yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: REUTERS
    24 שעות • 18.05.2020
    מלחמה קרה חמה
    וירוס הקורונה שינה את העולם בהרבה דרכים, וגם חידד את היריבות בין ארצות הברית לסין. בתפריט: חילופי האשמות בין וושינגטון לבייג'ינג, תיאוריות קונספירציה ומרוץ היסטרי אחרי השגת תרופה וחיסון, שבו כל הדרכים כשרות. בקמפיין הבחירות המתקרב של טראמפ צפויה המלחמה עם הענקית האסיאתית לתפוס חלק לא קטן
    ציפי שמילוביץ

    סוכנות הידיעות הרשמית של סין, Xinhua, יש ערוץ יוטיוב רשמי אליו עולים קטעי "חדשות" ומסרים בחסות המדינה. לפני שבועיים הפתיע הערוץ בפרסום סרט אנימציה, תחת הכותרת המפתיעה ״Once Upon a Virus“, אולי השם הכי הוליוודי שאפשר לחשוב עליו. בסרט מככבות שתי דמויות עשויות לגו, מצד אחד לוחם סיני ומולו פסל החירות.

     

    "גילינו וירוס חדש", אומר הלוחם. "אז מה?“, משיב פסל החירות, "זו רק שפעת". הסיני מתחיל להזהיר מפני הנגיף ומונה את כל נקודות הציון האיומות בחודשי ההתפרצות בסין. פסל החירות משיב לו בביטול, תוך שימוש בציטוטים של דונלד טראמפ מחודשי המגפה הראשונים, אז מיזער אותה עד לרמה של "זו מתיחה".

     

    "אתה מקשיב לעצמך?", שואל הלוחם הסיני כשהפסל מתחיל להאדים מחום ומתחבר לעירוי תוך־ורידי. "אנחנו תמיד צודקים, למרות שאנחנו סותרים את עצמנו", משיב לו הפסל החולה. בשבועיים שחלפו מאז עלה הקליפ לערוץ של Xinhua, הוא השיג למעלה משני מיליון צפיות, וזכה לשיתופים של כמה דיפלומטים סיניים, למרות שטוויטר ופייסבוק חסומים בסין.

     

    הקליפ המזלזל בתגובה האמריקאית למשבר הקורונה הוא רק חלק מהמלחמה הקרה החדשה שהוליד הווירוס: ארה"ב נגד סין. זה לא היה בתכנון של דונלד טראמפ, שעד תחילת 2020 עשה הכל לשמור על יחסים טובים עם הסינים כדי להשיג עסקת סחר חדשה, אבל אז בא הווירוס שהפך את העולם.

     

    הרבה מסכות משומשות נזרקו לפח מאז התגלה המקרה הרשמי הראשון של הקורונה בארה"ב, ב־26 בפברואר, וטראמפ הבטיח ש"בעוד מספר ימים יהיו לנו אפס מקרים". עכשיו, כשבארה"ב מתחילים לפתוח בתי עסק מחדש ומקבלים כגזירה משמיים את מותם של למעלה מ־100 אלף איש, מתמקדים גם בוושינגטון וגם בבייג'ינג בשלב הבא: חילופי האשמות, תיאוריות קונספירציה וניהול מרוץ היסטרי אחרי השגת תרופה וחיסון.

     

    בכינוס השנתי של החברות בארגון הבריאות העולמי, שהתקיים אמש, תמכו כמאה מדינות, בהן ארה"ב, רוסיה וכל מדינות האיחוד האירופי, בקריאה לפתוח בוועדת חקירה בינלאומית עצמאית בעניין התנהלות ארגון הבריאות — ובמרומז גם בעניין התנהלותה של סין כ"מקור הנגיף". נשיא סין שי ג'ינפינג אמר אתמול כי עדיין לא הגיעה העת לפתוח בוועדה כזו, כל עוד הנגיף עדיין מתפשט. לדבריו, יש לפתוח בוועדת חקירה כדי לבחון את התגובה של העולם כולו למגפה, ברגע שהנגיף יהיה תחת שליטה. "המגפה היא מצב החירום הבריאותי החמור ביותר שידע העולם מאז מלחמת העולם השנייה", אמר השליט הסיני. "כולנו פעלנו בפתיחות, בשקיפות ובאחריות, והצלחנו להפוך את הקערה על פיה במאבק נגד הנגיף".

     

    מעשה ידי אדם

     

    בכל הקשור למלחמת תעמולה, הסינים היו כל הזמן צעד אחד לפני ארה"ב. בחודש מארס הוצפו הטלפונים של מיליוני אמריקאים, כמו גם טוויטר ופייסבוק, באזהרה לפיה ממשל טראמפ עמד לנעול את המדינה כולה. "הם יודיעו על כך ברגע שיהיו בכל מקום מספיק כוחות צבא", נאמר באחד הטקסטים ש"ציטטו" גורם במשרד לביטחון פנים: "הוא אמר שקיבל שיחה אתמול בלילה ונאמר לו לארוז ולהיות מוכן", נכתב. הספאם התפשט ברמה כזו, שנציג של המועצה לביטחון לאומי היה צריך להודיע בטוויטר כי זה לא נכון.

     

    תיאוריות הקונספירציה היו כמובן בלתי נמנעות. זה קורה בכל מגפה, בוודאי כשהמקור הוא בסין, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר במגפה הגלובלית הגדולה הראשונה בעידן המדיה החברתית. בין הקונספירציות המוקדמות צריך להזכיר את זו שטענה כי הווירוס הוא "תוכנית נשק ביולוגית סמויה של סין", וכי הוא "וירוס מעשה ידי אדם שברח מהמעבדה".

     

    למרות שמומחים טענו כי בלתי אפשרי לייצר וירוס כזה באופן מלאכותי, הסיפורים תפסו כנפיים, נדחפו על ידי בוטים ברשתות החברתיות, והגיעו מהר מאוד לגורמים בממשל, פוליטיקאים בכירים וכלי תקשורת בארה"ב. פוקס ניוז, ערוץ הבית של טראמפ, דחף במשך שבועות את תיאוריית ה"וירוס ברח מהמעבדה", וטראמפ עצמו אמר כמה פעמים כי הוא בטוח שהווירוס הגיע ממעבדה סינית, אבל סירב להציג ראיות.

     

    מהצד השני, דוברים במשרד החוץ הסיני החלו להפיץ כבר במארס את הקונספירציה לפיה "צבא ארה"ב הוא שהביא את הנגיף לווהאן". כלי תקשורת בסין, כמו גם נציגי שגרירויות בעולם, חזרו על התיאוריה המופרכת שהרתיחה את האמריקאים. בתגובה החל טראמפ לקרוא לקורונה "הנגיף הסיני", למרות מחאות חריפות מצד האוכלוסייה האמריקאית־אסיאתית בארה"ב.

     

    בשבועות האחרונים הגביר טראמפ באופן חד את ההתמקדות בהטלת האשמה על סין, ומגיב בזעם לכל ניסיון להחזיר את הדיון לתגובה של הממשל שלו למשבר. בשבוע שעבר, לפני מסיבת עיתונאים, הוצב שלט ענק בגן הוורדים עליו נכתב "אמריקה מובילה את העולם בבדיקות". כתבת של רשת CBS, ווייג'ה ג'יאנג, אמריקאית ממוצא אסיאתי, שאלה את טראמפ "למה זה משנה שאמריקה מובילה בבדיקות אם בכל יום יש עוד ועוד מקרי מוות וחולים חדשים?". טראמפ ענה: "אנשים מאבדים את חייהם בכל מקום בעולם. אולי זו שאלה שכדאי לך לשאול את סין, אל תשאלי אותי". ג'יאנג רצתה לדעת מדוע טראמפ אומר דווקא לה "לשאול את סין", והוא ענה: "אני אומר את זה לכל מי ששואל אותי שאלה כזו מגעילה". חילופי הדברים האלה הפכו להיות העניין העיקרי ברשתות החברתיות ובערוצי הכבלים, וטראמפ הרוויח עוד יום של התעסקות אך ורק בסין.

     

    גונבים ממעבדות

     

    השלב הבא עכשיו הוא המרוץ אחרי חיסון, ובו ארה"ב וסין לא לבד, אבל הן בעיקר נלחמות זו בזו. האף־בי־איי והמשרד לביטחון פנים מתכוונים לפרסם אזהרה רשמית לפיה ההאקרים והמרגלים המיומנים ביותר של סין פועלים לגנוב מחקרים של מומחים אמריקאים המחפשים חיסון. לפי ה"ניו יורק טיימס", בטיוטת האזהרה נאמר כי "סין מחפשת באמצעים לא חוקיים נתוני קניין רוחני חשובים ומידע על בריאות הציבור הקשור לחיסונים, טיפולים ובדיקות". הסינים, טוענים האמריקאים, מפעילים "שחקנים לא מסורתיים", כשהכוונה היא לחוקרים וסטודנטים שנמצאים בארה"ב ולדברי ממשל טראמפ מופעלים על מנת לגנוב נתונים ממעבדות אקדמיות ופרטיות.

     

    הסינים, אגב, לא לבד במקרה הזה. לפני מספר שבועות נתפסו האקרים איראניים בניסיון לפרוץ למחשבים של חברת Gilead, יצרנית התרופה הטיפולית המבטיחה Remdesivir. לאמריקאים עדיין לא ברור אם הם הצליחו לגנוב משהו. המרוץ אחרי תרופה וחיסון מביא גם להשתתפות מדינות שלא נחשבות כשחקניות בכירות בשדה ההאקרים. כך, למשל, ניסו וייטנאמים לחדור לחשבונות המייל של פקידי ממשל סינים, והאקרים דרום־קוריאנים סימנו את ארגון הבריאות העולמי ופקידים ביפן ובארצות־הברית.

     

    טראמפ ועוזריו דנים בשורה של צעדים קיצוניים מאוד נגד סין, שחלקם נשמעים די בלתי אפשריים. רעיון אחד הוא לקחת מסין את "החסינות הריבונית" שלה, במטרה לאפשר לממשלת ארה"ב או לקורבנות המגפה לתבוע אותה. מומחים משפטיים טוענים כי זה צעד קשה מאוד ליישום, שגם עשוי לדרוש חקיקה בקונגרס. אפשרות אחרת שעלתה היא ביטול החזרת חלק מהחובות של ארה"ב לסין כפיצוי על הנזקים, אבל לא ברור עד כמה גם זה צעד מעשי או חוקי.

     

    באחת ממסיבות העיתונאים האחרונות שלו אמר טראמפ בפירוש כי ארה"ב תבקש פיצויים של מאות מיליארדי דולרים מסין, והוסיף כי הוא שוקל צעדים נוספים, אבל לא פירט מהם. ג'נג שואנג, דובר במשרד החוץ של סין, אמר בתגובה: "ארה"ב צריכה לדעת שהאויב שלה הוא הנגיף ולא סין. באשר לענישה או מתן דין וחשבון, לרטוריקה כזו אין בסיס משפטי ואין תקדים בינלאומי. האמריקאים צריכים לחזור למאמצים לעצור את המגפה אצלם בבית".

     

    קואליציה עולמית

     

    ארה"ב מנסה בשבועות האחרונים לגייס גם בעלות ברית למאבק מול סין, והנושא הונח על השולחן גם במהלך ביקורו בישראל בשבוע שעבר של מזכיר המדינה מייק פומפאו. האמריקאים ניסו ללחוץ על ישראל לעצור עסקאות עם סין, תוך שהם מדגישים את שיטות הסחר הבלתי הוגנות וההתעלמות של הסינים מקניין רוחני.

     

    שגריר סין בישראל, דו ווי, שנמצא השבוע מת בביתו, דחה בעבר את ההאשמות לפיהן הסתירה המדינה את האמת על הווירוס, החמיא לישראל על הצורה בה טיפלה במגפה ואמר: "חברינו היהודים יודעים היטב, מניסיון העבר, שבתקופת מגפות מחפשים קונספירציות ושעירים לעזאזל. אנחנו לא אחראים להתפרצות הנוכחית ולמצב בארה"ב, שם מדובר בכישלון מנהיגותי".

     

    בלי קשר לישראל, הניסיון האמריקאי לייצר קואליציה עולמית נגד סין ייתקל בהרבה קשיים. זאת לאור העובדה שממשל טראמפ פירק שורה ארוכה של קואליציות עולמיות ארוכות שנים, כמו גם הפרישה שלו מהסכם פריז למלחמה בשינויי האקלים ומעסקת הגרעין עם אירן. הסינים, מצידם, יצאו למתקפה דיפלומטית חובקת גלובוס כדי להבטיח שהעולם שמחוץ לארה"ב לא יאשים אותם בקטסטרופה.

     

    כך או אחרת, נראה כי המטרה העיקרית של הצדדים היא פשוט להשאיר את הנושא בראש הכותרות כל יום, כי המלחמה הזו טובה גם לסינים וגם לטראמפ. הממשל בבייג'ינג משתמש בארה"ב כסדין אדום קבוע כדי לשמור על נאמנות לאומית בכל מחיר. ואילו עבור טראמפ, הפיכת סין לעניין המרכזי תעזור להסיט את השיח מהעובדה שתגובת הממשל שלו למשבר הייתה רעה מאוד. גם באימיילים ששולח קמפיין הבחירות של טראמפ לתומכים נמצאת סין גבוה ברשימה. בשבוע שעבר נכתב במייל כזה: "סין משקרת ועושה כל שביכולתה כדי לחפות על התפשטות וירוס הקורונה בארצם, זה מביש לחלוטין ואנחנו לא יכולים לעמוד מנגד ולא לעשות כלום".

     

    לטראמפ, כידוע, אין בעיה לומר דבר והיפוכו בכל יום, ופשוט להתעלם מכך שבמשך שלושה חודשים הוא החמיא לסין על הצורה בה היא מתמודדת עם הווירוס שנולד בווהאן. הפעם האחרונה הייתה ב־1 באפריל, כשחלק גדול מארה"ב כבר נכנס לסגר, אבל טראמפ עדיין אמר במסיבת עיתונאים: "היחסים שלנו עם סין טובים מאוד, כולנו יודעים מה קרה, לא צריך לעשות מזה ביג דיל".

     

    חודש וחצי אחרי, אמר שלשום טראמפ במדשאת הבית הלבן: "מה שקרה לא היה צריך לקרות בשום אופן, הסינים היו צריכים להודיע לנו שיש להם בעיה. עכשיו אני לא מעוניין לדבר איתם, אפילו שהם קונים הרבה מאוד דברים שאנחנו מייצרים".

     

    האמת היא שממשל טראמפ נהג באופן שאינו שונה במיוחד מהאופן בו נהגו הסינים. הוא עצמו התעלם מאזהרות מוקדמות לגבי המצב בווהאן כבר לקראת סוף השנה שעברה, משום שלא רצה לסכן את עסקת הסחר עם סין, ובמשך חודשים מיזער את גודל המגפה. אבל עכשיו מתקרבים לבחירות, וטראמפ יצטרך לרוץ כשבארה"ב יהיו למעלה מ־100 אלף קורבנות והכלכלה במצב הגרוע ביותר מזה מאה שנה. אז הוא הולך חזק על הקלף האהוב על בסיס המצביעים שלו: שנאת זרים ואנטי־גלובליזציה, בדומה לקמפיין 2016. אז זו הייתה מקסיקו. הפעם, כך נראה, זו תהיה סין. רק שבמקרה הזה אי אפשר לדבר על חומה. •

     


    פרסום ראשון: 18.05.20 , 20:18
    yed660100