yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: ap
    חדשות • 12.08.2020
    רולטה רוסית
    החיסון הראשון לקורונה, שהוצג אתמול במוסקבה, הוא למעשה הימור על חיי אדם • את תופעות הלוואי אנו עלולים לגלות רק בעוד שנה או שנתיים
    פרופ' איתן פרידמן

    כדי לענות על השאלות המתעוררות בעקבות ההצהרה הרוסית על פיתוחו של חיסון ראשון לנגיף קורונה אנו זקוקים ליותר מידע ושקיפות. עם זאת, על פי הפרסומים, נראה שהם בחרו בשיטה המקובלת – וירוס חי מומת או מוחלש בתנאי מעבדה או באמצעות טיפול כזה או אחר. במקרה כזה, מעטפת הווירוס יכולה לעורר תגובה של מערכת החיסון, כמו בחיסוני הפוליו.

     

    הרוסים טענו אמנם שהם ערכו ניסיונות במהלך הפיתוח, אך השאלה היא האם נוהלו על פי העקרונות האתיים המקובלים ועד כמה הם היו מוצלחים. אי־אפשר לדעת האם, למשל, הם קיבלו את כל האישורים הרגולטוריים והאם יעילות החיסון עולה על הנזק הפוטנציאלי.

     

    כדי שזה יקרה, כל חיסון צריך לעבור סדרה של בדיקות. הראשונות הן בדיקות מעבדה, שבמסגרתן נוכל לראות האם בתרביות תאים מסוגל החיסון לנטרל וירוס חי. בשלב השני יש לבדוק האם הוא מסוגל לעורר את המערכת החיסונית גם בבעלי חיים. השלב האחרון הוא כבר ניסויים בבני אדם, והוא מתחלק לשלושה שלבים עיקריים: הראשון, בדיקת בטיחות.

     

    לוקחים כמה עשרות מתנדבים ובודקים האם הם סובלים מתופעות לוואי והאם יש עדות לכך שהחיסון יעיל מבחינת רמות הנוגדנים. בשלב השני בודקים על מספר רב יותר של אנשים גם את המינון. בשלב השלישי מנסים על אלפי אנשים את המינון האופטימלי ובודקים האם הם מוגנים לאורך זמן ופיתחו מעט תופעות לוואי.

     

    לאור המהירות שבה פיתחו את החיסון, קרוב לוודאי שברוסיה איחדו את השלב הראשון והשני ודילגו על השלב השלישי. לכן, הוא עלול לייצור מחלות אוטואימוניות ובהן פגיעות קוגניטיביות, בעיות שרירים ומפרקים – שיתגלו רק בעוד שנה או שנתיים.

     

    כמו כן, על אף שבטווח הקצר המחוסנים אולי מוגנים מווירוס הקורונה, הווירוס המוחלש עלול לגרום להם בהמשך למחלה יותר קשה. מחלה דמויית קורונה, שהמהלך שלה יהיה יותר אלים.

     

    נראה שבמהלך פיתוח החיסון הרוסי והחיסון הסיני, שפורסם שכבר ניתן לחיילים במדינה – עיגלו פינות. מדובר בהימור בחיי אדם, וכל עוד אין ביטחון שהוא יעיל ונטול תופעות לוואי – הוא הימור גדול מדי.

     

    מאוד לא מומלץ לחקות את הרוסים ולהיחפז לאשר חיסון. עדיף לחכות ולראות עד כמה הוא יעיל. בתרחיש האופטימי ביותר, נגלה תוך שנה שמדובר בחיסון טוב, עם מינימום תופעות לוואי. וזאת בתנאי שאנחנו מאמינים לדיווחים אודותיו. או שאולי יתברר שבדרך להרוג את המגפה, הרוסים יכולים להרוג הרבה מאוד אנשים ולגרום להם לפתח הרבה מאוד תופעות לוואי.

     

    פרופ' איתן פרידמן הוא מנהל היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא בתל השומר

     

    yed660100