מכתב אנשי הרוח נגד "תרבות ההשתקה"

150 אנשי רוח וסופרים מרחבי העולם, ביניהם ג'יי קיי רולינג וסלמן רושדי, מזהירים מפני "סתימת פיות כלפי דעות שלא מתיישרות עם הלך הרוח הציבורי"

מעט מאוד נושאים מצליחים לאחד אנשים מהצד הימני ומהצד השמאלי של המפה הפוליטית. המכתב עליו חתמו אתמול אנשי רוח וסופרים הצליח לעשות זאת: ג'יי קיי רולינג, סלמן רושדי ומרגרט אטווד הם חלק מ־150 החותמים על המכתב, בו הם מזהירים מפני "צנזורה וסתימת פיות כלפי דעות שלא מתיישרות עם הלך הרוח הציבורי".

 

הסופרים כתבו ב"מכתב על צדק פתוח": "אנו גאים לחתום על מכתב המגן על העיקרון הבסיסי של חברה ליברלית: דיון פתוח וחופש מחשבה ודיבור". על המכתב, שפורסם ב"הארפר'ס מגזין", חתומים גם נועם חומסקי, סטיבן פינקר ומלקולם גלדוול - מהוגי הדעות החשובים של העת הנוכחית. אלה כותבים: "אנו מכירים בהפגנות העוצמתיות למען צדק חברתי וגזעי המובילים לדרישה לרפורמה במשטרה, בנוסף לקריאות נרחבות לשוויון ולייצוג בכל רבדי החברה".

 

המכתב מבקר את מה שכותביו מכנים "אסופה חדשה של מערכת ערכים פוליטית שמחלישה את הדיון הפתוח ואת הסובלנות למגוון דעות לטובת צייתנות אידיאולוגית. האפשרות להחליף רעיונות ומידע באופן חופשי הולכת ומצטמצמת מיום ליום".

 

הסופרים טוענים, בין היתר, כי עורכים וכותבים בכלי התקשורת מפוטרים משום שהם מפרסמים מאמרים שנויים במחלוקת. עוד הם כותבים כי ספרים מוסרים מהמדפים משום שהם מציגים דעות לא פופולריות וכי על עיתונאים נאסר לכתוב על נושאים שונים. המכתב מסתיים בכך ש"הדרך להכניע רעיונות גרועים היא באמצעות חשיפה, דיון ושכנוע, ולא באמצעות השתקה. הגבלת הדיון מפחיתה את היכולת של כולם לקחת חלק בדמוקרטיה".

 

נראה כי המכתב נולד בעקבות המחאה של השחורים ברחבי העולם, שהובילה לקריאות להסרת פסלים של דמויות היסטוריות ולמחיקת התרומה שלהן, משום שהיו מעורבות בסחר עבדים. כמו כן, רולינג, המפורסמת בין חותמי המכתב, עמדה בפני מחאה גדולה בחודש האחרון אחרי שטענה כי נשים טרנסג'נדריות אינן נשים לכל דבר. בעקבות דבריה קמה נגדה מחאה עולמית, כולל קריאה להחרים את יצירותיה, בין היתר סדרת ספרי "הארי פוטר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים