yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אי-פי-איי
    ממון • 23.04.2020
    מגפה של קונספירציות
    אם לפני חודש עוד התייחסו אליהן כבדיחה, ההתפשטות המהירה של תיאוריות הקונספירציה על מקורו של הווירוס מתחילה לעורר דאגה • באירופה הוצתו עשרות אנטנות סלולריות והותקפו טכנאים, ומומחים מפוקפקים מספקים "הסבר מדעי" לרעיונות הזויים • בחגיגות ההסתה נוטלות חלק אפילו המעצמות סין, רוסיה וארה"ב
    ישראל וולמן

    תיאוריות קונספירציה נלוו תמיד למגפות, אסונות ולסתם אירועים מפחידים. הן פורחות במיוחד כאשר המידע על הסיבות לאירוע אינו חד־משמעי, ובעיקר כאשר קיים חוסר אמון כלפי השלטון או כלי התקשורת. מאז הודיעה סין, באיחור חשוד, על התפשטות נגיף הקורונה בסוף השנה שעברה - היקף ההפצה של התיאוריות השונות לגבי מקורו, מופרכות ופראיות ככל שיהיו, מתחרה רק בקצב ההתפשטות המדהים שלו. העובדה שפרטים משמעותיים על אופיו של הנגיף עדיין לוטים בערפל, מייצרת אוזן קשבת לרעיונות הזויים, שבדרך כלל שמורים לאתרי שוליים באינטרנט. בנסיבות האלה, אפילו מדינות כמו סין ורוסיה מצטרפות לחגיגה ומפיצות מידע שגוי במכוון.

     

    חברת הבינה המלאכותית האמריקאית Yonder, העוקבת אחרי מידע מעוות ברשת, מדווחת כי אם בימים רגילים יחלפו שישה עד שמונה חודשים עד ש"נרטיב שוליים" יעשה את דרכו למיינסטרים, בעיצומו של משבר הקורונה התהליך התקצר לשלושה עד 14 ימים. לפי מכון המחקר Pew, כשליש מהאמריקאים, רובם צעירים עד גיל 29, מאמינים שנגיף הקורונה נוצר במעבדה.

     

    אירועי החודש האחרון מוכיחים כי לא מדובר כבר באזוטריה, אלא בסכנת נפשות: משריפת אנטנות סלולר ותקיפת טכנאים באירופה, דרך איומים על חייו של ביל גייטס, וכלה בהתנכלויות ליהודים בברוקלין ולמוסלמים בהודו. חברות המדיה החברתית - פייסבוק, גוגל, טוויטר ואחרות - הודיעו כבר בתחילת המשבר על "מדיניות אגרסיבית" של סילוק מידע מופרך הנוגע לקורונה מן הרשת, או בהצמדת מסר אזהרה לכל פרסום כזה. ווטסאפ, שהצ'טים בה מוצפנים, הטילה הגבלות על העברת הודעות בקבוצות גדולות. ארגון הבריאות העולמי (WHO) הזהיר מ"מגפת מידע", ואף יצר דף אינטרנט מיוחד כדי להפריך רשמית חלק מן התיאוריות הזדוניות.

     

    הנה כמה מתיאוריות הקונספירציה היותר נפוצות ומשפיעות ברשת.

     

    טראמפ | צילום: ABACA
    טראמפ | צילום: ABACA

     

     

     

     

    1. לא רק עטלפים: הנגיף הונדס בידי אדם

     

    — השערה שהופרכה חד־משמעית על ידי מדענים, אך קיבלה חיזוק בשבועיים האחרונים מכיוון מפתיע: ראיון מוזר שהעניק הווירולוג הצרפתי בן ה־87 לוק מונטנייה, חתן פרס נובל לרפואה לשנת 2008, ואחד משני המדענים שגילו את נגיף ה־HIV. מונטנייה טען בערוץ הטלוויזיה הצרפתי CNews כי נגיף הקורונה כולל מקטעי HIV "שאינם אפשריים בנגיף טבעי", ושלבטח הונדסו בידי אדם.

     

    הראיון הדהים בתחילה את הממסד המדעי, אבל בדיקה מהירה העלתה, כי מונטנייה נחשב מזמן למי שנטש את המסלול המדעי לטובת "מחקרים" שלא עומדים באמות מידה מדעיות, ומתפרסמים במגזינים לא מקצועיים. הוא אף משתף פעולה עם קבוצות של מתנגדי חיסונים. בין השאר טען, למשל, שניתן לבצע טלפורטציה (מונח שגור בעולמות המדע הבדיוני) לחומר גנטי: "להקליט" את גלי הרדיו הנפלטים ממנו ולשדרם למקום אחר.

     

    הפרופסור הצרפתי לוק מונטנייה שטוען שהווירוס הונדס בידי אדם | צילום: גטי
    הפרופסור הצרפתי לוק מונטנייה שטוען שהווירוס הונדס בידי אדם | צילום: גטי
     

    בפועל, לפי קביעה נחרצת של מדענים בכל העולם שבחנו את הרצף הגנטי של הקורונה - כולל מכון ויצמן הישראלי - אין כל סימן לכך שהנגיף נוצר כתוצאה ממניפולציה אנושית.

     

    2. תוצרת סין: דליפה או הדבקה מכוונת

     

    זוהי תיאוריית הקונספירציה השכיחה מכולן, שאף אומצה על ידי הנשיא טראמפ ועל ידי אישים שמרנים בולטים בארה"ב. היא מתבססת על קרבתו הפיזית של המכון הווירולוגי של העיר ווהאן (WIV), העוסק בחקר נגיפים, למוקד ההתפרצות. לפי התיאוריה הזו, נגיף הקורונה, שנחקר במכון, דלף ממנו ויצא משליטה.

     

    לפי גרסה קיצונית יותר, מדובר בכלל בנשק ביולוגי, ששוחרר על ידי הסינים במכוון, כדי להוכיח את יתרונם על המערב בהשתלטות מהירה על מגפות. מתברר כי באוקטובר, חודש לפני ההתפרצות בווהאן, התקיימו בעיר תחרויות האולימפיאדה הבינלאומית לצבאות. סין - כך נטען במקורות שונים ברשת - הדביקה שם במכוון לוחמים מכל העולם.

     

    מי שהעלו לכותרות בארה"ב את האופציה הזו בשבועיים האחרונים הם המגיש טאקר קרלסון מ"פוקס ניוז" ושדרן הרדיו הפופולרי ראש לימבו. קרלסון פירסם כי "גורמים בעולם" הזהירו מזמן שהמעבדה לא בטוחה וכי החזקת פתוגנים מסוכנים בתוכה מאיימת על שלום הציבור. לפי לימבו, "הווירוס הוא תוצאה של ניסוי כושל במעבדה; הממשלה הסינית עשתה שימוש בווירוס ובהיסטריה סביבו כדי להפיל את טראמפ".

     

    השבוע, כשנשאל ראש המטות המשולבים של ארה"ב, מארק מילי, על הטענות, אמר בעירפול: "זה לא חד־משמעי, אף שמשקל הראיות מצביע על התפרצות טבעית. אנחנו לא יודעים בוודאות".

     

    3. תוצרת ארה"ב: עבודה של הצבא

     

    המקור לטיעון המפנה את האשמה כלפי ארה"ב הוא ברוסיה, אך אומץ בשמחה גם על ידי דיפלומטים רשמיים סינים בתגובה להאשמות טראמפ נגד סין. המסר מקודם בעיקר בערוץ הטלוויזיה הרוסי בשפה האנגלית, RT America, שפרשניו טענו כי טראמפ הוא שעומד מאחורי ההתפרצות, במטרה למוטט את הכלכלה הסינית; נכון, אמריקה משלמת על כך מחיר גבוה, אבל זה לא היה בתכנון. עובדה, טען הפרשן הבכיר בתחנה, לנגיף קוראים "קורונה", "כתר" בלטינית - רמז לתחרויות היופי שבהן שפט הנשיא האמריקאי בעבר. במסיבת עיתונאים בבייג'ינג ב־12 במארס "אישרו" שני דוברים ממשרד החוץ הסיני כי "ממשלת ארה"ב, במיוחד צבא ארה"ב, הפיצו את הווירוס".

     

    ההאשמה הופצה גם ברשתות החברתיות הסיניות, ושני הדוברים חזרו על הטענה גם בטוויטר, וכמוהם נציגים רשמיים של סין בעולם. יום למחרת זומן השגריר הסיני בוושינגטון לשיחת נזיפה במחלקת המדינה.

     

    4. בגלל האנטנות: רשתות סלולר דור 5

     

    לפני פחות משבועיים, בעיירה ההולנדית אלמרה ליד אמסטרדם, נקראו מכבי האש לכיבוי שתי שריפות באנטנות סלולר גדולות. אף שבשני האתרים לא נכלל ציוד של דור 5 (5G), הכבאים הבינו מיד כי מדובר בהצתות על רקע החשש לקשר הדוק בין הטכנולוגיה הסלולרית החדשה לבין נגיף הקורונה. לפי התפיסה הזו, התדרים מחלישים את מערכת החיסון האנושית בהתמודדות עם הקורונה, או גורמים לתסמינים הדומים לתסמיני הנגיף, או שהבידוד הביתי הנדרש בגללו משמש כיסוי להתקנת אנטנות חדשות.

     

    ההצתות הן המשך לסדרה של מעשי ונדליזם דומים ברחבי אירופה בשבועות האחרונים. זה החל בבריטניה, שם הוצתו כמעט 60 תרני סלולר. בשבוע שעבר הושחתו שתי אנטנות באירלנד, ואנטנה נוספת נהרסה בלימסול שבקפריסין. בהולנד תועדו 11 ניסיונות נוספים. טכנאים שנקראו לתקן את הנזקים הותקפו. האבסורד הוא שרוב אתרי האנטנות שהושחתו לא פועלים בדור החמישי, שפריסתו בעולם בחיתוליה.

     

    אם בלידתה התיאוריה נראתה כבדיחה גרועה, בשלב הזה התפשטותה מעוררת דאגה עמוקה. עד כדי כך, שראשי חברות הסלולר ומשרדי תקשורת בכל העולם - גם בישראל - יצאו בהודעות הבהרה מיוחדות. לאחר שאנטנה הסמוכה לבית חולים במנצ'סטר הושחתה בשבוע שעבר, הזהיר מנכ"ל מפעילת הסלולר וודאפון כי מדובר ב"סיכון חיי אדם המונע על ידי שקר מסוכן". שלשום סגרה פייסבוק גם את הקבוצה הישראלית Stop 5G Israel הלוחמת בפריסת הדור החמישי בארץ.

     

    ככל שתהיה התיאוריה מופרכת, מסקר שפורסם בבריטניה עולה כי כמעט שליש מהתושבים טוענים שהם "לא יכולים לשלול אותה". ידוענים כמו הזמרת קרי הילסון, מגישת הטלוויזיה אמנדה הולדן, המתאגרף אמיר חאן והשחקנים ג'ון קיוזאק וודי הארלסון תומכים בה בחשבונות הטוויטר והאינסטגרם שלהם.

     

    גם כאן זוכה הבהלה לרוח גבית מהסברים כמו־מדעיים, שבהם מככב ד"ר קריס ואן קרקהובן, רופא בלגי, שטען כי "בכל פעם שאתה חושף מערכת ביולוגית לשדה אלקטרו־מגנטי חדש, אתה מרעיל חלק והורג חלק מהאוכלוסייה... ואיפה הייתה העיר הראשונה בעולם שהייתה מרושתת כולה ב־5G? ווהאן". לא יועילו ההסברים המדעיים, כולל של הוועדה הבינלאומית להגנה מקרינה בלתי מייננת (ICNIRP), שגלי הרדיו לא יכולים לפגוע בדנ"א האנושי.

     

    בפועל, דווקא כחלק מלקחי משבר הקורונה, העולם, וישראל בתוכו, זקוקים לרשתות דור חמישי כאוויר לנשימה. הן לא רק ישפרו את איכות החיים - הן יצילו חיים. ובכל מקרה, רמת הקרינה הלא־מייננת הצפויה מהן פחותה אפילו מזו שהכרנו ברשתות הדור השלישי והרביעי.

     

    5. הייטק קורונה: ביל גייטס תיכנן את הכל

     

    על־פי נתונים שנאספו על ידי "ניו־יורק טיימס" וחברת Zignal, המתמחה בניתוח מדיה, התיאוריה המאשימה את ביל גייטס באחריות להפצת הקורונה בעולם היא המובילה בין תיאוריות הקונספירציה בתחום: היא הוזכרה 1.2 מיליון פעמים בטלוויזיה וברשתות החברתיות בין פברואר לאפריל - ב־33% יותר מהתיאוריה השנייה הפופולרית ביותר, הקושרת את דור 5 בסלולר עם הנגיף.

     

     

    ביל גייטס
    ביל גייטס

     

     

    גייטס המיליארדר, העומד עם רעייתו מלינדה בראש קרן פילנתרופית המובילה יוזמות ותורמת כספים למלחמה בהתפשטות הקורונה, הפך מרואיין מבוקש בארה"ב בשל מומחיותו בנושא, ולאחר שניבא את בואו של הנגיף ב־2015. לפי התיאוריה, גייטס, יחד עם ארגונים נוספים, תיכנן את התפרצות הווירוס כדי "לגזור קופון" על מכירות חיסונים שהפיק מבעוד מועד בשיתוף פעולה עם החברה הבריטית Pirbright. לפי טענה אחרת, גייטס חבר בקבוצה ששמה לה למטרה את חיסול האנושות ו/או הטמעה של מערכת מעקב אחר כל אדם בכדור הארץ.

     

    התיאוריה תפסה תאוצה בחודשים האחרונים, עד שבהנהלת Pirbright נאלצו להכחיש את הטענות. גייטס עצמו - מסוגר באחוזתו, אולי גם מחשש לשלומו - מסרב בעקביות להגיב עליהן. מארק סוזמן, מנכ"ל הקרן שלו, בכל זאת התייחס בעקיפין: "זה מצער", כתב, "שיש אנשים שמפיצים מידע שגוי, כאשר כולנו צריכים לשתף פעולה להצלת חיים".

     

    6. עולמות רחוקים: הווירוס הגיע מהחלל

     

    תיאוריית קונספירציה מוצלחת מתבססת בדרך כלל על גרעין של אמת, ואם מאששת אותה דמות סמכותית כלשהי - עדיף. רעיון הווירוס שהגיע מהחלל נשמע באמת דמיוני, אבל עומד מאחוריו פרופסור בשם צ'נדרה וויקרמאסאה, ממרכז בקינגהאם לאסטרוביולוגיה בסרי־לנקה. לפי וויקרמאסאה, הקורונה הגיעה לעולם באוקטובר 2019, דרך מטאור שנשרף בסין. הרעיון מתבסס על עדויות שלפיהן אכן התרסק מטאור כזה בצפון־מזרח סין. רק שהתיאוריה מתנגשת עם העובדות: מטאורים החודרים את האטמוספרה בוערים בטמפרטורות של כ־650 מעלות צלזיוס - גבוהות מספיק כדי לחסל כל אורגניזם, כולל וירוסים. בנוסף, המטאור אכן התרסק, אבל במים ולא על האדמה.

     

    7. זמן לגזענות: ציונים, יהודים, מוסלמים

     

    הדוח האחרון של הליגה נגד השמצה בארה"ב מעלה ממצאים מדאיגים על נפיצות התיאוריה שלפיה היהודים אחראים ליצירת הווירוס כדי להשיג בעזרתו שליטה בעולם, או להפיק ממנו רווח כלכלי - טיעון העומד בסתירה משוועת לאחוז הגבוה של הנפגעים היהודים מקורונה. "זהו אחד הסטריאוטיפים העתיקים ביותר על העם היהודי", אומר אורן סיגל, סגן נשיא מרכז הליגה נגד השמצה. במנהטן ובברוקלין צולמו בשבועיים האחרונים כרזות הכוללות איורים אנטישמיים שמאשימות את היהודים בהפצת המחלה.

     

    התיאוריה לא צברה עדיין תאוצה משמעותית, בין השאר בגלל צנזורה יעילה של הרשתות החברתיות, אבל ניצניה מופיעים בכל העולם. בספרד פורסם מאמר באתר הקיצוני Kaosenlared.net, מטעם מפלגת הבאסקים, שלפיו "הקורונה הוא כלי של מלחמת העולם השלישית, שהתיר את הרסן של האימפריאליזם הציוני־אמריקאי. האליטה הציונית והאנגלו־סקסית, שהיא אויב האנושות, צעדה צעד נוסף קדימה במתקפת הג'נוסייד הפושעת שלה…" האשמות דומות פורסמו גם בטורקיה, בוונצואלה - וכמובן באיראן.

     

    התיאוריה הרשמית באיראן, לפי רשת PressTV האיראנית, היא ש"גורמים ציוניים" פיתחו זן קטלני יותר של הקורונה, שכוון במיוחד נגד איראן. בין ה"מניעים" – רצון למוטט את שוק המניות העולמי ובכך להרוויח באמצעות סחר פנים, או "להשתלט על מדינות".

     

     

    כרזה המאשימה את היהודים בקורונה. דווקא הם חלו בהמוניהם
    כרזה המאשימה את היהודים בקורונה. דווקא הם חלו בהמוניהם

     

     

     

    אבל לא רק היהודים מככבים בתיאוריות הקונספירציה. בהודו מואשמים מוסלמים בהפצת הזיהום ורבים הותקפו פיזית לאחר מקרי הדבקה בעקבות כינוס דתי. ברשתות החברתיות הואשמו מוסלמים במכירת מזון מזוהם בקורונה, והופצו שמועות כי מסגד בעיר פטנה נותן מחסה לחולים מאיטליה ומאיראן. עם האווירה המתלהטת בהודו, המשך, כנראה, יבוא.

     


    פרסום ראשון: 23.04.20 , 17:09
    yed660100