בטהרן נושמים לרווחה, לפחות בינתיים

הודעת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) על הסכמת איראן להכניס פקחים של הסוכנות לשני אתרים – החשודים שהתבצעה בהם פעילות גרעינית – מהווה התפתחות חשובה בצומת ההחלטות שבו ניצבת איראן.

 

בחודשים האחרונים התמודדה טהרן עם שורת מהלכים דיפלומטיים שנועדו, בראייתה, לקעקע סופית את שאריות הסכם הגרעין. במפגש פורום הנגידים האחרון של סבא"א בווינה ב־19 ביוני התקבלה החלטה הדורשת מאיראן לאפשר לפקחי הסוכנות להיכנס לשני אתרים, שהימצאותם נודעה בעקבות פשיטת המוסד על ארכיון הגרעין האיראני, ולהשיב לשאלות לגבי אתר שלישי, שבו נמצאו שאריות של אורניום טבעי. במקביל, הובילה וושינגטון מהלך במועצת הביטחון להארכת תוקף אמברגו הנשק על איראן, שצפוי לפוג ב־18 באוקטובר. התפתחויות אלה הצטרפו לסדרת אירועים, בראשם הפיצוץ שהתרחש ב־2 ביולי במתקן להרכבת צנטריפוגות מתקדמות בנתנז, שהיווה מכה לתוכניות איראן לעבור לשלבים מתקדמים יותר בפרויקט הגרעין.

 

נראה, עם זאת, כי המהלכים הדיפלומטיים בהובלת ארצות־הברית נתקלים עד כה בקשיים משמעותיים. במחצית אוגוסט דחתה מועצת הביטחון ברוב מוחץ את ההצעה האמריקאית להאריך את אמברגו הנשק. בעקבות כך הפעילה ארה"ב את מנגנון הסנקציות שבהסכם הגרעין המכונה "סנאפבק" תחת הטענה כי איראן מפירה את ההסכם. אלא ש־13 מ־15 המדינות החברות במועצת הביטחון הביעו את התנגדותן למהלך בטענה שאין לוושינגטון זכות להפעיל את המנגנון משום שפרשה מהסכם הגרעין במאי 2018.

 

ארה"ב עומדת על טענתה כי יש לה בסיס משפטי מוצק להחיל את השבת הסנקציות, וכי כל העיצומים של האו"ם על איראן – כולל אמברגו הנשק – ישובו בתוך 30 יום. אף על פי כן, ההסכמות שהשיגה טהרן עם סבא"א מאפשרות לה לנטרל במידה רבה את כוונת וושינגטון לסלול את הדרך לקבלת החלטה בכינוס הנגידים הבא של הסוכנות בספטמבר על העברת תיק איראן למועצת הביטחון והכשרת הקרקע הפוליטית להחזרת הסנקציות.

 

אין זה מפתיע שבטהרן רואים בהתפתחות זו הישג מדיני משמעותי המדגיש את הבידוד הדיפלומטי שאליו נקלעה ארה"ב. במאמר פרשנות שהתפרסם ביומון האיראני "אעתמאד" נכתב כי טהרן הצליחה לחסום את "המסלול האנטי־איראני בווינה ובניו־יורק". הנשיא טראמפ וראש הממשלה נתניהו קיוו, לטענת העיתון, להפוך את ספטמבר לחודש קשה עבור איראן באמצעות העברת תיק הגרעין למועצת הביטחון, הארכת אמברגו הנשק והשבת הסנקציות – אלא שלא זו בלבד שאיראן הצליחה לסכל כוונה זו, היא אף מנעה מישראל לשוב ולהשתמש בעתיד בארכיון הגרעין כדי לדרוש את גישת סבא"א לאתרים חשודים נוספים. זאת לאחר שבתום ביקור יו"ר הסוכנות רפאל גרוסי בטהרן, הובהר כי לסבא"א אין שאלות ובקשות נוספות בנוגע לגישה לאתרים נוספים מעבר לאלה שעליהם הודיעה טהרן.

 

הקלת הלחץ הדיפלומטי מעל איראן עשויה להיות זמנית, ובכל מקרה היא אינה פותרת את המשבר הכלכלי החריף ואת מצוקת הקורונה, שגבתה עד כה את חייהם של יותר מ־21 אלף בני אדם. עם זאת, היא מאפשרת לאיראן לצלוח את השבועות שנותרו עד לבחירות בארה"ב, בתקווה שהנסיבות שייווצרו אחריהן יאפשרו לה להתנהל בתנאים משופרים.

 

באוגוסט 2018 העריך גורם ישראלי בכיר כי בעקבות פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין וחידוש הסנקציות הכלכליות "יש סיכוי טוב שאיראן תרד על ברכיה. איראן כעת חלשה, נחלשת ובהיסטריה". אלא שגם שנתיים לאחר מכן, וחרף המכות הקשות שניחתו עליה, עומדת איראן בסירובה לשוב לשולחן המשא ומתן אלא בתנאי של הסרת הסנקציות, ועל אחת כמה וכמה להסכים להסכם גרעין משופר. ואחרי הבחירות בארה"ב הכל פתוח. ˆ

 

ד"ר רז צימט הוא מומחה לאיראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "בטהרן נושמים לרווחה, לפחות בינתיים"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים