קללללללל
כולנו מחפשים קיצורי דרך, זמן הכנה מהיר, שהגוף לא ישקע לכבדות והכי חשוב - שנדע שעשינו לעצמנו טוב ובריא. הנה לכם ארוחה קלילה, בלי הכנות מוגזמות מראש ובלי מרכיבים קשים להשגה. כאן ועכשיו. וקל כמובן
"את חייבת להכיר את הילית", כתבה לי חברה. "היא מוכשרת, מקסימה והאוכל שלה בריא וכל כך טעים". זהו, לא הייתי צריכה יותר מזה כדי להיפגש איתה וללמוד ממי ששינתה לרבים את התזונה והשקפת החיים, איך עושים את זה נכון ובעיקר טעים ושמח.
אז תכירו את הילית סביר צידון (hilitsavirtzidon@) - היא שפית לבישול בריא, מעבירה סדנאות (גם בזום וגם אצלה בבית - אל תפספסו) ועד לא מזמן גם טיפלה בקליניקה שלה בשינוי הרגלי תזונה.
לפני 20 שנה שינתה את התזונה שלה, אחרי שהרגישה שהגוף זקוק לזה, ומאז היא מייצרת במטבח שלה - אל מול נוף עוצר נשימה של גגות תל־אביב ואדניות מלאות בתבלינים - אוכל נטול גלוטן ועם סוכרים טבעיים בלבד. כזה שגם מצקצקי לשון שלא מתחברים לאוכל בריאותי מבקשים לעצמם.
כשהיא הגיעה אליי הביתה, עם סלמון, זוקיני ופשתן, תהיתי איך תצא מכאן ארוחה. אבל כבמטה קסמים תוך שעה ניצבה על השולחן ארוחה מופלאה בלי טיפת גלוטן ועם טונות של צבעים וניחוחות. ובעיקר עם המון כבוד לחומרי הגלם.
שלושה מתכונים נהדרים טעמתי מידיה של הילית בבוקר המפגש שלנו - קרפ אדיר משני מצרכים (נכון שאתם לא מחשיבים כורכום ומלח?) שאין בו טיפת קמח או שמן, סלמון בקראסט ירוקים שנשאר עסיסי מבפנים כאילו בושל במכונה מיוחדת אף על פי שבילה בתנור, ואת אחת המנות הכי פופלריות שלה - זוקיני נודלס (זודלס) ששומר על צבעו ומרקמו ועדיין מרגיש כאילו אכלתם מנת פסטה משביעה.
המלצה שלי? תגישו את הזודלס לצד סלמון ותקבלו ארוחה משביעה וגדולה מסך חלקיה. ואת הקרפ? מבטיחה שאחרי שתכינו פעם אחת כבר לא תקנו יותר טורטיות או לחם או כל פחמימה אחרת שחופנת בתוכה כל תוספת שתרצו. מירקות וגבינות ועד עוף או טופו.
קרפ מ־2 מצרכים (ללא גלוטן ודל־פחמימות)
מה צריך:
• 2 כוסות זרעי פשתן טחונים (מבקשים מהמוכר או טוחנים במעבד מזון)
• 1 ו־1/2 כוסות מים רותחים
• 1/2 כפית מלח
• 1/2 כפית כורכום - לא חובה
כך עושים:
1. שמים בקערה את כל המצרכים ומערבבים בעזרת לקקן או כף עץ עד לקבלת כדור בצק חלק. אפשר גם במיקסר עם וו גיטרה. מחלקים את הבצק ל־8 חלקים שווים ומכדררים לכדורים חלקים.
2. מניחים כל כדור בין 2 ניירות אפייה ומרדדים לעיגול שטוח. מומלץ לרדד דק.
3. מחממים מחבת, מסירים את נייר האפייה מהחלק העליון והופכים את הבצק על המחבת. מסירים את נייר האפייה העליון. צורבים את הקרפ במשך 2 דקות מכל צד או עד הזהבה קלה. ממשיכים עם יתר כדורי הבצק.
הערות חשובות
1. ניתן למלא את הקרפים בכל מילוי שאוהבים - למשל טחינה, ממרח אבוקדו, פסטו, עגבניות מיובשות וכו'. מעל, מומלץ להניח ירקות טריים, גבינה, טופו או עוף. תתייחסו אל זה ממש כמו טורטייה.
2. אם רוצים ניתן לתבל את הבצק בפלפל שחור, עירית קצוצה, תימין קצוץ או כל תבלין שאוהבים.
3. לא, אין צורך בשמן הצריבה במחבת.
סלמון בקראסט חרדל וירוקים
מה צריך:
• 4 פרוסות של פילה סלמון טרי, ללא עצמות
• 1 צרור פטרוזיליה
• 3 שיני שום, קלופות
• 3 עלי מרווה או אורגנו
• 1 כוס שומשום
• מעט מלח ופלפל שחור גרוס
• 2 כפות חרדל דיז'ון חלק או גרגירים
כך עושים:
1. מחממים תנור ל־190 מעלות. במעבד מזון שמים פטרוזיליה, שום, מרווה או אורגנו, שומשום, מלח ופלפל וטוחנים בפולסים עד שהפטרוזיליה קצוצה דק.
2. מניחים את הסלמון, כשהצד של העור כלפי מטה, בתבנית תנור עם נייר אפייה. מברישים כל פילה סלמון, על הצד ללא העור, בחרדל ומהדקים מעל את תערובת הירוקים.
3. אופים בתנור שחומם מראש ל־190 מעלות במשך 25־30 דקות. הקפידו לא לאפות יותר כדי שהדג ייצא עסיסי ורך ולא יתייבש.
זודלס - זוקיני נודלס עם עגבניות צרובות וצנוברים (ללא גלוטן)
מה צריך:
• 3 זוקיני ירוק
• 5 כפות שמן זית
• 10 עגבניות שרי (או יותר לפי ההעדפה האישית שלכם)
• 2 שיני שום, קלופות
• 1/4 פלפל צ'ילי
• 8־10 עלי בזיליקום
• מעט מלח ופלפל שחור גרוס להגשה
• חופן פרמזן, מגורד דק
כך עושים:
1. יוצרים "פסטה" מסולסלת בעזרת ספירלייזר, או שיוצרים פרוסות דקות מהזוקיני בעזרת קולפן, עורמים אותן זו על זו וחותכים לרצועות דקות. חוצים את העגבניות וקוצצים את הפלפל צ'ילי.
2. מחממים שמן זית במחבת ומטגנים את העגבניות והפלפל החריף במשך דקה. מוסיפים שום ומטגנים כחצי דקה.
3. מוסיפים את הזוקיני וצורבים כחצי דקה על אש גבוהה, רק עד שהוא מתחמם קצת, ומיד מוציאים. חשוב להיזהר לא לבשל או לצרוב אותו יותר מדי כדי שלא יתרכך לגמרי ושישמור על פריכותו. מעבירים לצלחת הגשה, מתבלים במלח ופלפל ומפזרים מעל עלי בזיליקום טריים ופרמזן.

