מחשב ל–1 בספטמבר
מחשב נייד לילד לקראת שנת הלימודים צריך להתאים לתקופת הקורונה: זול, קל משקל, ועם ביצועים טובים בגלישה באינטרנט, בתוכנות אופיס ובמפגשי זום • וגם, כמובן, כזה שיכול להריץ משחקי תלת–ממד ברמה סבירה, כי איזה ילד לא משחק בפורטנייט? • אז איך יודעים איזה נייד כדאי לקנות, עד 2,500 שקל ‑ מדריך
כשמבקשים לרכוש מחשב נייד לבית, מתכוונים לרוב לתחליף מחשב שולחני, שיוכל לשמש את כל בני המשפחה למרות הצרכים השונים שלהם. כאשר מדברים על מחשב נייד לילד לקראת שנת הלימודים, מתכוונים בדרך כלל למכשיר בסיסי יותר, שהוא גם קל משקל וניתן לנשיאה בקלות — ברחבי הבית, לבית הספר, לחברים ובחופשות.
אף שאין כמעט ילד שלא משחק במחשב, לא מדובר במחשב גיימינג למקצוענים, שעשוי להיות יקר פי 5 לפחות. המחשב הממוצע לילד אמור להתאים קודם כל לתקופת הקורונה: לאפשר ביצועים טובים באינטרנט, בתוכנות אופיס ובמפגשי זום בווידיאו. כמובן, הוא צריך להריץ משחקי תלת־ממד ממוצעים ברמה טובה ובאיכות וידיאו חלקה, כולל פורטנייט והלהיט החדש Fall Guys, אבל לא בהכרח להתחרות במהירות התגובה, בתנועה החלקה ובאיכות הצליל של מחשבי המקצוענים.
אז באילו תכונות כדאי להתמקד לפני רכישת מחשב לילד, ערב פתיחת שנת הלימודים?
מסך:
14 אינץ' הוא גודל הגיוני למחשב שאמור להיכנס לתיקו של ילד. הבחירה במסך מבריק (זכוכית) או מט היא גם עניין של טעם וגם של הרגלי שימוש; הזכוכית יוצרת תחושת עומק וחדות שמתאימה לסרטים ולווידיאו, אבל היא שבירה יותר ורגישה להשתקפויות. במחשבים העדכניים, השוליים משני צידי המסך דקים במיוחד, מה שמאפשר ליצרניות להקטין את המחשב בלי לפגוע בגודל התצוגה. יש מחשבים שבהם גם השוליים העליונים דקיקים, ויש כאלה שבהם גם התחתונים.
הרזולוציה הנפוצה ביותר היא FHD (Full HD), שמציעה 1,920 על 1,080 פיקסלים, והיא גם המומלצת לשימוש ממוצע.
מצלמה מובנית:
ברוב המוחלט של המחשבים הניידים הנמכרים היום מובנית מצלמת סלפי זעירה בראש המסך — רכיב הכרחי לשיחות וידיאו. רובן מגיעות עם רזולוציית HD לפחות. לטעמנו זה די והותר לשימוש ביתי בזום ותואמיה.
מעבד:
ההבחנה בין מעבדי אינטל מסדרת Core i היא לפי שם הדגם. למחשב לילד, המשמש בעיקר לגלישה באינטרנט, ליישומי אופיס וזום ולצפייה ביוטיוב או בנטפליקס — תוכלו להסתפק בדגמי i3, בתנאי שמדובר במעבדים הכי חדשים, מ"דור עשירי". אם תמצאו נייד עם מעבד i5 חדש, במחיר שיתאים לחשבון הבנק שלכם — עדיף כמובן.
זיכרון RAM פנימי:
ככל שה־RAM גדול יותר, המחשב ייתקל פחות בקשיים בעבודה במקביל עם כמה אפליקציות, או עם כמה חלונות פתוחים בדפדפן. המינימום המומלץ כיום לביצועים טובים הוא 8 גיגה־בייט.
אורך חיי הסוללה:
סוגיה חשובה במחשב לילד, כי נשיאת המטען הכבד לצד המחשב היא תמיד סיוט. בדקו מהו אורך חיי הסוללה (המוגזם תמיד) שעליו מצהירה היצרנית, והורידו מזה קצת יותר מרבע בשימוש מתון מאוד ויותר מחצי בשימוש אינטנסיבי. בהכללה גסה ‑ זהו בערך זמן השימוש הממוצע האמיתי שתקבלו במחשב בלי חיבור לחשמל. אגב, חלק מהחברות הפסיקו לאחרונה להצהיר על משך חיי הסוללה.
כונן פנימי:
כונן קשיח מכני או פלאש (SSD) משמש לאחסון קבצים, להתקנת תוכנות ולגיבוי. כונן הפלאש מהיר ואמין יותר, כי אינו מבוסס על חלקים מכניים נעים, ובכל מקרה מומלץ להעדיפו.
שקעי חיבור:
הניסיון לייצר מחשבים דקים וקלים יחסית גורר את היצרניות לחסכנות מעצבנת במספר שקעי החיבור החיצוניים, שמשמשים לחיבור לאביזרים חיצוניים — מעכבר ועד מסך גדול או מקרן. במחשב לילד חייבים להיות לפחות שני שקעי USB – מתוכם רצוי לפחות USB 3.1 אחד, שקע HDMI (לחיבור לטלוויזיה, למקרן או למסך גדול), וכמובן שקע לאוזניות סטנדרטיות (3.5 מ"מ).
ההמלצות של היצרניות:
בישראל נמכרים בהיקף נרחב מחשבים ניידים עם מערכת הפעלה Windows 10 בעיקר מתוצרת שש חברות: לנובו, HP, אסוס, דל, דיינבוק ואפל. מחשבי אפל, הכוללים את מערכת ההפעלה הייחודית MacOS, יקרים משמעותית, ולכן בחרנו לאתגר רק את יבואני חמש החברות הראשונות בשאלה מהו המחשב האופטימלי העדכני שהן מציעות לפתיחת שנת הלימודים, במחיר שלא עולה על 2,500 שקל. שימו לב שבשוק הרחב נמכרים גם מחשבים מדורות קודמים, עם רכיבים ותיקים יותר, ואפילו מחשבים מחודשים, בעלות נמוכה. כאן בחרנו להתמקד בהיצע העדכני, החדש, של היבואניות.
לנובו, IdeaPad 3-14IIL: תריס למצלמה ומצב שקט
ללנובו כמה סדרות של מחשבים, ברמות שונות, ו־IdeaPad היא הבסיסית שבהן. הם מצטיינים בדרך כלל בעמידות ובמקלדות נוחות, אך לרוב בעלי עיצוב שמרני.
ה־IdeaPad 3 מתאמץ לקרוץ לבני נוער: הוא מגיע בשלושה צבעים אופציונליים (אדום דובדבן, כחול ופלטינה). הצג הוא בגודל 14 אינץ', ברזולוציית FHD, עם שוליים דקים בצדדים. עובי המחשב ממוצע (2 ס"מ) והוא קל (1.5 ק"ג). המעבד הוא Core i3 מהדור העשירי. זיכרון ה־RAM הפנימי עומד בדרישות המינימום — 8 גיגה־בייט, וכונן האחסון הוא מסוג SSD בנפח 256 גיגה־בייט. הרמקולים מבוססי Dolby Audio, והסוללה אמורה לשרוד 8.5 שעות.
כניסות: אחת של USB 3.1 בשקע רגיל, אחת של USB 3.1 בשקע Type C; שקע HDMI; שקע אוזניות/מיקרופון 3.5 מ"מ.
תכונות ייחודיות: תריס לכיסוי מצלמת המחשב כשהיא לא בשימוש; מצב Max Mode לביצועים מוגברים במשחקים ובמשימות תובעניות; מצב שקט להפחתת רעש המאוורר ולחיסכון בסוללה.
חסרונות: עיצוב שמרני.
מחיר: 2,500 שקל.
Laptop 14-cf3010nj ,HP: הכי חזק
HP הוותיקה מקפידה לשמר את מעמדה בשוק: מחשבים אמינים בדרך כלל, עיצוב שמרני ורכיבים איכותיים. גם השירות שהיא מספקת בארץ, שנודע בעבר לשמצה, שופר משמעותית.
המפרט הטכני של דגם Laptop 14 CF3010NJ חזק משל מתחריו, בעיקר בזכות המעבד שלו. המחשב כולל צג 14 אינץ' ברזולוציית FHD, עם שוליים דקים בצדדים (בלבד). הוא שוקל 1.47 ק"ג, ועוביו 2 ס"מ. המעבד הוא Core i5 מהדור העשירי — יתרון חשוב על פני כל המתחרים כאן, וזיכרון ה־RAM - 8 גיגה־בייט. כונן האחסון הוא מסוג SSD בנפח 256 גיגה־בייט, ו־HP מבטיחה חיי סוללה ל־8 שעות עבודה רצופות.
כניסות: שתיים של USB 2.0 בשקע רגיל, אחת של USB 3.1 בשקע Type C; שקע HDMI; שקע אוזניות/מיקרופון 3.5 מ"מ; וקורא כרטיסים MicroSD.
תכונות ייחודיות: מעבד חזק יחסית למחיר; טעינה מהירה — 50% מהסוללה ב־45 דקות בלבד; צבע לבן ייחודי.
חסרונות: לא מצאנו.
מחיר: 2,500 שקל.
אסוס, X409JA: מארז עמיד וטעינה מהירה
מחשבי אסוס נהנים מפופולריות רבה בישראל: החברה מתייחדת בהיצע גדול במיוחד של דגמים, עם רכיבים אמינים, ומצטיינת בעיקר במקוריות ובעיצוב.
דגם X409JA כולל צג 14 אינץ' ברזולוציית FHD עם שוליים דקיקים מכל צידיו, מה שהופך אותו פיזית לקומפקטי ביותר מבין המתחרים. המשקל מצוין: 1.5 ק"ג, העובי פחות: 2.2 ס"מ. המעבד הוא Core i3 של אינטל מהדור העשירי, וזיכרון ה־RAM הוא 8 גיגה־בייט. המצלמה — VGA בסיסית בלבד, וחבל; כונן האחסון הוא מסוג SSD בנפח 256 גיגה־בייט. אסוס לא מתייחסת לאורך חיי הסוללה.
כניסות: שתיים של USB 2.0 בשקע רגיל, אחת של USB 3.2 בשקע רגיל, ועוד אחת בשקע Type C; שקע HDMI, שקע אוזניות/מיקרופון 3.5 מ"מ; וקורא כרטיסים MicroSD.
תכונות ייחודיות: מארז מחוזק במיוחד, הן במקלדת והן משני צידי המסך; שוליים דקים; טעינה מהירה — 60% ב־49 דקות בלבד; זול יחסית.
חסרונות: מצלמת VGA בסיסית בלבד.
מחיר: 2,200 שקל.
דיינבוק, 109–Satellite Pro C50–E: מעבד מדור קודם
מחשבי טושיבה לשעבר חזרו לישראל עם שם מותג חדש, דיינבוק, אבל האמינות שלהם נותרה כשהייתה — כמו גם המחיר הגבוה יחסית והיצע הדגמים המצומצם.
הנייד שמציעה דיינבוק לתלמידים מגיע בצבע כחול כהה. הוא כולל צג גדול של 15.6 אינץ' ברזולוציית FHD — גדול מדי לטעמנו, אבל יש שיראו בכך דווקא יתרון ‑ עם שוליים דקים בשני קצותיו ובחלקו העליון. הוא כבד יחסית למתחריו (1.76 ק״ג), ועוביו סטנדרטי ‑ פחות מ־2 ס"מ. ביחס למתחרים, המעבד מאכזב ‑Core i3 מדור 8 בלבד. זיכרון ה־RAM הוא של 8 גיגה־בייט, וכונן האחסון מסוג SSD בנפח 256 גיגה־בייט. עם זאת, דיינבוק מציעה רמקולים סטריאופוניים וחיי סוללה ארוכים — כ־11 שעות עבודה.
כניסות: 2 של USB 3.0 בשקע רגיל, אחת של USB 3.1 בשקע Type C המשמשת גם לטעינה; שקע HDMI; שקע אוזניות/מיקרופון 3.5 מ"מ; וקורא כרטיסים MicroSD.
תכונות ייחודיות: גימיק ברוח התקופה — ציפוי דוחה חיידקים.
חסרונות: מעבד מדור קודם, צג גדול מדי לצורכי הניידות של ילד.
מחיר: 2,450 שקל.
דל, Inspiron 5401: קל לנשיאה, חלש בזיכרון
מחשבי דל פופולריים במיוחד במגזר העסקי, נחשבים בעלי אמינות גבוהה וביצועים טובים, וגם כאן נושא השירות טופל ושופר באחרונה. בחברה אומרים כי לרמת מחיר של 2,500 שקל מתאימים יותר מחשבים מסדרת Inspirion 3000, אבל אלה לא יגיעו לארץ עד אוקטובר לפחות.
Inspiron 5401 הוא מחשב קל (1.4 ק"ג בלבד), בעובי 1.8 ס"מ, עם צג 14 אינץ' ברזולוציית FHD, ובעיצוב עכשווי ‑ עם שוליים דקים בשני קצותיו ובחלקו העליון. המעבד הוא Core i3 מדור עשירי, אבל זיכרון ה־RAM כולל, למרבה הצער, 4 גיגה־בייט בלבד, מה שיקשה על ביצועי המחשב. כונן האחסון הוא מסוג SSD בנפח 256 גיגה־בייט. חיי הסוללה המוצהרים על ידי החברה ממוצעים — כ־10 שעות עבודה.
כניסות: שתיים של USB 3.2 בשקע רגיל, עוד אחת של USB 3.2 בשקע Type C המשמשת גם לטעינה; שקע HDMI; שקע אוזניות/מיקרופון 3.5 מ"מ; וקורא כרטיסים MicroSD.
תכונות ייחודיות: משטח קטן לזיהוי טביעת אצבע.
חסרונות: זיכרון RAM של 4 גיגה־בייט בלבד.
מחיר: 2,490 שקל.

