yed300250
הכי מטוקבקות
    -
    חדשות • 26.05.2020
    שכחו אותם בבית
    גם בתקופות הקשות ביותר לא נרשם כזה שפל בשוק העבודה הישראלי • על פי נתוני הלמ"ס לחודש אפריל, מיליון וחצי איש לא עבדו או שהיקף העסקתם נפגע בגלל הקורונה • רובם לא חזרו מאז לעבודה • נתוני הצמיחה הם הגרועים ביותר בעשרים השנים האחרונות: ירידה של 7.1 אחוזים בחישוב שנתי
    גד ליאור

    מספר חולי הקורונה הולך ויורד בהתמדה, החיים חוזרים אט־אט למסלולם, אבל רק עכשיו מתבררת עוצמת המכה שספג המשק הישראלי. שיעור המועסקים שנותרו בבית בגלל המשבר הגיע לשיא של כל הזמנים, נתוני הצמיחה הם הגרועים ביותר בשני העשורים האחרונים, וכמו לנגיף עצמו גם למגפה הכלכלית אין כרגע תרופה באופק.

     

    דוח מיוחד של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שפורסם אתמול, חושף את מספר המועסקים - הן שכירים והן עצמאים - שלא עבדו או שעבדו באופן חלקי בלבד בגלל הקורונה. הדוח מבוסס על סקר טלפוני מקיף שערכה הלמ"ס בחודש אפריל. הממצאים מבהילים: כמעט 1,530,000 מועסקים, שעבדו כרגיל עד פרוץ הקורונה, לא עבדו או שעבדו באופן חלקי בשבוע שבו נערך הסקר בגלל סיבות הקשורות לקורונה - זאת בהשוואה ל־893 אלף עובדים בחודש מארס. מתוכם, 1,276,000 נעדרו מעבודתם כל השבוע ו־252,100 נעדרו חלק ממנו. מדובר בשכירים שפוטרו או הוצאו לחל"ת, בכאלה שמשרתם צומצמה זמנית ובעצמאים שנותרו ללא עבודה בזמן המשבר.

     

    הדוח מפרט גם את הענפים שעובדיהם נפגעו במיוחד בגלל הקורונה. באופן לא מפתיע, שני התחומים שספגו את המכה הקשה ביותר הם שירותי האירוח והאוכל - מלונות, מסעדות, בתי קפה, ברים וכו' (78.7% מהעוסקים בתחום נותרו ללא עבודה או מועסקים בצורה חלקית בגלל הקורונה), וענף האמנות, הבידור והפנאי (73.9%). אחריהם ברשימה: שירותים אחרים (69.7%), חינוך (54.3%) ופעילויות נדל"ן (51%).

     

    מבחינת גילים, האחוז הגבוה ביותר של מועסקים שנעדרו מעבודתם בגלל הקורונה היה בקרב בני 65 ומעלה - 53.2%. מבין המועסקים בגילי 54-45, קצת יותר מ־40% לא עבדו או שעבדו באופן חלקי מסיבות הקשורות למשבר, ואילו בקרב בני 59-55 נעדרו מעבודתם 39.3%. הנשים נפגעו יותר מהגברים. כך למשל, בשכבת הגיל 34-30 שיעור הנשים שלא עבדו או שעבדו באופן חלקי בגלל הקורונה הגיע ל־43.7% ואילו בקרב הגברים עמד הנתון על 33.6%.

     

    -
    -

     

     

    מדאיגים לא פחות הם נתוני הצמיחה במשק, שפורסמו אתמול. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ברבעון הראשון של 2020 נרשמה צמיחה שלילית של 7.1% בחישוב שנתי. בלמ"ס ציינו כי המשק התכווץ בשיעור הגבוה ביותר ב־20 השנים האחרונות, יותר מאשר במשבר הכלכלי העולמי ב־2008.

     

    הנתון הגרוע, הנובע מהשבתה כמעט מלאה של המשק בגלל משבר הקורונה, בא דווקא לאחר רבעון מוצלח, האחרון של 2019, שבו נרשמה צמיחה חיובית של 4.6%.

     

    על פי הנתונים, התוצר המקומי הגולמי, בניכוי תוצר שירותי הדיור ותוצר המגזר הציבורי, ירד ברבעון הראשון של 2020 בשיעור שיא של 9.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר עלייה של 5.5% ברבעון הרביעי של 2019.

     

    ההוצאה על הצריכה הפרטית, שהובילה את הצמיחה בשנה שעברה, נפגעה קשה מאוד ממשבר הקורונה וירדה ב־20.3% ברבעון הראשון של 2020. המשמעות היא ירידה של 21.7% בהוצאה לנפש.

     

    הירידה בצריכה באה לביטוי בעיקר בשירותי התחבורה - הן בארץ והן בטיסות לחו"ל, בשירותי האירוח והמסעדנות ובתחום התרבות והפנאי. ההוצאות על שימוש ברכב פרטי ירדו ב־86.3% בחישוב שנתי, לאחר עלייה גבוהה ברבעון הקודם. הסעיף היחיד שבו נרשמה עלייה משמעותית בצריכה הפרטית (5.8%) היה מזון, משקאות וטבק.

     

    "אלוהים יודע מתי נחזור לעבוד"

    אוריה רובין (38), סאונדמן 

     

    "עד הקורונה עבדתי סביב השעון באירועים הכי גדולים בארץ: האירוויזיון שנערך בישראל, טקס המשואות ביום העצמאות ה־70, הופעות וכנסים של חברות ענק. אבל מאז 10 במארס אני מובטל והיומן שלי ריק. כעצמאי אני לא זכאי לדמי אבטלה וקיבלתי רק מענק חלקי מאוד. אני נמנה על הצוות הטכני של שלמה ארצי, והמופעים מתוכננים ליולי־אוגוסט. אלוהים יודע אם נחזור לעבוד עד אז"

     

    "אמא משלמת עבורי שכר דירה"

     רביב אהרון (27), ברמן

     

    "אני מנהל הבר של פאב 'ריספשן' בגבעתיים ומאמן ג'ודו בחוגי ילדים במתנ"סים. שני ערוצי הפרנסה שלי נעצרו במכה וכבר חודשיים וחצי שאני בחל"ת. אמי משלמת שכר דירה ואת שאר ההוצאות. מקווה לחזור ברביעי להכין קוקטיילים ושוטים תוך הקפדה על עבודה עם כפפות ומסכה ובר דליל בלקוחות. ובעיקר, שלא יהיה גל נוסף"

     

    "כבר יותר מחודשיים בחל"ת"

     ליאת יוסטמן (46), חדרנית

     

    "אני בחל"ת יותר מחודשיים וצפויה לחזור לעבודתי במלון קיסר פרמייר אילת רק ב־2 ביולי. עד אז אני נאלצת להסתדר עם מקדמה שקיבלתי מהביטוח הלאומי על חשבון דמי האבטלה. למזלי, הנהלת המלון והרשת דחו לנו את תשלום שכר הדירה במגורי העובדים. למרות הקושי לא חשבתי לרגע לעזוב את אילת ולחפש עבודה במרכז"

     

    "לא קיבלתי שקל מהמדינה"

     ערן קליין (46), תאורן

     

    השותף שלי, אלי כוכבי, ואני עושים חתונות, מופעים ופסטיבלים בארץ ובחו"ל, אבל הכל נעצר. כ"שכיר בעל שליטה" לא קיבלתי שקל מהמדינה. איך מפרנסים משפחה כשלא יודעים מתי זה ייגמר? אין דבר כזה מדינה בלי תרבות. אין חיים בלי מוזיקה ושמחה. זה לא יכול להימשך כך!

     

    yed660100