שובר שוויון
מחקר חדש שבחן את הסיבות לפערים במערכת החינוך העלה: סיכויי ההצלחה בבגרות של תלמיד מרקע כלכלי מבוסס, עדיין גבוהים פי שלושה משל תלמיד מרקע חלש • החשש הגדול: סגר שיוביל ללמידה מרחוק יחליש עוד יותר את חסרי הגישה למחשב ולהוראה פרטית
משבר הקורונה מחריף את מגמת אי־השוויון בחינוך וסגר – מלא או חלקי – יאיץ עוד יותר את הגדלת הפערים בין תלמידים מרקע כלכלי מבוסס, לבין כאלה שלא. כך הסבירה ד"ר איריס בן דוד מאוניברסיטת בר־אילן, שבחנה את הסיבות לאותם פערים.
מחקר חדש שערכו ד"ר בן־דוד וד"ר זהורית דדון־גולן, ממכללת חמדת דרום, בחן את אי־השוויון בחינוך לאורך העשור שבין שנת 2008 לשנת 2018.
מהמחקר עולה שסיכויי ההצלחה בבחינות הבגרות של תלמיד מרקע מבוסס גבוהים פי 3.1 מאלה של תלמיד מרקע מוחלש.
אמנם לאורך השנים הצטמצם אי־השוויון, שכן בשנת 2008 הסיכוי של תלמידים מרקע מבוסס להצליח היו גבוהים פי 4.8, אך גם הפער הנוכחי של פי 3.1 הוא עדיין גבוה ומטריד.
"בהיעדר מדיניות מתאימה קשה לצמצם פערים", הסבירה ד"ר בן דוד. "צריך לתקן את העיוות שבהקצאת המשאבים לחינוך. המחקרים בעולם מצביעים על קשר סיבתי חיובי בין הקצאה שוויונית לבין צמצום אי־השוויון בחינוך. אצלנו 20 שנה מקצים אותו דבר, אבל ההקצאה מההורים הכפילה את עצמה. זה העיוות. כדי לתקן אותו צריך מדיניות לטווח קצר ולטווח ארוך. יש לבנות מערכת ציפיות של הצלחה בקרב ילדי השכבות המוחלשות, ולעודד מנהלי בתי ספר ומורים מוכשרים ואיכותיים לפנות לשכבות אלו".
על פי המחקר, גם השכלת האם משפיעה על סיכויי ההצלחה של התלמיד: בבחינת סיכויי ההצלחה של תלמידים בהתאם להשכלת האם עולה, כי לתלמידים שלאמם השכלה סיכוי גבוה פי 3.7 בהשוואה לזה של תלמידים שלאמם השכלה נמוכה.
לדברי בן דוד האפשרות לסגר בעקבות התפרצות הקורונה עלול להרחיב עוד יותר את הפערים: "לאור הנתונים ניתן להסיק שסגר ולמידה מרחוק עלולים לפגוע בקבוצות שיש להן פחות מחשבים ופחות גישה לאינטרנט ‑ ערבים, משקי בית מוחלשים וחרדים".

