yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עמית שאבי
    חדשות • 31.03.2020
    לא מתקדמים
    שלוש מחלוקות עומדות בדרך לממשלה חדשה: איוש תפקידי יו"ר הכנסת ושר המשפטים וסוגיית החלת הריבונות • לדברי גורמים בכחול לבן, "נתניהו צריך לפתור בעיות ומחלוקות שיש לו בליכוד ‑ ובבלוק ומנסה להפעיל לחץ כדי שנעזור לו" • גם בימין נשמעה ביקורת על גודלה הצפוי של הממשלה, וגדעון סער תקף: "בימי משבר כלכלי, חשוב שתקום ממשלה רזה"
    יובל קרני ומורן אזולאי

    המשא ומתן בין הליכוד לכחול לבן בדרך להקמת ממשלה תקוע. לדברי גורמים בצוות המשא ומתן של כחול לבן, נשארו שלוש מחלוקות שטרם נפתרו: זהותם של יו"ר הכנסת ושר המשפטים וסוגיית החלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון. המשא ומתן נמצא בהמתנה, הם אומרים, מכיוון שנתניהו צריך לפתור את הבעיות הפוליטיות שיש לו בתוך הגוש ובתוך מפלגתו.

     

    ביום ראשון לפנות בוקר סיימו נתניהו וגנץ פגישה של יותר משמונה שעות בבית ראש הממשלה כדי לקדם הקמת ממשלת אחדות. בהודעה משותפת שפירסמו הוחלט להאיץ את המו"מ כדי לחתום על הסכם. גנץ ונתניהו היו אמורים להיפגש שוב ביום ראשון, אולם מאז פגישה כזו לא התקיימה ביניהם. גורמים בכחול לבן אמרו: "נתניהו צריך לפתור בעיות ומחלוקות שיש לו בליכוד ובבלוק הימין ומנסה להפעיל עלינו לחץ כדי שנעזור לו".

     

    בכחול לבן טוענים גם כי בעקבות לחץ מצד יולי אדלשטיין, שהודיע כי אם לא יהיה יו"ר הכנסת הוא יכהן כח"כ מן השורה, חזר בו נתניהו מהסכמתו כי יו"ר הכנסת ימונה בהסכמה משותפת עם גנץ וכעת מתעקש על מינויו של אדלשטיין. מצד שני, טוענים שם, שההתעקשות של מפלגתם למנוע את מינויו של אדלשטיין היא מיותרת אם במקומו ימונה לבסוף יריב לוין. לדבריהם, "אין טעם להילחם על אדלשטיין אם בסוף נקבל יו"ר הרבה יותר בוטה נגד מערכת שלטון החוק ובית המשפט העליון”.

     

    בעוד שבכחול לבן יש מי שכבר נוטה להתפשר על זהותו של יו"ר הכנסת, מתקשים לקבל במפלגה את הווטו שהטיל נתניהו על מינוי אבי ניסנקורן לתפקיד שר המשפטים. גורמים במפלגה טענו כי ההתעקשות של נתניהו היא "תמוהה ומחשידה". "ניסנקורן הוא איש של פשרות וביבי מכיר אותו היטב מהתקופה שבה כיהן כיו"ר ההסתדרות", אמרו. "ניסנקורן הוא אדם פרגמטי שלא רץ להשבית את המשק אלא העדיף הידברות. ביבי יודע את זה. אם הוא מתנגד למינוי מועמד כמו ניסנקורן, הוא כנראה מכין משהו על משרד המשפטים שאנחנו לא יודעים".

     

    צילום: עמית שאבי
    צילום: עמית שאבי

     

     

    סוגיה שלישית שנותרה פתוחה היא נושא החלת הריבונות על שטחי יהודה ושומרון. גנץ ויו"ר העבודה עמיר פרץ מתנגדים לסיפוח חד־צדדי, וטוענים כי יש להגיע להסכמות על מהלך מדיני דרמטי שיכול להשפיע על האזור כולו. בליכוד הציעו לאפשר חופש הצבעה, מתוך הנחה שחברי הכנסת יועז הנדל, צביקה האוזר ואורלי לוי־אבקסיס יתמכו בכל מקרה בסיפוח. אחרי הביקורת משמאל, הולכת וגוברת גם הביקורת מימין כלפי ההסכם שהולך ומתגבש. אתמול הצטרף למבקרי ההסכם גם בכיר הליכוד, השר לשעבר גדעון סער, שקרא לצדדים להקים "ממשלה רזה" שעה שהמשבר הכלכלי בישראל חמור כל כך.

     

    מאוחר יותר הבהיר סער כי 15 שרים לגוש ימין המונה 58 מנדטים הוא מספר צנוע וסביר אולם הדרישה של גנץ לממשלה פריטטית אינה מתקבלת על הדעת. "מי שיכול וצריך לפתור את בעיית גודל הממשלה", הסביר סער, "הוא בני גנץ. 15 תפקידי שר לסיעה של 15 או שני שרים לשני אנשים (במקרה של עמיר פרץ ואיציק שמולי) זה מפתח מופרך לחלוטין. הפריטטיות אינה מצדיקה מספר שרים שווה כי אפשר להגיע להסדרים שונים בתקנון עבודת הממשלה".

     

    סער הוא לא היחיד המבקר את ההסכם. גם יו"ר הסיעה, ח"כ מיקי זוהר, יצא אתמול ושלשום בקריאה שלא לקיים אחדות בכל מחיר. "לא ייתכן ש־19 חברי כנסת יקבלו 17 תיקים ושלוש ועדות"אל הביקורת והזעם הצטרפו ביממה האחרונה גם פעילים מרכזיים במפלגה, שקראו ברשתות החברתיות להשמיע קול נגד ההסכם שדוחק את בכירי הליכוד לשוליים.

     

    צילום: אבי מועלם
    צילום: אבי מועלם

     

    צילום: אבי מועלם
    צילום: אבי מועלם

     

    צילום: אבי מועלם
    צילום: אבי מועלם

     


    פרסום ראשון: 31.03.20 , 23:31
    yed660100