שלושה מיליון הישראלים שלא זקוקים לסיוע

לארבעת העשירונים העליונים בישראל, למעלה ממיליון בתי אב, יגיעו מענקים בהיקף של שני מיליארד שקל, שכנראה לא ישנו דבר בחייהם • עבור השכבות החלשות, המענק לא מספיק • "זו טיפה בים", אומרת מרים דוד, שהיא ובעלה בחל"ת

המענקים שהבטיחו ראש הממשלה ושר האוצר לכל אזרחי ישראל יגיעו, בין היתר, ליותר ממיליון משקי בית שנמצאים בארבעת העשירונים העליונים – וספק אם הם אלה שבאמת צריכים לזכות בסיוע.

 

בדיקת "ידיעות אחרונות" מגלה כי ההכנסות של מי שנמצא באותם עשירונים ‑ שכר עבודה, פנסיה, שכר דירה ורווחים משוק ההון ‑ גבוהה בהרבה מההוצאות שלהם. בעשירון העליון הפער עצום: כ־19 אלף שקל. בעשירון השישי מדובר ב־3,500 שקל, עדיין מכובד, כשמדובר במי ששמרו על עבודתם במהלך משבר הקורונה כמובן. מאחר שבכל משק בית יש בממוצע 3.3 נפשות, מדובר ביותר משלושה מיליון בני אדם שיקבלו כשני מיליארד שקל. לאלה צריך לצרף עוד כמה אוכלוסיות שאולי ניתן היה לפסוח עליהן. בין השאר יגיעו המענקים אל למעלה מ־50 אלף עובדי החברות הממשלתיות, ששכרם הממוצע הוא 24 אלף שקל ברוטו בחודש, ול־700 אלף עובדי המגזר הציבורי, שמנכ"לית משרד האוצר, קרן טרנר־אייל, כבר אמרה אתמול כי לא היו צריכים להיכלל ברשימה שכן רובם כלל לא נפגעו כלכלית במשבר הקורונה. פרופ' אבי שמחון, יועצו הכלכלי של ראש הממשלה, הסביר ל"ידיעות אחרונות" כי הייתה כוונה לשלם את המענק רק עד העשירון השביעי, אולם התברר שלא ניתן לעשות זאת משום שאין חובת הגשת דוח שנתי למס הכנסה ולכן לא ניתן לזהות את האוכלוסיות הללו בבירור בביטוח הלאומי. "רצינו שהמענקים יגיעו מהר", הסביר, "וזאת השיטה היחידה שתאפשר תשלום מיידי לכולם". במשרד האוצר מתנגדים וטוענים כי המענק לא יעודד צריכה. לעשירים הוא לא משנה, העניים ישתמשו בו לתשלום חשבונות ולהחזרת חובות. הם לא יעשו שופינג או ייצאו לחופשה.

 

גם הציבור מגיב בסקפטיות. "המענק הזה הוא ברכה. זה יעזור לי לקורת גג, לשלם שכירות, מים, חשמל, אבל זה טיפה בים", אומרת מרים דוד, אמא לשישה, סייעת רפואית בגן בירושלים, "הקורונה הרסה אותנו. בעלי ואני יצאנו לחל"ת ומאז המצב הידרדר. היינו כבר במינוס ועכשיו אנחנו במינוס אדיר. אני צריכה לפעמים להחליט אם להחליף חיתול לילדים בבוקר או בערב. אם הייתי במעמד הביניים, 2,000 שקל היו מרימים לי את הראש מעל המים. אבל למשפחה של שמונה נפשות זה מעט".

 

מנגד, שני זינו ואלון קווארט בני ה־30 מרעננה, אנשי היי־טק, עומדים לתרום את הכסף. "יש אנשים, גם כאלו שאנחנו מכירים אישית, שעברו זעזוע בעקבות משבר הקורונה", הם מסבירים, "למזלנו, אנחנו נשארנו יציבים מבחינת העבודות שלנו. אנחנו מרגישים שמי שהחיים שלו באמת השתנו צריך לקבל את הכסף. אנחנו מקווים שאנשים שלא צריכים את המענק, שהוא צעד נכון עקרונית, יעבירו אותו למי שצריך. לזה לא באמת צריך את התערבות הממשלה. זה בין אדם לאדם".

 

משפחת דוד. מיואשים | צילום: עמית שאבי
משפחת דוד. מיואשים | צילום: עמית שאבי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים