yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יובל חן
    חדשות • 13.07.2020
    האיום הדרמטי של האחיות: שביתה כללית בבתי החולים
    הם ממלאים וממלאות תפקיד חשוב בטיפול בחולי הקורונה, אבל החליטו דווקא עכשיו, אחרי ההתפרצות המחודשת, לצאת למאבק – עד שיקבלו תוספת כוח אדם • העומס שנוצר בעקבות הפתיחה המחודשת של מחלקות הקורונה וכניסתן של אחיות רבות לבידוד, הן מסבירות, לא הותירו ברירה • אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות: "אנחנו קורסות, אי אפשר יותר. המערכת תושבת, אין אצלי איומי סרק"
    אדיר ינקו

    יומיים לסיום תקופת סכסוך העבודה שהכריזו בגלל מחסור חמור בתקנים לאחיות ואחים בבתי החולים, מודיעות האחיות: אנחנו קורסות, אם לא נקבל באופן מיידי תוספת כוח אדם – נשבות.

     

    הפתיחה המחודשת של מחלקות הקורונה בעקבות התפרצות הגל השני, במקביל לפעילות בחדרי המיון לחשודים שנדבקו בנגיף וכניסתן של אחיות רבות לבידוד – החמירו באופן משמעותי את מצוקת כוח האדם עימה התמודדו האחיות עוד לפני המשבר בחצי השנה האחרונה.

     

    על פי נתוני משרד הבריאות מאתמול 759 אחיות שהו בבידוד. לשם השוואה, חודש בדיוק קודם לכן מספר האחיות ששהו בבידוד עמד על 124 בלבד – עלייה של יותר מ־500%. המשמעות: הנטל נחלק בין פחות אחיות, אך מספר המחלקות המתופעלות, כמו גם מספר החולים, עולה.

     

    אתמול שיגרה אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות בישראל, מכתב לשר האוצר ישראל כץ ובו דרשה להיפגש עימו על מנת למנוע השבתה, עוד לפני שהחוק מתיר לה להוציא לפועל צעדים ארגוניים.

     

    "האחיות קורסות, אי אפשר יותר", אומרת כהן, "המערכת תושבת. נקודה. אין אצלי איומי סרק, נתנו זמן לכולם, גם לפני שהכרזנו על סכסוך העבודה. אני לא צריכה תמיכה ציבורית כדי לצאת למהלך הזה, אני לא בבחירות. מה שאנחנו צריכים כרגע זה כוח אדם. מפקירים את החולים ואת האחיות ומייבשים את מערכת הבריאות".

     

    כהן צפויה להודיע בקרוב על מועד השביתה. אמש היא סיפרה על המתרחש כעת בבתי החולים בתקופת הקורונה: "רכשו מכונות הנשמה אבל לא הכשירו אחיות כדי להפעיל אותן; חידשו את הפעילות בבתי החולים בלי להוסיף תקנים, ופתחו מחלקות קורונה בלי להוסיף כוח אדם. מזמן אזרחי מדינת ישראל היו צריכים לקום כדי לקבל טיפול כמו שצריך. ודאי ששביתה היא אפשרות ריאלית".

     

    בסוף החודש שעבר הכריזה כאמור ההסתדרות על סכסוך עבודה. "למרות ההחלטה על הקצאת תקני אחים ואחיות לצורך טיפול בחולי הקורונה לא אוישו אותם תקנים. הנהלות בתי החולים לקחו אחים ואחיות ממחלקות אחרות, העמוסות ממילא", נכתב בהודעה על הסכסוך. "משמעות הדברים היא שהאחים והאחיות נאלצים לעבוד בהיעדר כוח אדם ותחת עומסים כבדים, שפוגעים ביכולתם להעניק טיפול ראוי לכלל המטופלים".

     

    מצבן הקשה של האחיות מוכר היטב גם למנהלי בתי החולים. "יש מחסור גדול בתקנים של אחים ואחיות למול מספר המיטות שאנחנו מפעילים בתוך בתי החולים", אומר פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל המרכז הרפואי שיבא בתל־השומר ויו"ר איגוד מנהלי בתי החולים. "אנחנו מדברים על מאות ואולי אפילו יותר מאלף תקנים חסרים. המחסור בא לידי ביטוי בתקופת הקורונה, שבה העבודה בתנאי מיגון מחייבת הקצאה של הרבה מאוד אחיות ורופאים מתוך המערכים המדולדלים ממילא של טיפול נמרץ ומחלקות פנימיות. המחלקות למעשה עובדות בלי תקנים. יש כל מיני פערים היסטוריים שלא הושלמו. התפרצות הקורונה חשפה את המצוקה בצורה הכי קיצונית. יש לזכור שמי שבסופו של דבר מפעיל את בתי החולים אלה האחיות, שמטפלות בחולים במסירות רבה".

     

    אין זו הפעם הראשונה שהאחיות מאיימות בצעדים ארגוניים – ומוציאות אותם לפועל. במהלך חודש יולי לפני שנה שבתו אחיות בבתי החולים, שיבשו את הפעילות בחלק מהמחלקות וצימצמו את עבודתן בחדרי הניתוח. בהמשך התערב בית הדין לעבודה וקרא לצדדים לצאת להליך גישור.

     

    בנוסף, בשבועות האחרונים נחשפה גם המצוקה של אחיות בריאות הציבור, אשר אמונות על ביצוע החקירות האפידמיולוגיות. בפועל, רק 27 מהן היו אחראיות על ביצוע החקירות לאלפי בני אדם שאובחנו עם הנגיף.

     

    "אתם רוצים לפתוח מחלקות קורונה? תביאו תקנים", הוסיפה כהן, "1,500 אחיות קיבלו הסמכה ועברו את המבחנים. טועה מי שחושב שהחולים מקבלים היום טיפול ראוי. הגיע הזמן שמערכת הבריאות תעמוד בראש סדר העדיפויות. לפני הבחירות כולם דיברו על מערכת הבריאות, איפה כל ההבטחות עכשיו? עד שלא מפעילים כאן כוח לא מתייחסים אליך. לא נקבל את מה שאנחנו מבקשות? האופציה של השביתה תתממש. נקודה".

     

    תגובת משרד האוצר: "משרד האוצר תיקצב כ־10 מיליארד שקל להתמודדות מערכת הבריאות עם מגפת הקורונה. במסגרת זו 800 תקני סיעוד נוספו בחודשים האחרונים לתגבור בבתי החולים ומערך בריאות הציבור".

     

     

    yed660100