אמריקה בוערת
המחאות הזועמות בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד הגיעו ליותר מ־30 ערים מרכזיות בארה"ב • התוצאות: הצתות, השחתת רכוש, ביזה של חנויות ושני הרוגים – שוטר ואזרח • אחרי ארבעה ימים: השוטר דרק שובין (44) סוף־סוף נעצר ויואשם ברצח מדרגה שלישית • וטראמפ? במקום לגלות אמפתיה, הוא מאיים
חמישה ימים אחרי פרסום הסרטון המזעזע שבו נראה שוטר במיניאפוליס חונק למוות באמצעות ברכו את העצור האפרו־אמריקאי ג'ורג' פלויד, לא רק שארצות־הברית לא נרגעת, אלא שהמהומות רק מתרחבות.
ההפגנות האלימות, שהחלו בעירו של פלויד במדינת מינסוטה, התפשטו לכל רחבי ארה"ב. במעל 30 ערים מרכזיות – ובהן לוס־אנג'לס, ניו־יורק, וושינגטון הבירה, דטרויט, יוסטון, אטלנטה, אוקלנד ופורטלנד – היו הצתות, מעשי ביזה של חנויות ומעשי אלימות קשים, הן מצד שוטרים והן מצד אזרחים. מחוץ לבית הלבן ההפגנה כמעט הגיעה לכדי פריצה למתחם. באוקלנד שבצפון קליפורניה, שם יש בעיקר אוכלוסייה שחורה ענייה, נורה למוות שוטר בנסיבות שטרם הובהרו. בדטרויט נורה למוות מפגין, וגם כאן טרם ברור אם היורה הוא שוטר או אזרח. בניו־יורק צעדו אלפים, ביניהם הרבה מאוד צעירים לבנים, מבית המשפט הפדרלי לכיוון ברוקלין, שם התעמתו חלקם עם שוטרים. כמה בני אדם נפצעו קל ובוצעו מספר מעצרים.
בהפגנה באטלנטה פרצו מפגינים לבניין CNN והעלו באש מכוניות משטרה ומספר בתי עסק. השוטרים הגיבו בירי כדורי גומי. ראש העיר של אטלנטה, קיישה לאנס בוטומס שהינה אישה שחורה, אמרה בכעס במסיבת עיתונאים: "זו לא הפגנה, זו לא הרוח של מרטין לותר קינג, זה כאוס. לכו הביתה. אם אתם רוצים שינוי באמריקה, תירשמו להצביע ולכו לקלפיות".
שלשום, רק ארבעה ימים לאחר האירוע האכזרי, השוטר דרק שובין (44) נעצר. שובין, שנגדו הוגשו בעבר 18 תלונות על התנהגות אלימה, מואשם בהריגה מדרגה שנייה וברצח מדרגה שלישית, ויש כבר ביקורת על כך שהאישומים רכים מדי ביחס לחומרת המעשה. שובין חנק באמצעות ברכו את פלויד (46) שהיה אזוק ושכב על הקרקע. הוא השעין עליו את כל כובד משקלו במשך שמונה דקות ו־46 שניות. בשתי הדקות ו־53 השניות האחרונות פלויד כבר היה מחוסר הכרה, אך הוא המשיך והמשיך.
לפי החוק במינסוטה, רצח מדרגה שלישית אינו מצריך הוכחת כוונה להרוג, אלא רק שהעבריין גרם למוות ב"מעשה מסוכן ללא התחשבות בחיי אדם". הריגה מדרגה שנייה מחייבת את התובעים להוכיח שהעבריין ידע כי יש סיכוי שמעשיו יגרמו למוות. בני משפחתו של פלויד אמרו כי הם מאוכזבים מההחלטה שלא להאשים את שובין ברצח מדרגה ראשונה, אבל התובעים החליטו לא לקחת סיכון עם כתב אישום חמור יותר, שאותו היו מתקשים להוכיח מעל לכל ספק. הפרקליט המחוזי, מייק פרימן, אמר כי נמשכת חקירתם של שלושת השוטרים האחרים שהיו בזירת האירוע ולא מנעו את המעשים.
המעצר הגיע לאחר ליל ההפגנות הסוער ביותר שראתה ארה"ב מאז המהומות בפרגוסון ב־2014. ביום חמישי בלילה העלו מפגינים באש תחנה של משטרת מיניאפוליס ועוד כמה מבנים באזור שבו מת פלויד. לא היו נפגעים בנפש. ראש עיריית מיניאפוליס הכריז שלשום על עוצר בשעות הערב, מה שלא מנע המשך התנגשויות בין כמה מאות מפגינים לשוטרים שהשתמשו בגז מדמיע.
לטענת מושל מינסוטה, טים וולץ, כמעט כל העצורים מאתמול ושלשום הם אנשים שבאו מחוץ למדינה, ובהם מקרטלי סמים ומארגוני "עליונות לבנה". "יש פעילות מאורגנת לייצר אנרכיה ושום דבר מזה כבר לא קשור לג'ורג' פלויד", הוא אמר, ופנה למועצה לביטחון לאומי שתבדוק את העניין.
בהוראת הנשיא טראמפ, הפנטגון הורה לצבא להיערך לאפשרות להכניס יחידות לעיר. טראמפ, שיכול היה לנסות להרגיע, הוסיף שמן למדורה כשצייץ שהוא ״לא מוכן לקבל מהומות״, הבטיח לערב את הצבא אם העניינים לא יירגעו, וסיים במשפט שיצר רושם כי הוא מאיים על חיי המפגינים: ״כשהביזה מתחילה, הירי מתחיל״. טוויטר, בפעם השנייה ביומיים, הוסיפה לציוץ תווית אזהרה לפיה הוא ״מהלל אלימות׳״. והקהילה השחורה בארה״ב זעמה מאחר שמדובר בביטוי שבו עשו שימוש מאז 1967 כמה מגדולי הגזענים. ג׳ו ביידן, יריבו של טראמפ בבחירות הקרובות, גינה: ״הנשיא קורא לאלימות נגד אזרחים אמריקאים ברגע של כאב נוראי. אני כועס וגם אתם צריכים לכעוס״. ראש העיר השחורה של שיקגו, לורי לייטפוט, אמרה: ״מה שאני רוצה להגיד לטראמפ מסתכם בשתי מילים שמתחילות ב־F ומסתיימות ב־You״. טראמפ טען כי לא הכיר את ההיסטוריה של הביטוי, ובחר לתקוף את ראש העיר היהודי של מיניאפוליס, ג’ייקוב פריי, ולטעון כי המהומות באשמתו משום שהוא “שמאלני חלש”.

