yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אלכס קולומויסקי
    חדשות • 06.09.2020
    4 סיבות מדוע נתניהו התקפל מול החרדים
    הפרויקטור גמזו המליץ להטיל סגר על הערים האדומות, רובן חרדיות וערביות • אך רגע לפני ההכרעה הדרמטית בוועדת השרים — שלטענת גורמי בריאות גם מתבקשת — החליט נתניהו לסגת: על רקע הביקורת עליו בציבור החרדי והזינוק של בנט בסקרים, הציע "להמיר" את הסגר בעוצר לילי • בעוד התחלואה שוברת שיאים, באופוזיציה מאשימים: נתניהו שוב הוכיח כי הישרדותו הפוליטית גוברת על הישרדות תושבי המדינה
    יובל קרני

    ב־17 במאי הושבעה ממשלת האחדות ליכוד־כחול לבן שקיבלה באופן הלא רשמי את התואר המחייב "ממשלת קורונה". רוב מוחלט של הציבור, שעייף ממערכות־מלחמות בחירות, רצה בה כדי שתילחם במגפה. אולם תחת "ממשלת הקורונה" הפכה ישראל את צבעה מירוק לאדום חזק: מספר הנדבקים ביום באופן יחסי לאוכלוסייה הציב אותנו במקום הראשון והמפוקפק בעולם. לאור אובדן השליטה במגפה ניכר כי להנהגה אין פתרונות והציבור מאבד אמון. ואתמול נרשם אבסורד חדש: רגע לפני ההחלטה על הטלת סגר בערים האדומות — שהן ברובן חרדיות וערביות — נתניהו נסוג בגלל הביקורת החרדית והגה במקום זאת רעיון לסגר מרוכך, שכלל לא ברור אם וכמה יהיה יעיל בבלימת הנגיף. אז מדוע עשה זאת?

     

     

    1. גורל הבלוק

    ועדת השרים אישרה אמש הטלת סגר לילי על 40 ערים אדומות, ביניהן ערים חרדיות גדולות כמו בני־ברק ואלעד. רק כמה שעות לפני כן זה אמור היה להיות סגר כללי. אך נציגי המפלגות החרדיות דרעי, ליצמן וגפני נעמדו על רגליהם האחוריות והבהירו לנתניהו: הציבור החרדי לא יסכים לסגר בערים אדומות בלבד, בטענה כי מדובר באפליה. אפשר להבין את טענתם ויש להיות קשובים לצורכיהם, אבל ההחלטה שהתקבלה בסוף להתפשר ולדחות את ישיבת ועדת השרים רק משום שהחרדים איימו היא לא מקצועית אלא פוליטית.

     

    גם החרדים הבינו זאת בימים האחרונים ושינו גישה: במקום לתקוף את גמזו — החלו להפעיל לחץ על נתניהו. ולא במקרה: לאחר פירוק גוש הימין נותר נתניהו בברית פוליטית אחת ויחידה — עם החרדים. אין לו מלבדם. הקורונה הציבה את נתניהו במצב פוליטי עוד יותר לחיץ: עליו לטפל במגפה, אבל לא לפגוע במוקדים שבהם התחלואה גבוהה במיוחד — כמו בערים חרדיות — שכן הוא תלוי בתמיכתם להישרדותו הפוליטית. רק לפני שבוע הוא "חטף" מחסידי ברסלב בשל האיסור לנסוע לאומן, ואתמול, שוב, זרק לפח את ההחלטות המקצועיות של גמזו בגלל לחצים פוליטיים.

     

    באופוזיציה טענו כי מדובר בכניעה לחרדים. "קבעתם תוכניות לחגים? חבל שלא תיאמתם קודם עם דרעי וליצמן", אמר יו"ר ישראל ביתנו ליברמן. יו"ר האופוזיציה לפיד האשים: "יושבים צוותי מומחים, רופאים, כלכלנים ובונים תוכניות עבודה, מאזנים בין הבריאות לכלכלה, ואז פתאום הפוליטיקאים מתחילים לעשות פוליטיקה והכל מתהפך בשנייה".

     

    2. האיום של בנט

    אם יש יריב פוליטי שמטריד בימים אלה את נתניהו זהו יו"ר ימינה נפתלי בנט. בניגוד לנתניהו, אצל בנט העקומה הפוכה: ככל שהמגפה מחריפה — הוא נוסק בסקרים. למעשה, הוא עיצב את מעמדו כמנהיג היחיד בימין (ואולי בכלל) שיכול להתמודד מול נתניהו. בנט עושה גם ההפך מנתניהו ומממשלת הקורונה: מסתער על השטח, מציג תוכניות, מפרסם ספרים ונותן טיפים לציבור עם קבינט קורונה אלטרנטיבי שהקים. אפשר לומר על בנט שהוא איש אופוזיציה שפטור מאחריות ולכן קל לו יותר להציג פתרונות. כך, למשל, הגיע אתמול בנט לאלעד וסקר את מאמצי בלימת הנגיף. הוא התקבל בעיר החרדית בשלטים של "תודה ביבי. הגיע זמן בנט". "אני מסייר בערים ביתר־עילית, בני־ברק וכאן באלעד, ואני רואה שהציבור החרדי מתנהל למופת", אמר בנט. "והממשלה מצידה מאשימה את החרדים, סוגרת את החרדים ושוכחת מהחרדים. אם רק ינהלו דיאלוג עם הציבור החרדי, יוכלו למצוא פתרונות לצמצום התחלואה ולהגברת הפרנסה".

     

    גם ראש הממשלה החליפי גנץ ניצל את הקרע של נתניהו עם החרדים כדי להתקרב אליהם. במהלך סיור בבני־ברק נפגש גנץ עם ראש העירייה ועל הדרך עקץ את נתניהו: "לא צריך להתנהל בברדק. אני מצטער שמגיעים שוב ללילה של החלטות ברגע האחרון".

     

    3. מרד ראשי הרשויות החרדים

    הלחץ שהפעילו החרדים על ראש הממשלה הגיע גם מלמטה — מהשטח התוסס. הציבור החרדי מרגיש מקופח, מצורע, ובימים האחרונים התחיל לנהל מאבק עצמאי נגד אפשרות לסגר. העיתונאי החרדי ישראל כהן תיאר אווירה על סף מרד: "יש תחושה באוויר של מהפך חרדי, יש תחושה במגזר שהפעם לא ייתנו לדרוך עליו. יש תחושה שהפעם הולכים על זה עד הסוף, כולל מרד והפגנות".

     

    ה"מרד" הזה, שמאיים לערער את אחד מיסודות התמיכה החשובים ביותר של נתניהו, קיבל ביטוי במכתב זועם ששיגרו ראשי הרשויות של בני־ברק, אלעד, ביתר־עילית ועמנואל לראש הממשלה, וטענו כי הוא כושל בניהול המשבר. "לא נשכח מי האיש שחתם בידו על הפיכת החרדים למפיצי מחלות ואויבי העם", כתבו. בטיוטת המכתב רצו לעקוץ את נתניהו בנקודה רגישה במיוחד. "דווקא ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון מר בני גנץ שוחח עימנו לא אחת, הביע רצון כן והטמיע שורת יוזמות שסייעו לנו רבות". לבסוף הוחלט להשמיט את המשפט מהמכתב שנשלח.

     

    4. החשש מסגר בחגים

    ביום חמישי יתכנס קבינט הקורונה כדי לדון בפצצה האמיתית שמאיימת על המדינה: סגר מוחלט בחגי תשרי. האם לבסוף נתניהו ושריו יקבלו את ההחלטה המקצועית והנכונה ביותר, לטענת המומחים, כדי להיאבק במגפה, או ששוב שיקולים פוליטיים יאפילו על האינטרס הציבורי? כבר אתמול קיבלנו רמז שלילי לכך כאשר השר דרעי הצהיר כי גם אם יהיה סגר בחגים, בתי הכנסת יישארו פתוחים. כמה שעות קודם לכן התארח הפרויקטור גמזו בדיון בוועדת החוקה, ועל רקע הביקורת הקשה שמוטחת נגדו — בין היתר על ידי שרי הליכוד — סיפר מה עובר עליו: "אני חוטף ארטילריה מאורגנת ומתוכננת שבן אנוש לא יכול לעמוד בה". במקביל, העלה ראש הממשלה סרטון שמיועד היה לציבור החרדי, בו הגיב לביקורת הגוברת שם על תפקודו: "אכפת לי מלימוד תורה ותפילה. אלה דברים שחשובים לי כמו שהם חשובים לכם. חייבים לנקוט צעדים שמונעים את התפשטות המחלה. אל תקשיבו לכל הפופוליסטים ולכל המתסיסים האלה".

     

    בהכנת הידיעה השתתף אלישע בן־קימון

     


    פרסום ראשון: 06.09.20 , 23:52
    yed660100