הצרות של א־סיסי

הצרות נופלות בצרורות על עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים. מדרום, אתיופיה מאיימת להקים סכר חדש על נהר הנילוס, שמזין את 105 מיליון תושבי ארצו, ולהטות את מימיו. א־סיסי ניסה לשכנע בטוב, ואחר כך גייס את הממשל האמריקאי להביא נציגים בכירים מסודאן, אתיופיה ומצרים לבית הלבן כדי להבטיח המשך הזרמה של מי הנילוס, כי אין לו מקור מים אחר. והסיפור עוד לא הסתיים.

 

בצפון, במקביל, נפתחה חזית חדשה – כשא־סיסי הופיע, לא במקרה, בבסיס צבאי סמוך לגבול עם לוב, והודיע ש"הערים סירת וג'פרה הן הקו האדום שלנו", כרמז עבה למתקפה מכיוון לוב. זה לא עימות חזיתי רק בין השלטונות של לוב ומצרים: מאחורי השליט הלובי עומדת עכשיו טורקיה, שנכנסה פתאום למדינה בתירוץ של תוכניות שיקום ופיתוח. א־סיסי חושד, בצדק, בכוונותיו האמיתיות של ארדואן כשהוא מעביר כוחות טורקיים לגבול המשותף עם לוב, כדי לייצר עימותים נגדו. אין שוויון כוחות בין הצבא הטורקי ליחידות הצבא המצרי – והטורקים באים להתעמת חזיתית עם א־סיסי. גם בלוב מודים שאלמלא ארדואן לא הייתה נפתחת חזית בין טריפולי לקהיר.

 

בדיוק בנקודה הזאת נכנסות לתמונה סעודיה ואיחוד הנסיכויות במפרץ הפרסי, שלוחצות על א־סיסי להיכנס לעימות בגבול הצפון כדי לחסל חשבונות עם טורקיה. לסעודיה יש רשימה ארוכה של חשבונות עם ארדואן מאז רצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. יורש העצר הסעודי בן־סלמן מוכן אפילו לממן את המבצע הצבאי המצרי בלוב נגד טורקיה, ונשיא איחוד הנסיכויות בן־זייד ממשיך ללחוץ על א־סיסי שיודיע שהם "ערוכים ומוכנים לפעילות צבאית נגד צבא זר".

 

ויש גם צרות לא פשוטות בתוך הבית. בכל יום שעובר נרשמים עשרות אלפי מצרים ללשכות התעסוקה בגלל מקומות עבודה שנסגרו, והקורונה מתחילה להתפשט גם בבתי הסוהר: בשמונת המבנים של בית הכלא הגדול בטורה הולכים ונחשפים מקרים בתאים הצפופים, וקשה להעריך את מספר ההדבקות. במצרים כולה דווח אתמול על 1,475 מקרים חדשים ו־87 מקרי מוות, אחרי שכבר נרשמו יותר מ־50 אלף מקרי מוות עד היום – מספרים גבוהים, אך מתוך אוכלוסייה עצומה בגודלה. מה שכן, לא ברור עד כמה המספרים מדויקים ועד כמה משרד הבריאות מקבל דיווח אמיתי. הציבור ממשיך לעקוב אחרי מצבה של רגאא אל־גידאווי בת ה־80, שחקנית הקולנוע המפורסמת שלקתה בקורונה לפני שלושה שבועות וסיפורה המטלטל מעסיק את גדודי מעריציה ונותן לממשל ולצוותי הרפואה אוויר לנשימה. היא חיה בינתיים, למרות שגם הרופא האישי הצמוד שלה לקה בקורונה – כמו בסרט מצרי.

 

בינתיים, אף אחד לא יידע כמה פעמים דיבר א־סיסי לאחרונה עם ראש הממשלה נתניהו וכמה שיחות התנהלו בין ראש המוסד לעמיתו המצרי. היחסים קרובים במיוחד, ואפשר לזקוף לזכותם גם את היעדרותו המוזרה של שר החוץ המצרי סאמח שוקרי מהפגישה ברמאללה עם אבו־מאזן ועם שר החוץ הירדני איימן ספדי. לא רק שר החוץ המצרי לא הגיע, אפילו נציג בכיר של המודיעין בקהיר או דיפלומט מהשגרירות המצרית בתל־אביב נעדר.

 

זהו החיבור בין סעודיה, איחוד הנסיכויות ומצרים אל מול קטאר וטורקיה, כאשר שליטי הנסיכויות וסעודיה – בתיאום מלא עם נתניהו – דוחפים להכין יורש לאבו־מאזן, בעוד מצרים, לפחות כלפי חוץ, מתעקשת להתעסק רק עם חמאס בעזה. √

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים