בציר טוב
עד שנוכל לשוב ולטייל בדרכי היין המגוונות שהעולם מציע לנו, נסתפק בין היתר בסרטים שמתרחשים על רקע אזורי יין - עם נופי הכרמים, היקבים, הסיפורים המשפחתיים, האהבות, הגביעים המצטלצלים וזיכרונות הילדות • 5 סרטי יין מופלאים
פעם, לא מזמן, נדרש רק כרטיס טיסה ודרכון בתוקף כדי לבקר באחת מדרכי היין הרבות שיש לעולם להציע. מטוסקנה שבאיטליה, עם מזג האוויר הנוח והאדמה הפורייה של אזור קיאנטי, שמניב יינות אדומים שנחשבים לטובים ביותר, דרך חבל שמפאן שבצרפת, שהביא לעולם את המשקה המבעבע שמיוצר עד היום בשיטות מסורתיות במסגרות משפחתיות, ועד לדרך היין הבלתי נגמרת של אזור נאפה בקליפורניה, שם כל סטייה מהכביש הראשי מגלה עולם ומלואו של כרמים ויקבים. ולא רק הם: בכל מדינה בעולם ניתן למצוא אזורי יין שמושכים תיירים אל מרכזי המבקרים ביקבים, אל נסיעות עצלות ונינוחות בשבילי עפר בין מרבדי כרמים, אל התנסות חווייתית בבציר ובטעימות.
וחובבי היין הגיעו, בהמוניהם. בטיולים מאורגנים או עצמאיים, טיולי יין ברחבי העולם הפכו לז'אנר מצליח בקרב הטייל הנהנתן. כשכל טיול כזה מסתיים גם בהוספת כמה בקבוקים לאוסף הביתי, וסחיטת קריאות התפעלות וקנאה מהחברים שנותרו בארץ, אפשר להבין את הערך המוסף.
אבל עכשיו, כמה שעצוב להודות בכך, החגיגה הסתיימה, לפחות לעת עתה. עידן הקורונה מרחיק את הנסיעות לחו"ל יותר ויותר, וטיולי יין שכרוכים במעבר בשדה התעופה נראים רחוקים כמו בקבוק של שאטו לאפיט רוטשילד. מה שנותר הוא לחזור אל סרטי הקולנוע שתיעדו בעדשת המצלמה את הנופים הירוקים והמשכרים, להתגעגע למה שהיה ולפנטז על מה שעוד יהיה. מי יודע מתי. הנה המלצות על 5 סרטי יין מופלאים, וגם ספר אחד חדש שיעזור להיכנס לאווירה.
"דרכים צדדיות": שבוע בדרך היין של קליפורניה
כשמדברים על סרטי יין, השם הראשון שקופץ לראש הוא "דרכים צדדיות". והסרט, כשמו כן הוא, סרט מסע המתרחש כולו בדרכים, בהשתתפותם של שני חברים מתקופת הקולג' (פול ג'יאמטי ותומאס היידן צ'רץ'), שמספקים לנו גרסה שונה מעט לרוד־טריפ האמריקאי השגרתי. כשאחד מהם עומד להתחתן, מחליט רעהו לקחת אותו למסע בן שבוע בדרך היין של קליפורניה. בדרך מתמלא המסך בעולם של כרמים, נופים וטעמים, ובמהלך המסע מגלים הגיבורים לא מעט על זני יין שונים, על נשים שונות - וכמובן גם על עצמם ועל יחסיהם עם העולם. הסרט, שיצא בשנת 2004, הביא לקדמת הבמה את עולם טיולי היין, ולא יהיה מוגזם לומר שבעקבותיו גם התפתח ז'אנר שלם של טיולים בעקבות כרמים ויקבים. ולא רק בקטע של אחווה גברית.
"בציר ראשון": בחזרה למורשת המשפחתית
"בבורגון יש שני דברים מקודשים", מסביר אחד מגיבורי הסרט הזה משנת 2015. "הראשון הוא להפיק את היין הכי טוב שאפשר כדי לעשות כבוד לאדמה, והשני הוא המורשת". וכך, על רקע מרבדי הכרמים האינסופיים של אחד מאזורי היין המוכרים בצרפת, נפרס סיפורה של משפחת יצרני יין, שנזקקת לעזרתו של הבן, מבקר יין פריזאי, כדי להציל אותה ממצב של פשיטת רגל. הבן, שארלי, שהמיר את עבודת האדמה בחיי נהנתנות בבירה הצרפתית, משתכנע לעזוב הכל כדי לעזור למשפחה, הגם שהוא אינו יודע דבר על עבודת גידול הענבים וייצור היין. בדרך יש לא מעט חיכוכים ובעיות, וגם סיפור אהבה על רקע חביות עץ האלון, והוא מעורר רצון עז לנסוע ברכב בין הכרמים, לעצור בצד, ולצאת לבציר עצמי עם סל מקש.
"יין, סיפור אהבה": בעקבות השרדונה המושלם
מאחורי הסרט הזה עומדת ההנחה שבמשך מאות שנים, היינות הטובים בעולם יוצרו בצרפת. סטיבן ספורייר (אלן ריקמן) הוא אנין טעם ובעל חנות יינות בצרפת. לאחר ששמע שיינות קליפורניה עשויים לאתגר את ההגמוניה הצרפתית ארוכת השנים, הוא מגיע לעמק נאפה - היום אחד האזורים הפופולריים בעולם לטיולי יין - בניסיון למצוא יין שיוכל להתמודד מול היין הצרפתי המשובח במבחן טעימה עיוור. אל המסע מצטרף ג'ים בארט (ביל פולמן) שעזב את המשרה הבטוחה שלו כעורך דין לטובת שאטו מונטלנה שבו הוא מנסה לייצר את "השרדונה המושלם". הסרט הזה מ־2008 מבוסס על סיפור אמיתי שאירע בשנות ה־70 וטילטל את תעשיית היין העולמית, והוא מצולם על רקע נופי הכרמים האמיתיים לגמרי של נאפה.
"שנה מופלאה": להתאהב ביקב
כמעט כל אזור בצרפת הוא "אזור יין", וגם בפרובאנס שבדרום המדינה הנוף מורכב מלא מעט כרמים, לצד שדות לבנדר אינסופיים. והנוף הזה, שפירנס לא מעט גלויות, מככב בסרט "שנה מופלאה" מ־2006, המבוסס על ספרו של פיטר מייל, המתאר את קורותיו של הסופר הבריטי במהלך שנה בצרפת.
ראסל קרואו, בתפקיד הראשי, מגלם איש פיננסים בריטי ציני וקריר, שיורש יקב בדרום צרפת. הוא מגיע לביקור באזור במטרה מוצהרת למכור את הנכס, אבל כפי שניתן לתאר, הוא מתקשה בביצוע המשימה, מסתבך בהתאהבות בעולם היין ובבת אנוש, ומבלה חלק ניכר מזמנו בפלאשבקים מילדותו. בסיום הוא חווה סוג של הארה, כשהוא מגלה שכסף הוא לא הכל.
"בחזרה לבורגונדי": הכרם המשפחתי
ז'אן, גיבור הסרט הצרפתי הזה משנת 2017, מיטיב לתאר את נופי בורגונדי, מחבלי היין הבולטים בצרפת. "כשהייתי ילד", הוא אומר, "הייתי מסתכל מהחלון, וכל פעם הנוף היה נראה קצת אחר". ואכן, במהלך הסרט אנו מתוודעים לכרמים בשיא תפארתם, אבל גם בשלג, בתקופת הבציר וגם לאחריה, כשהענפים נראים פתאום קצת עירומים.
ז'אן (פיו מארמי) חוזר לכרם המשפחתי לאחר עשור של היעדרות. הוא רצה לראות עולם וטייל בלא מעט מדינות עד שהגיע לאוסטרליה. הוא חוזר לבית משפחתו לאחר שהוא מתבשר כי אביו חולה וימיו ספורים, וחזרתו היא אירוע טעון ומורכב. היא מאלצת אותו להתעמת עם שדים מן העבר ועם משפחתולוגיה מסובכת כמו שרק הצרפתים יודעים, והכל נעשה כמובן לקול שקשוק גביעי יין וטיולים אינספור בנופים שקשה להסיר מהם את העיניים.
ספר | יין וסוד
יש לא מעט מדריכי יין, מקצועיים יותר או פחות, שראו אור. ויש גם לא מעט ספרים שהעלילה שלהם מתפתלת בין כרמים ובקבוקים, והקריאה בהם ממש מכניסה את הקורא עמוק לתוך הנוף. אחד מהם, "הבציר האבוד" (מאת אן מא, הוצאת כנרת זמורה דביר), יצא ממש לא מזמן. זהו סיפורה של קייט, אמריקאית שרוצה להצטרף לקבוצה מובחרת של מוסמכים ליין בעולם. לקראת מבחני ההסמכה היא חוזרת אל הכרם המשפחתי בבורגונדי, צרפת, כדי להשתלם בתחום. בדרך היא לומדת לא מעט על עולם היין, אבל גם על סוד משפחתי יקר ערך שהוסתר, וגם על הגעגועים לאהבתה הראשונה, שהפך ליינן צעיר ומוכשר. המחברת אן מא היא סופרת מסעות ואוכל, וניסיונה הרב בתחום בהחלט בא לידי ביטוי בתיאורי הנופים והקולינריה.

