yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: חיים הורנשטיין
    חדשות • 31.05.2020
    עימות בין השרים כץ ופרץ בממשלה: מתווה ההחזרה מחל"ת לא שופר
    שרי האוצר והכלכלה התעמתו סביב מתווה הסיוע לעסקים, שלבסוף אושר ללא שינויים ולפיו מי שהחזיר עובדים מ־1 במאי יקבל 3,500 שקל לעובד, ומי שיחזיר מהיום יקבל 7,500 שקל • עוד סוכם: מי שלא הוציאו עובדים לחל"ת עד סוף אפריל יפוצו אם הפסידו רבע מהכנסתם
    מאת גד ליאור

    ישיבת הממשלה שהתקיימה אתמול הייתה השנייה בסך הכל מאז השבעתה, אך אם ניתן ללמוד משהו מהתנהלותה, הרי זה שמי שחשב כי הדברים יתנהלו על מי מנוחות, צפוי לאכזבה גדולה. במוקד הישיבה אתמול עמדה תוכנית הסיוע למעסיקים במטרה לעודד אותם להשיב עובדים שהוצאו לחל"ת, שאותה הוביל שר האוצר, ישראל כץ.

     

    כבר במוצאי שבת, במסיבת העיתונאים שכינס ראש הממשלה נתניהו, הציג כץ את התוכנית, שעיקריה כבר פורסמו בשבוע שעבר וחרף הביקורת שנשמעה עליה.

     

    דקות לאחר מסיבת העיתונאים צייץ שר הכלכלה, עמיר פרץ, בחשבון הטוויטר שלו כי "המתווה של שר האוצר מתעלם מההחלטה שהתקבלה להקצות 500 מיליון שקל לפחות למענקים למעסיקים ששימרו את עובדיהם למרות שהכנסותיהם ירדו בלמעלה מ־25%". פרץ הודיע כי יעלה הצעה למתווה סיוע אחר בישיבה.

     

    בעקבות המחלוקות הוסר אתמול בבוקר סעיף הסיוע לעסקים מסדר היום של הממשלה, אך בצהריים הושב אליו. הדיון סביבו, שהתקיים בסופו של דבר, גרר עימות בין כץ לפרץ, שנמנע מלהצביע בעד המתווה שהוצג. במהלך העימות טען כץ לעומת פרץ, כי "אין שר אוצר חליפי" וכי הוא המחליט. לדברי פרץ, "לא יכול להיות שדווקא מי שנמנעו מלהוציא עובדים לחופשות ללא תשלום יהיו הנפגעים העיקריים, שכן הם לא מפוצים על פי המתווה של משרד האוצר".

     

    צילום: עמית שעל
    צילום: עמית שעל

     

     

    למרות הימנעותו, אישרה הממשלה את המתווה של כץ ללא שינויים. בהמשך הושג הסכם בין השניים, שלפיו המדינה תפצה גם עסקים שנמנעו מלהוציא את עובדיהם לחל"ת עד סוף אפריל והפסידו לפחות 25% מהכנסתם לעומת השנה שעברה.

     

    על פי המתווה שאושר, הפיצוי למי שהחזירו עובדים מ־1 במאי יעמוד על 3,500 שקל, ומי שיחזירו מהיום את העובדים מהחופשה יקבלו 7,500 שקל לכל עובד.

     

    ביקורת רבה נמתחה על ההחלטה מצד ארגוני מעסיקים, כמו לשכת רואי החשבון בראשות איריס שטרק ופורום המנכ"לים בראשות אלינה פרנקל־רונן. ח"כ תמר זנדברג תקפה אתמול את המתווה: "מדובר בכניעה בוטה לאלו שסחרו בעובדים שלהם על חשבון אלה ששמרו עליהם, ומסר ברור מהממשלה שהעובדים אינם חשובים".

     

    תזכיר החוק כולל מתן מענק לעידוד התעסוקה, שנועד לצמצם את כמות המובטלים העומדת כיום על כמיליון איש ולהחזירם לעבודה עד חודש אוקטובר. לפי הצעת האוצר, המענק ישולם בארבע פעימות וכך יובטח שהעובד לא יוצא שוב לחופשה. המענק יינתן לפי המתווה המקורי עבור כל עובד המשתכר 3,300 שקל ומעלה בחודש.

     

    צילום: אלכס קולומויסקי
    צילום: אלכס קולומויסקי

     

     

    כהמשך לכך, ועדת הכספים של הכנסת תתכנס הבוקר לאשר לקראת קריאה שנייה ושלישית הוספת 14 מיליארד שקל לתוכנית הסיוע.

     

    הממשלה אישרה אתמול גם את קיצוץ התקנים במשרדי הממשלה, חרף מחאת השרים. הקיצוץ נועד לממן הקמת שבעה משרדים ויחידות חדשות בממשלה, כחלק מההסכמים הקואליציוניים. למעלה מ־300 תקנים יועברו מהמשרדים השונים למשרדים החדשים בקיצוץ תקנים רוחבי ואחיד של 1.5% בכוח האדם של משרדי הממשלה הקיימים.

     

    בין המוחים היה גם שר הרווחה איציק שמולי שאמר כי "גם מהותית וגם ציבורית הקיצוץ הוא דבר שאינו מתקבל על הדעת. בתקופה כזו לא רק שאסור לפגוע ברווחה אלא שצריך להוסיף לה. הממשלה לא יכולה לאחוז את המקל משני הקצוות: אם יש לקורונה השלכות חברתיות וכלכליות אז ההחלטה הזו לא עולה בקנה אחד עם המחויבות של הממשלה לפתור את המשבר. העבודה של משרד הרווחה גדלה פי כמה וכמה במשבר".

     


    פרסום ראשון: 31.05.20 , 19:52
    yed660100