לונדון נגד סמלי העבדות
מחאה עולמית: לאחר שמפגינים זרקו למים פסל של סוחר עבדים מהמאה ה־17, החליט ראש עיריית לונדון להסיר את כל הפסלים המזוהים עם דיכוי • ועדה חדשה תסקור את הפסלים והכיכרות ברחבי בירת בריטניה כדי להבטיח שהם משקפים גיוון
ניצחון למפגינים: ראש עיריית לונדון, סאדיק חאן, הורה אתמול לפתוח בבדיקה של כל הפסלים בלונדון ולהסיר פסלים של אישים בריטים מפורסמים לאורך ההיסטוריה, שסחרו בעבדים. הקריאה של חאן מגיעה בעקבות התגברות המחאה נגד גזענות ואלימות כלפיי כהיי עור בבריטניה.
כזכור, ביום ראשון האחרון המוני מפגינים בברמינגהאם ניפצו פסל של אדוארד קולסטון, סוחר עבדים בריטי מהמאה ה־17. הדבר הוליד קריאות להסיר את כל הפסלים המנציחים אישים בריטיים, שעשו רבות למען ארצם אולם גם סחרו בעבדים ממוצא אפריקאי או ביצעו מעשי פשע, בתקופה שדמם של שחורים הותר. עתה חאן עומד בראש המחנה הקורא להחליף את הפסלים הללו בפסלים של אישים אחרים ואף לשנות את שמותיהם של מוסדות תרבות בבירה הבריטית, המנציחים אישים בריטים שהיו מעורבים בסחר עבדים.
בין האתרים שצפויים לעבור שינוי בעקבות ההוראה של חאן: פסלים של סוחרי עבדים באזור בתי המשפט של לונדון, באוניברסיטה מקומית ובאזור המזחים במזרח לונדון. יוסרו גם פסלים וכיכרות הקרואים על שמם של סוחרי עבדים בסיטי של לונדון. פסלים בחלקים אחרים של בריטניה – אדינבורו, אוקספורד ופלימות', המנציחים אנשי ים ומסחר בריטיים שסחרו בעבדים – צפויים להיות מוחלפים. שניים ממוסדות התרבות הידועים בעולם כולו, גלריית טייט מודרן וגלריית טייט בריטיין שבלונדון, עשויים להידרש לשנות את שמותיהם. צמד המוזיאונים הנחשבים קרואים על שמו של הנרי טייט, איל הון בריטי, שסחר בעבדים ושאוספי האמנות שלו הניחו את היסודות להיווצרותם של שני המוזיאונים החשובים. חאן אומר כי שינוי שמותיהם של המוסדות הללו נמצא על הפרק. גם בית החולים "גיא" במרכז לונדון, שבו ניצלו חייו של בוריס ג'ונסון, ראש הממשלה הבריטי שחלה בקורונה, עשוי לשנות את שמו. תומאס גיא, על שמו קרוא בית החולים, היה סוחר עבדים שנהנה מגישה למושבות הספרדיות באמריקה הלטינית.
חאן אף הודיע כי הוועדה שיקים תחליף את פסלי סוחרי העבדים הבריטים בפסלים אחרים, שינציחו אישים מגוונים, כולל פסלים של נשים, אנשים כהי עור ומהגרים שהרימו תרומה לחברה הבריטית. "כשאתה מתבונן על המרחב הציבורי – שמות רחובות, כיכרות, לוחות הנצחה ופסלים – לא רק שיש שם סוחרי עבדים שפסליהם צריכים לרדת, אלא שאין לנו די ייצוג של שחורים, נשים ונציגים של קהילת הלהט"ב", אמר חאן בראיון לתוכנית הרדיו של ה”בי־בי־סי”.
אולם בבריטניה יש גם התנגדות לא קטנה למהלך של חאן. רבים מאשימים אותו בפופוליזם, וטוענים כי הצעתו נועדה להסיח את הדעת מהטיפול הקל של שוטרים במחאות ההמוניות שגודשות את לונדון בשבוע האחרון, חלקם גלשו לאלימות ולוונדליזם. עם זאת, חאן נהנה ממומנטום חיובי, שכן בבריטניה גוברת הביקורת על ממשלתו של בוריס ג'ונסון בטיפולה במגפת הקורונה – ועתה יש מי שמאשים את הממשלה, שאינה עושה די למגר את הגזענות.

