בצק אלים
אין דרך נטולת קלוריות לומר את זה. כולנו אוכלים יותר, כולנו תופחים, ולדיאטה נדאג בהמשך. עכשיו קבלו מתכונים מעלפים למה שאנחנו הכי אוהבים בשבת בבוקר: מאפי בצק מלוחים ולוהטים שיצאו מהתנור, ושגם ההכנה שלהם ממלאת את הנפש בשלווה. אז מה תבחרו? בורקס ביתי או שבלולי גבינה ותרד?
שבלולי גבינת פטה ותרד מבצק יוגורט
זה הסיפור: בצק רך, פשוט להכנה, שבסיסו יוגורט. מילוי תרד וגבינת פטה עם סומק, והכנתם תוך פעולה חזרתית תרפויטית, מרגיעה, של יצירת שבלולים, שיוצאים מהתנור שחומים ומבעבעים וטעימים להפליא.
המרכיבים (16 שבלולים)
50 גרם חמאה
2 מכלים (400 מ"ל) יוגורט המכיל 3% שומן לפחות
2 ביצים
1 כפית מלח
1/4 כפית סודה לשתייה
5 כוסות (700 גרם) קמח תופח
למלית:
שמן זית
1/2 כפית סומק טחון
1 כוס תרד, קצוץ
250 גרם גבינת פטה, מפוררת
1/8 כפית פלפל שחור טחון
מעט מלח (ייתכן שלא תצטרכו, כי גבינת הפטה מלוחה דיה)
לציפוי:
1 ביצה טרופה
250 גרם גבינת פרמזן, מגוררת
ההכנה:
1. הבצק: ממיסים את החמאה במיקרוגל (או בסיר קטן על הכיריים, ונזהרים שלא תשחים). מצננים קצת ומעבירים לקערה גדולה. מוסיפים לחמאה את היוגורט, הביצים, המלח והסודה לשתייה ומערבבים. מתחילים להוסיף את הקמח, מערבבים ולשים בידיים, מוסיפים עוד מהקמח וממשיכים ללוש ולהוסיף קמח עד שמתקבל בצק רך ולא דביק שאפשר ללוש בקלות (אם הבצק עדיין דביק מדי, מוסיפים עוד קצת קמח). לשים עוד 2־3 דקות. שמים בקערה, מכסים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר חצי שעה לפחות.
2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות), מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו קצת.
3. המלית: מקמחים משטח עבודה. מרדדים את הבצק ויוצרים ממנו מלבן בקוטר 30 על 30 ס"מ. מושחים בשכבה דקה של שמן זית, זורים מהסומק, מפזרים את התרד ואת הגבינה. מתבלים בפלפל (בדרך כלל עם פטה לא צריך להוסיף מלח, הגבינה כבר מלוחה). מגוללים לגלילה הדוקה. בסכין חדה פורסים ל־16 פרוסות.
4. הציפוי: מניחים את השבלולים בתבנית זה לצד זה במרווחים של כ־3 ס"מ (הם ייצמדו באפייה), עם החלק החתוך כלפי מעלה. מושחים בביצה וזורים את גבינת הפרמזן. אופים כ־20 דקות, עד שהבצק זהוב ועשוי והגבינה נמסה ומזהיבה. מגישים מיד.
בורקס גבינה, תוצרת בית
רק מלכתוב את זה אני כבר נרגעת קצת.
מכינים בקלות מבצק עלים קפוא שגם ככה יש לכם כבר בפריזר, נכון? וכל הגבינות שמחכות שם שכבר תעשו איתן משהו. בעיניי השיטה הכי קלה ומהירה ליצור יחידות בורקס נפרדות היא פשוט ליצור גלילה גדולה אחת ולסמן עליה חלוקה לפרוסות לפני האפייה. אחרי שהיא יוצאת מהתנור חותכים עד הסוף לפרוסות ומגישים.
בעניין בצק העלים: כדאי לזכור שהדרך להצליח עם בצק עלים היא להכניס אותו לתנור חם מאוד, כשהוא עצמו קר מאוד, לאפייה קצרה. אפיית בצק קר בחום גבוה היא הסוד שמשאיר את השומן שבתוכו לכוד בין דפי הבצק, ולכן את הבורקסים, בסוף האפייה, פריכים ונהדרים.
מושלם עם סלט עגבניות, מלפפונים ובצל, עם שמן זית ומלח ליד.
המרכיבים (2 גלילות בורקס)
לבצק:
1 ק"ג בצק עלים קר, מרודד
למלית
1 ביצה גדולה, טרופה
1 חבילה (250 גרם) גבינת שמנת
1 חבילה (250 גרם) גבינה לבנה 5% שומן
1 כוס גבינה צהובה עם חריפות מסוימת - אפשר פרמזן או אמנטל או קשקבל או עמק או אחרות
1/2 כפית מלח
1/8 כפית פלפל גרוס
1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
לציפוי:
2 כפות שומשום
ההכנה:
1. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. הכנת הבצק: מניחים את הבצק הקר על משטח עבודה ומרדדים לעלה בגודל 25 על 50 ס"מ (ילדים יכולים לעזור!)
3. המלית: שומרים כפית מהביצה הטרופה בצד (היא תשמש למריחת הבצק). שמים בקערה את הביצה, גבינת השמנת והגבינה הלבנה, הגבינה הצהובה, המלח, הפלפל הלבן ואגוז המוסקט המגורר ומערבבים (ילדים יכולים לעזור!)
4. זהירות, תור ההורים: בסכין חדה חותכים את מלבן הבצק הגדול לשני מלבנים נפרדים.
5. מורחים מחצית מכמות המלית על חלקו הימני של כל מלבן (הילדים יכולים לעזור במריחה) ומגלגלים את הבצק פעמיים מעל המלית, ליצירת גלילה. מהדקים את השוליים על ידי שמועכים ומהדקים אותם. מניחים בתבנית בזהירות. מושחים את הגלילות בביצה הטרופה. זורים מלמעלה את השומשום.
6. מסמנים על הבצק, בסכין חדה, חריצים אלכסוניים במרחק 3 ס"מ זה מזה - הם ישמשו לחיתוך הבורקס לאחר האפייה. מאחסנים שעה במקרר.
7. מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות).
8. מעבירים את מגש גלילות הבצק היישר מהמקרר לתנור החם, ואופים 15־20 דקות עד שהגלילות תפוחות וזהובות. מוציאים מהתנור ומגישים.

