תוכנית המאה

אם משבר הקורונה לא מספיק, האמריקאים צריכים גם לבחור נשיא. בזמן שטראמפ התכחש למגפה וערך עצרות המוניות, יריבו ג’ו ביידן ניהל קמפיין מחושב בזום והצליח לעקוף אותו בסקרים. מאה ימים לבחירות בארצות־הברית: פרויקט מיוחד

ביידן מחפש מישהי לרוץ איתה

השבוע יציג המועמד הדמוקרטי, שמוביל על יריבו כמעט בכל הסקרים, את מי שתהיה סגניתו אם ייבחר – ככל הנראה אישה שחורה

 

עיני האמריקאים יהיו נשואות השבוע להכרזתו של המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן מי תהיה המועמדת לרוץ לצידו למשרת סגן הנשיא. הוא התחייב כי תהיה זו אישה, ועתה מופעל עליו לחץ עצום למנות אישה שחורה או היספנית כדי לשדר מסר של פיוס באמריקה השסועה. ביידן בן ה־77 אמר כי השיקול המרכזי שלו הוא שזו תהיה מועמדת ש"תוכל להיכנס לתפקיד הנשיא מהיום הראשון".

 

נטיית ליבו של ביידן, כך על פי המקורבים לו, הייתה למנות את הסנאטורית ממסצ'וסטס והפרופסור למשפטים – הלבנה – אליזבת וורן: היא בעלת ניסיון, מוכרת ברמה הלאומית, ומייצגת את הזרם השמאלי־ליברלי במפלגה הדמוקרטית השואפת לכיוון זה. בנוסף, היא יכולה להביא לביידן את תומכי ברני סנדרס שלא יצאו להצביע עבור הילארי קלינטון.

 

מקורביה של סוזן רייס אמרו בימים האחרונים כי היא עברה חקירת עומק על ידי צוות הבדיקה של ביידן. רייס, שהייתה שגרירת ארצות־הברית באו"ם ויועצת לביטחון לאומי, נהנית מתמיכתו של ברק אובמה שמעורב בהחלטות הקמפיין של ביידן. עוד ברשימה: הסנאטורית מקליפורניה קמאלה האריס, בעבר התובעת הראשית של קליפורניה, ראשת העיר של אטלנטה קיישה לאנס בוטומס, שזכתה למחמאות על האופן שבו ניהלה את העיר בעת המהומות לאחר הרצח של ג'ורג' פלויד, וסטייסי אברמס, שהתמודדה על משרת מושל ג'ורג'יה והפסידה על חודם של כמה קולות.

 

את הקמפיין שלו מנהל ביידן באופן שונה לחלוטין בגלל אילוצי הקורונה: הוא לא מקיים אסיפות בחירות, והמטה המרכזי שלו נמצא במרתף ביתו בדלאוור, שם הוא מקיים מדי יום שיחות זום ארוכות עם פעילים של המפלגה, בעיקר במדינות המפתח. על פי ממוצע כל הסקרים הארציים, ביידן מוביל על פני טראמפ ב־8.7 אחוזים.

 

חלק ניכר מזמנו מקדיש ביידן להכנות לסדרת העימותים שיתקיימו בינו לבין טראמפ בספטמבר ואוקטובר. מאמניו, האסטרטגים ויועצי הבחירות חוששים מהעימותים מול טראמפ, שהוכיח בעימותי העבר כי הוא יודע לתת שואו טלווזיוני, וצפוי להגביר את מתקפתו על ביידן בנושא כשירותו הקוגניטיבית.

 

טראמפ כבר החל לתקוף בכיוון זה כאשר סיפר כי עשה בדיקת זיכרון ובדיקת כושר קוגניטיבי וקרא לביידן לעשות זאת גם. במטה ביידן לא ממהרים להרים את הכפפה הזאת, אולי מתוך חשש, שכן בהופעותיו הטלוויזיוניות, ביידן שוכח לא פעם פרטים, שמות והקשרים. אם יהפוך לנשיא זה יהיה משום שטראמפ הפסיד, ולא כי הוא ניצח.

 

הטעות שיכולה לעלות לטראמפ בנשיאות

הנשיא המכהן התחיל טוב, עם בייס נאמן ופופולריות גבוהה, אבל אמריקה תתקשה לסלוח לו על הכישלון בטיפול במשבר הקורונה

 

בסוף השבוע הודיע דונלד טראמפ כי ועידת הרפובליקנים שהייתה אמורה להתכנס בחודש הבא בג'קסונוויל שבפלורידה מבוטלת. פלורידה הפכה למדינה מוכת קורונה, עם תפוסה של 130 אחוז בבתי החולים. "זה לא הזמן המתאים", אמר טראמפ לעיתונאים, כשעל פניו הבעה עגומה כמו של חתול שברגע האחרון נחטפה ממנו קערת השמנת.

 

לאור התרסקותו הנוכחית בסקרים, ואחרי הביקורת הציבורית על כך שהקהל שלו לא שומר על ריחוק ובז למסכות, טראמפ הקשיב לסוקרי הבית שלו וגם קצת למומחים, והבין כי הוא חייב לנהוג באחריות. בג'קסונוויל הייתה אמורה המפלגה להצביע רשמית עבור טראמפ כמועמדה לנשיאות. אמנם מדובר בצעד פורמלי, אבל הנשיא ידוע כרב־אמן בשלהוב יצרים של קהל גדול, וביטולו של המופע מנע ממנו את התענוג להבעיר את הרחוב הפוליטי.

 

רשת "פוקס ניוז", שנחשבת למגרש הביתי שלו, פירסמה בסוף השבוע סקר חדש שלפיו ביידן מוביל בתשעה אחוזים במישיגן, ב־11 אחוז בפנסילבניה וב־13 אחוז במינסוטה. זה הדליק את כל הנורות האדומות בקרב אנשי הקמפיין שלו. למרות טענתו של טראמפ כי הסקרים מזויפים, כולם מראים בעקביות כי ביידן מוביל בפער דו־ספרתי.

 

טראמפ יכול היה לקחת את הבחירות האלה בהליכה: מולו מתמודד אדם רב־מעשים וידע, אבל בהחלט לא סוחף המונים וכובש קהלים. לטראמפ הייתה נקודת זינוק טובה: הבייס שלו נשאר נאמן לו, המשיך להריע לו כששיקר, כשהתבריין והתגזען. אבל כדי לנצח הוא צריך מצביעים מקרב העצמאים והמתנדנדים, וגם הסקרים המפלחים את נטייתם של שתי קבוצות אלו נותנים רוב לביידן.

 

הקריסה של טראמפ החלה כאשר בחר להתעלם מווירוס הקורונה, שאותו כינה "הנגיף הסיני". הוא היה בהכחשה מוחלטת, לא דאג לארגן את מערכת הבריאות ולצייד את בתי החולים בציוד הגנה ובמכונות הנשמה. במחוזות שונים הונחו הגופות המצטברות באמבולנסים כי לא היה מקום לקבור אותן. טראמפ בז למומחים, הבטיח שהווירוס יחלוף מעצמו, סירב לעטות מסכה והמליץ לאמריקאים לשתות אקונומיקה; הוא האיץ במושלים לפתוח את בתי הספר, המועדונים והמסעדות לפני שהיו מוכנים. גם הקטסטרופה הכלכלית לא איחרה לבוא: מיליונים התווספו למעגל האבטלה והרחובות התמלאו בהומלסים חדשים.

 

לפני ימים ספורים טראמפ עשה סיבוב פרסה ואמר ש"לעטות מסכות זה צעד פטריוטי", אבל זה כבר היה מעט מדי ומאוחר מדי, כשארצות־הברית מתקרבת לנתון בלתי נתפס של 150 אלף מתים. אם היה שומע לעצת המומחים בחודש פברואר, הוא לא היה מגיע לנובמבר בצליעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים