פרצופה של הממשלה
ראש הממשלה פתח את ישיבת הממשלה ולא העביר את זכות הדיבור לראש הממשלה החליפי • גנץ זעם – העיתונאים הוחזרו לאולם והוא אמר ש"חופש ההפגנה הוא זכות קדושה" • נתניהו: "הטענה שאנחנו מגבילים את חופש ההפגנה היא אבסורדית" • השופטת ששיחררה את השכל ממעצר: “בקשת המשטרה להרחיקו מירושלים – "סתימת פיות"
מבוכה לעיני המצלמות: עימות יוצא דופן בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין ראש הממשלה החליפי בני גנץ אירע אתמול בפתח ישיבת הממשלה סביב מעצרו של תא"ל במיל' אמיר השכל.
נתניהו פתח את הישיבה ובתום דבריו הכתבים התבקשו לצאת מהמקום. גנץ לא קיבל את רשות הדיבור ופנה בכעס למזכיר הממשלה צחי ברוורמן ולראש הסגל של נתניהו אשר חיון. "למה לא איפשרתם לי לדבר?", שאל גנץ. חיון השיב שלא ידע שהוא רוצה לדבר. שר הביטחון התרגז ואמר שסוכם שידבר. חיון נשמע לוחש לנתניהו ש"גנץ רוצה לדבר פה עכשיו". נתניהו הרים את ידו בביטול ואמר: "שידבר אחר כך, לא עכשיו".
לאחר חילופי דברים סוכם שהעיתונאים ייקראו בחזרה לאולם וגנץ ידבר בפניהם. שר הביטחון התייחס למעצרו של השכל: "חופש ההפגנה הוא זכות קדושה וצריך להמשיך לקיים אותה. אני מגבה את הצורך של המשטרה לפעול לשמירת הסדר הציבורי. צר לי שחלק מהאנשים מצאו לנכון לתקוף אותה כשזה נוח להם מכאן או לא נוח להם משם. אנחנו צריכים לאפשר את חופש ההפגנה באשר הוא. המפגינים האלה מוחים נגדי ולעיתים בעדי".
דברי גנץ הכעיסו את נתניהו, שהגיב: "חופש ההפגנה אינו עומד על הפרק. ברגעים הקשים ביותר, בסגרים ההדוקים ביותר, איפשרנו אותו. הטענה שאנחנו מגבילים את חופש ההפגנה היא אבסורדית. לצד זה, נדרשת שמירה על החוק. זו לא זכות מיוחדת של צד אחד להחליט שהוא בעד שלטון החוק ולהפר אותו ברגל גסה בזמנים אחרים. אני לא מתערב בהחלטות המשטרה. הגינוי למפירי חוק צריך להיות שוויוני בכל צידי המפה הפוליטית".
בסיום הדיון נטען שמקור התקרית הוא באי־הבנה בין לשכות נתניהו וגנץ. ראש הממשלה חשב ששר הביטחון ידבר בפתח ישיבת קבינט הקורונה, והאחרון חשב שהוא אמור לדבר בפתח ישיבת הממשלה.
השכל: "לא ארים ידיים"
אתמול לפנות בוקר שיחרר בית משפט השלום בירושלים ללא תנאים מגבילים את השכל ושני מפגינים נוספים שנעצרו בסוף השבוע אחרי שהפגינו מול מעון ראש הממשלה בירושלים.
השופטת אורנה סנדלר־איתן מתחה ביקורת קשה על המשטרה, שביקשה להרחיק את השכל מירושלים למשך 15 יום, בטענה כי סיכן את ביטחון הציבור. "פירוש הדבר מניעה מהמפגינים לממש את זכותם להפגין במקום שבו בחרו", קבעה, "זהו צעד בלתי מידתי".
נציג המשטרה בדיון ביקש כאמור לשחרר את השלושה בתנאי מינימלי, כלשונו, שהוא הרחקה מירושלים. השופטת סנדלר־איתן השיבה לו: "יש לי קושי עם הקביעה הזו. מדוע זה תנאי מינימלי? זו בעצם סתימת פיות". לדבריה, "הבנתי שהמשטרה פעלה בסבלנות רבה ועצרה או עיכבה כברירת מחדל אחרונה. מדוע המסקנה חייבת להיות שתנאי הרחקה מירושלים הוא מינימלי והכרחי? מתוך הסובלנות שהפגינה המשטרה – היא אמורה לאפשר להם להמשיך ולהפגין באותו מקום".
ביציאה מבית המשפט אמר השכל: "יש לי מסר לנתניהו: היינו 15 שעות בכלא הדרים. לא נעים, אבל גם לא נורא. אם נתניהו יימצא אשם בבית המשפט, הנפילה תהיה קשה וכואבת, ולכן אני מציע לו להגיע להסדר ולצאת מחיינו. אנחנו חיים במציאות מטורפת, איש לא ימנע מאיתנו להפגין".
אתמול קיים השכל מסיבת עיתונאים בתל־אביב. ״אין הבדל בין תא"ל לטוראי, לכל אדם יש זכות להפגין", הוא אמר, "אבל ביום שישי נחצה קו אדום – השתיקו מחאה נגד נאשם בפלילים, ראש הממשלה. אין מצב שבמדינת ישראל יעצרו אנשים כדי לסתום פיות, כפי שגם השופטת קבעה בהחלטתה לשחרר אותנו ללא תנאים מגבילים. איש לא ימנע ממני את זכות ההפגנה. כראש להק בחיל האוויר לא חשבתי שאראה את תא המעצר מבפנים. התנאים היו קשים, אבל התייחסו אלינו בכבוד. צר לי שהמשטרה הציגה בבית המשפט סרטון ערוך, שלא שיקף את האמת בשטח. חסימת כבישים היא לא אחת המטרות שלי".
השכל הבהיר כי ימשיך במחאה נגד ראש הממשלה. היום הוא מתכוון להקים אוהל מחאה בשדרות רוטשילד בתל־אביב וביום שישי יגיע שוב למעון ראש הממשלה בירושלים. לדבריו, המעצר דווקא הגביר את רצונו להמשיך במאבק. "אני מסודר בחיים", אמר השכל, "אני נלחם למען הילדים והנכדים שלנו, אסור לנו להרים ידיים".

