראה בריאות), תיק קבוע למפלגת ימינה (ככל הנראה חינוך) ותיק נוסף שיינתן לה ברוטציה.

     

    מפלגתו של גנץ צפויה לקבל את תיקי הביטחון, חוץ, משפטים, תקשורת ותרבות וכן את ועדת הכנסת. מסתמן כי מירי רגב תמונה לשרה לביטחון הפנים. גנץ ואשכנזי הטילו וטו על המינוי, אולם ייתכן כי יסירו אותו.

     

    במסגרת המו"מ הקואליציוני עלתה אפשרות לחוקק חוק נורבגי מרובע שבמסגרתו יפרשו ארבעה שרים מחברותם בכנסת ובמקומם ייכנסו הבאים בתור ברשימתם. במקרה כזה תקבל דווקא סיעת יש עתיד של לפיד כוח רב יותר מכחול לבן של גנץ. במקום ה-34 ברשימת הנבחרת נמצא יוראי להב הרצנו, חבר יש עתיד, במקום ה-35 נמצאת מיכל וונש חברת תלם, במקום ה-36 עינב קבאלה מכחול לבן ובמקום ה-37 תהילה פרידמן מיש עתיד. הרשימה הזו גורמת לתרחיש להיות לא סביר, שכן אם מתפטרים ארבעה שרים מכחול לבן הם מכניסים רק נציג אחד מסיעתם לכנסת ועוד שלושה מיש עתיד.

     

    הוועדה המסדרת של הכנסת ניהלה אתמול תהליך סבוך של פירוק והרכבה, שבסופו נבנה הרכב הסיעות שיפעלו בכנסת ה־23. הפירוק הגדול מכולם היה חלוקה של רשימת כחול לבן לשתי סיעות שונות: האחת בראשות גנץ ואשכנזי, שצפויים להצטרף לממשלת נתניהו וגם זכו בשם הרשימה כחול לבן. הסיעה השנייה תתנהל כשבראשה יעמדו יאיר לפיד ומשה יעלון והיא תיקרא יש עתיד. במקביל פרשו חברי הכנסת יועז הנדל וצבי האוזר ממפלגת תלם בראשות יעלון והודיעו על הקמת סיעת דרך ארץ, שתפעל במשותף עם סיעתו של גנץ בתוך הקואליציה. פנינה תמנו־שטה פרשה מיש עתיד ועברה לתמוך בגנץ. רדיר כמאל־מריח תעשה את הדרך ההפוכה ליש עתיד.

     

    רשימת ימינה מסתמנת כמי שעומדת להיפגע יותר מכולן מהרכבת הממשלה הבאה. נפתלי בנט יקבל ככל הנראה תיק בינוני בחשיבותו ושאר חברי הרשימה יסתפקו בתיק זוטר נוסף לחצי קדנציה. המשרדים שבהם עלה שמו של בנט הם החינוך או ביטחון הפנים. רפי פרץ מחזיק הבטחה מנתניהו למנות אותו לשר ללא התחשבות במניין המנדטים של ימינה.

     

     

    yed660100