"אפילו בחג הקורבן לא באו לקנות"
במוסך באים להחליף שמן בלבד, מסעדת הדגים נסגרה, בבית הקלייה לא קונים קפה, ואפילו לסופרמרקט באים הרבה פחות לקוחות • "לאנשים אין כסף", אומרים הסוחרים ברחוב השוק באום אל־פאחם, שבימים רגילים מושך אליו לקוחות מעפולה ועד חדרה ישראל מושקוביץ
רחוב השוק באום אל־פאחם, המקביל לכביש 65 המחבר בין עפולה לחדרה, הפך ב־20 השנה האחרונות ללב הפועם והתוסס של העיר הגדולה שבוואדי ערה, שבה גרים 57,000 תושבים, ובעצם לרחוב מסחר סואן ופעיל עבור כל תושבי האזור.
"העיר בתנופת פיתוח. הרחוב משתרע על כ־1.2 ק"מ, וצפוי להתארך ל־3 ק"מ", מסביר המהנדס זכי מוחמד אגבארייה, מ"מ ראש העיר. "לדעתי כמות האנשים שמגיעים לרחוב ביום היא עשרות אלפים, מהעיר ומכל הוואדי, מעפולה, חדרה וחיפה. עד לפני כ־30 שנה לא היה כאן אפילו כביש, לא היו חנויות, היו דוכנים קטנים של בעלי האדמה הפרטיים. הרחוב התוסס היה אז דווקא בתוך העיר, בשכונת אל־מידאן".
ברחוב השוק יש תמהיל עסקי מעניין: חנויות בגדים, חנויות דגים, סופרמרקטים בגודל בינוני בבעלות פרטית, תבלינים, קפה, פיצוחים, אביזרי רכב, חומרי בנייה, מוסכים ואיך לא – מסעדות חומוס קטנות ששומרות על הטעם הביתי עם שירות אישי ומחיר של פעם.
שאהר מחאמיד, פעיל ציבור באום אל־פאחם: "העיר עוברת התפתחות כלכלית מרשימה בשנים האחרונות. יותר ויותר יהודים מגיעים, מטיילים ועושים קניות. בכניסה לעיר פתחו מרכז קניון חדש, SEVEN, עם עשרות חנויות עם כל המותגים המפורסמים. בעיר פועלים ארבעה מרכזי קניות, וממה שאני מתרשם כולם עובדים טוב, וזה מוסיף מאות מקומות עבודה לעיר. הנשים מצטרפות לשוק העבודה במגוון תפקידים, ומסייעות בפרנסת המשפחה ובחיזוק השוויון בחברה". לפי נתוני העירייה, בתקופת הקורונה עלה שיעור האבטלה בעיר ל־15% בקרב הגברים ול־65% בקרב הנשים. בשיחות איתנו מדווחים הסוחרים על ירידה של 50% ויותר בתנועת הקונים, וכולם חוזרים על המשפט: "לאנשים אין כסף".

