נשארות בחוץ
עתיד הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות נמצא ברובו המוחלט בידי הגברים • רק בשתי אוניברסיטאות, בן־גוריון והעברית, קיים שוויון מגדרי בוועדת המינויים • “נוכחות נשית תשפר את קבלת ההחלטות”
נקודת האיזון האקדמית: אוניברסיטת בן־גוריון הגיעה השנה לשוויון מגדרי בוועדת המינויים העליונה. "ידיעות אחרונות" בדק מה המצב באוניברסיטאות ברחבי הארץ וגילה ממצאים עגומים. רק באוניברסיטה העברית הגיעו לפני כן לוועדה שוויונית.
ועדת המינויים באוניברסיטאות היא המקום בו קבוצה מצומצמת של אנשי אקדמיה קובעת את עתיד הסגל האקדמי הבכיר שלה. אין זה מפתיע שהרכב אחת הוועדות החשובות ביותר נהנה מרוב גברי מוחץ בכל הארץ. באוניברסיטת בן־גוריון, שבראשה עמדה בעבר פרופ' רבקה כרמי, ביקשו לשנות את מאזן הכוחות ופתחו בקמפיין לעידוד פרופסוריות מן המניין להגיש את המועמדות שלהן לוועדה. כעת, אחרי עשרות שנים, הושג שוויון.
ועדת המינויים העליונה היא זו שאחראית על קידומים וקביעות לסגל האקדמי. כל פרופ' מן המניין יכול להגיש מועמדות לוועדה.
השנה הגישו מועמדות בבן־גוריון 5 נשים ו־10 גברים, ונבחרו 5 גברים ו־5 נשים. השוויון הגיע בזכות קמפיין שכנוע שערכו נשיא האוניברסיטה פרופ' דניאל חיימוביץ, ויועצת הנשיא להוגנות מגדרית ד"ר הילה רימר. גם רקטור האוניברסיטה, פרופ' חיים היימס, עודד את חברות הסגל להגיש מועמדות.
לפי הדוח להוגנות מגדרית 2019, בבן־גוריון יש בסך הכל 233 פרופסוריות ופרופסורים מן המניין, מתוכם רק 40 נשים - כלומר 17% בלבד. "השוויון בקרב חברי וחברות ועדת המינויים הוא צעד משמעותי והתקדמות, אבל זו לא מטרת־העל. המטרה שלנו היא מצוינות באמצעות איזון מגדרי בכל התחומים ובכל הדרגות", אומרת ד"ר רימר. "נוכחות נשים בוועדה יכולה לאפשר ביטוי של דפוסי חשיבה אחרים בעת קבלת החלטות, וכך תשפר את קבלת ההחלטות".
אבל מה המצב באוניברסיטאות האחרות? בדיקת "ידיעות אחרונות" מגלה שהמצב רחוק מלהיות שוויוני. בוועדת המינויים במכון וייצמן יש 12 חברים, בהם רק אישה אחת. בבר־אילן יש 3 נשים ו־7 גברים. באוניברסיטת אריאל יש 7 חברים, בהם רק אישה אחת. באוניברסיטת חיפה יש 6 גברים ו־4 נשים. בטכניון אין ולו אישה אחת השנה (ב־2019 היו 2 נשים). באוניברסיטה הפתוחה יש 4 נשים ו־5 גברים.
רק באוניברסיטה העברית בירושלים הגיעו לשוויון. בוועדה מכהנים 8 חברים קבועים, 4 נשים ו־4 גברים. בנוסף, מכהנים 4 ממלאי מקום, 2 גברים ושתי נשים. פרופ' ברק מדינה, רקטור העברית, אמר כי "בתהליך טבעי עם העלייה בשיעור הנשים בסגל האקדמי הבכיר גדל בהדרגה גם שיעור הנשים בוועדה העליונה. בשנה שעברה הושג שוויון במספר הגברים והנשים, והדבר מבטא את המחויבות שלנו לקידום שוויון מגדרי והגדלת הייצוג בסגל של הציבור הערבי והחרדי".

