שגריר של כבוד
בחודש שעבר סיפר בכאב הדיפלומט איסמאעיל ח'אלדי כיצד הותקף באכזריות על ידי מאבטחים בתחנה המרכזית בירושלים • "שכבתי על הרצפה וצעקתי להם שאני נחנק", טען בתלונתו במשטרה • אלא שגם החבטות המשפילות לא פגעו בפטריוטיות של האיש שהקדיש את חייו למדינה • עכשיו הוא עושה היסטוריה לאחר שמונה לשגריר הבדואי הראשון של ישראל • "שרדתי, החזקתי מעמד ואמשיך להעניק כבוד למדינה", כתב אמש לחבריו בקורס הצוערים
כבר יותר מ־15 שנים שהדיפלומט איסמאעיל ח'אלדי מייצג את המדינה. הוא נאבק בלהט ביוזמות ה־BDS והודף בנחישות כל טענה על כך שישראל היא מדינת אפרטהייד. למרות הקשיים שעבר במסלול חייו הוא לא עצר לרגע. וכעת ניכר שהדרך המפרכת השתלמה: ח'אלדי מונה אתמול לשגריר ישראל באריתריאה ובכך עשה היסטוריה והפך להיות השגריר הבדואי הראשון בשירות החוץ.
ח'אלדי (49) בחר לכרוך את גורלו במדינת ישראל. את שירותו הצבאי הוא עשה במג"ב ואחרי השחרור עבד כיועץ במשרד הביטחון ובמשטרת ישראל. ב־2004 הצטרף למשרד החוץ, ניפץ את תקרת הזכוכית והפך לדיפלומט הבדואי הראשון. מאז שימש בין היתר כאחראי על המאבק בתנועת ה־BDS בשגרירות ישראל בלונדון. במסגרת תפקיד זה מצא את עצמו לא פעם מותקף על ידי פעילים פרו־פלסטיניים בקמפוסים בבריטניה. כמו כן שימש בתפקיד סגן הקונסול הכללי בסן־פרנסיסקו ויועץ לשר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן. לאורך כל הקריירה שלו ח'אלדי לא היסס לחדור לתוך מעוזי השמאל בקמפוסים בחו"ל כדי להראות להם שישראל היא לא רק מדינה עוינת כלפי מיעוטים.
ח'אלדי מתגורר בכפר הולדתו ח'וואלד בגליל התחתון. עד שנת 2000 הכפר לא היה מחובר לרשת חשמל ורק לפני שש שנים, בזכות מאבק תקשורתי אותו הוביל ח'אלדי, נסלל למקום כביש גישה.
אבל כל האתגרים עימם התמודד לא הכינו אותו למתקפה אותה עבר בחודש שעבר בתחנה המרכזית בירושלים, כאשר ארבעה מאבטחים תקפו אותו באכזריות וחנקו אותו עד שהתקשה לנשום. "הרגשתי מושפל", סיפר ל"ידיעות אחרונות", "שכבתי על הרצפה כמעט חמש דקות כשהם רוכנים עליי בעוד אני נאנק מכאבים ומתחנן שישחררו אותי". בכירי משרד החוץ ששמעו על התקרית ליוו אותו לתחנת המשטרה, שם הגיש תלונה על המקרה.
"כנציג המדינה עברתי חוויות שלא הייתי מאחל לכם", כתב אמש ח'אלדי לחבריו בקורס הצוערים. "הותקפתי בחו"ל, ולצערי גם בארץ, על דברים שלא עשיתי. יוחסו לי דברים שלא הייתי מעלה על דעתי לעשות, אבל שרדתי והחזקתי מעמד. גם עכשיו, אחרי שנה וחצי של דחייה, אמשיך קדימה באמונה בדרכי ובדרכה של המדינה. ואני בטוח שעוד יעלה שחר חדש ובהיר מעל כולם. זה מרגש להיות השגריר הראשון מהאוכלוסייה הבדואית. כדור שלישי לשבט שקשריו עם חלוצי המדינה החלו עוד בשנות ה־30 של המאה הקודמת זה כבוד להיות חלק מכם, מתחילת הדרך. כבוד למדינה אותה כולנו מייצגים".
ח'אלדי מונה לשגריר באסמרה בירת אריתריאה על ידי ועדת המינויים העליונה של משרד החוץ בראשות מנכ"ל משרד החוץ החדש אלון אושפיז. בדיון אושרה שורה של מינויים דיפלומטיים, מתוכם 30% נשים: זהבית בן־הלל מונתה לשגרירה באוזבקיסטן; אורן בראל מונה לשגריר בקוסטה־ריקה; חנן גודר מונה לשגריר בנפאל; רן יעקובי לשגריר בניו־זילנד; חגית בן־יעקב לשגרירה בפינלנד; יהל וילן לשגריר בסרביה; עקיבא תור לשגריר בדרום־קוריאה; חיים אסרף לשגריר ב־OECD; מירב אילון־שחר לשגרירת ישראל בג'נבה; ומירון ראובן לקונסול כללי בבוסטון.