yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: טל שחר
    חדשות • 04.06.2020
    מבצע ביצה
    עם תחילת עונת ההטלה של צבי הים המחזה המיוחד הזה הופך לנפוץ יותר בחופי ישראל • בדיוק בימים האלו הנקבות יוצאות מהמים, מטילות ביצים וחוזרות למרחב הטבעי שלהן • וזה בדיוק הזמן להצטרף למאמצי ההצלה של הצבים, שנמצאים בסכנת הכחדה עולמית
    קורין אלבז־אלוש

    אחרי שעונת הרחצה נפתחה, החלה בימים אלה פתיחת עונת ההטלה של צבי הים, מין בסכנת הכחדה עולמית ‑ שצפויה להימשך עד אוגוסט.

     

    אז מה קורה בתקופה הזאת של השנה? הנקבות עולות לחוף, חופרות קינים, מטילות ביצים ושבות אל הים. נקבות צבי הים מותירות אחריהן עקבות ברורות בחול וכך מסייעות לפקחי רשות הטבע והגנים לאתר את הקינים, ובאופן הזה להגיע לביצים, לשמור אותן ובדרך זו להגן על הצבים. הימצאות בני האדם בחופים לעיתים מטשטשת את העקבות, והמשימה הופכת למורכבת.

     

     

    השרה גמליאל, אתמול בחוף | צילום: טל שחר
    השרה גמליאל, אתמול בחוף | צילום: טל שחר

     

     

    אתמול התלווינו אל הפקחים בתקווה לאתר קינים וביצים. סיור ארוך בחוף בית ינאי לא העלה דבר, אך במהלך ביקור במרכז להצלת צבי הים ובמרכז לרבייה, היחיד מסוגו בעולם, הגיע טלפון ממתנדבת שמצאה עקבות דווקא בחוף גורדון בתל־אביב. לאחר חפירה בעומק של 45 ס"מ נמצאו 80 ביצים שהטילה נקבת צב הים. מתוך כל אלו רק אחד בממוצע יגיע לבגרות מינית ויוכל בעצמו להעמיד צאצאים. הביצים הועברו לחוות הדגרה מגודרת בתהליך מורכב שדורש מיומנות רבה.

     

    אל משימת ההצלה של צבי הים מתגייסים לא מעט מתנדבים. כ־50 מהם נמצאים במרכז הארצי להצלת צבי הים במכמורת, אליו מגיעים צבים שנפגעו מדייגים, מפלסטיק, וכדומה. בנוסף, ישנם 200 מתנדבים המכונים "שמרצבים" המבלים במשמרות ליליות בחוות ההדגרה על החופים ושומרים מקרוב על הקינים מכל איום. 200 מתנדבים נוספים משכימים בבקרים ומחפשים עקבות. אחת מהן היא מיכל בהריר, מורה למדעים, שיצאה בחמש בבוקר ואיתרה את העקבות בחוף גורדון. "זה היה מרגש, כי זאת הפעם הראשונה שלי", סיפרה.

     

    |
    |

     

    בסיור המיוחד ביקרנו יחד עם השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל, שהוציאה בעצמה כמה ביצים מהחול בהדרכה של פקח, ועם מנכ"ל רשות הטבע והגנים שאול גולדשטיין גם במרכז הרבייה של צבי הים. מדי שנה מוטלים בישראל כ־200 קינים של צבי ים. מתחילת עונת ההטלה ועד היום תועדו 33 קינים. "בחופי ישראל ניכרת עלייה משמעותית בכמות קיני צב הים החום בחופים כתוצאה ממאמצי השימור הגדולים אשר רשות הטבע והגנים מבצעת משנות ה־80", הסביר ד"ר יניב לוי, אקולוג צבי ים של רשות הטבע והגנים.

     

    "השמירה על בעלי החיים היא חובה מוסרית של כל אחת ואחד מאיתנו, ומרכז ההצלה מבצע עבודת קודש לשיקום צבי הים שנפגעו", אמרה השרה גמליאל.

     

    yed660100