סבתא עולה בזום
העולם הדיגיטלי מציע לבני ה־65 פלוס שפע של אפשרויות להתחבר לאנשים אחרים וליהנות מעולמות תוכן שונים. אבל רבים מהם לא יודעים איך עושים את זה. פרויקט "הקליק הראשון שלי" המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ושופרסל, גייס את הנכדים ללמד את סבא וסבתא הכל על העולם הדיגיטלי: איך עושים שיחת וידיאו? איך מחפשים סרטונים ביוטיוב? ואילו הרצאות אפשר לראות בחינם?
משבר הקורונה מאלץ את כולנו להסתגל למציאות חדשה, שמתנהלת רובה ככולה במרחב הדיגיטלי. לא פלא שיישומים ותוכנות שמבוססים על תקשורת ושיתוף כמו ווטסאפ, זום, יוטיוב ופייסבוק רשמו עלייה מטאורית בחודשים האחרונים. אבל ישנה אוכלוסייה אחת שמתקשה להדביק את הפער הטכנולוגי – בני הגיל השלישי. תקופת הסגר הממושכת, שבודדה רבים מהם מהעולם שבחוץ לתקופה ארוכה, הבהירה גם לבני ה־65 פלוס את חשיבותו ונחיצותו של המרחב הדיגיטלי. למרבה הצער, רבים חוששים לקפוץ אל המים העמוקים ולעשות את הצעד הראשון. המחשב, האינטרנט והטלפון החכם נראים כמו עולם גדול ולא נודע – איך מתפעלים בכלל את הדבר הזה?
פרויקט "הקליק הראשון שלי", המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ושופרסל, גייס את הנכדים ללמד את סבא וסבתא להכיר יותר טוב את עולם הדיגיטל, בין היתר כדי שיוכלו לתקשר ביעילות ובקלות עם בני המשפחה, אך גם כדי לאפשר להם לטפח תחביבים ותחומי עניין חדשים. משתתפי הפרויקט למדו כיצד מנהלים שיחת וידיאו בווטסאפ, איך מפעילים סרטוני יוטיוב, ואילו עולמות תוכן מגוונים ועשירים זמינים להם בחינם ובלחיצת כפתור.
הודעה במקום מכתב
ההתפתחויות הטכנולוגיות של העשור האחרון עשו מהפכה בדרך שבה אנחנו מתקשרים עם הקרובים אלינו. אם פעם שמרנו על קשר בשיחת טלפון או במכתבים, היום עומדות בפנינו אינספור אפשרויות לעשות זאת. אחת האפליקציות הפופולריות שעוזרת לנו לשמור על קשר עם חברים ובני משפחה היא ווטסאפ. באמצעות האפליקציה, שמותקנת על הטלפון הנייד, אפשר לשלוח הודעות טקסט והודעות קוליות ואפילו לערוך שיחות וידיאו – גם עם מי שמתגורר בחו"ל – והכל בחינם.
במסגרת פרויקט "הקליק הראשון שלי" פגש דוד שחר בן ה־18 את סבא שלו, אברהם שחר בן ה־79, ולימד אותו כיצד להתחבר לווטסאפ ולנהל שיחת וידיאו עם בני המשפחה. "אני מכיר את הווטסאפ, משחק איתו קצת, אבל כל הטכנולוגיה הזו קשה לי. זה בשביל ילדים, המבוגרים פחות מתמצאים", אומר אברהם, "שאלתי חברים בגילי איך הם מסתדרים עם כל הדבר הזה. כולם אומרים שזה קשה, שאין להם ראש לזה".
אף שהוא לא מסתדר עם כלים טכנולוגיים, מציין אברהם שבכל זאת היה רוצה ללמוד להשתמש בווטסאפ ובפייסבוק כדי להישאר מחובר למשפחה, שעד הקורונה נהגה להיפגש ללא הפסקה. "אני חושב שזה יתרום לי הרבה, ייתן לי הרגשה טובה, יעשה אותי שמח ויוסיף לי בריאות", הוא טוען.
מה הכי קשה לך מבחינה טכנולוגית?
"הכל מבלבל אותי. מראים לי את הכפתורים ומיד אני שוכח. אני במצב קשה (צוחק). נראה לי שכל סבא נמצא במצב דומה לשלי".
דוד ניסה להוריד את מפלס החששות של סבא אברהם, והסביר לו איך אפליקציית הווטסאפ עובדת וכיצד הוא יכול לדבר דרך הווידיאו עם הנכדים. לאחר מכן הוא איתגר את אברהם עם שיחת ועידה בווטסאפ בין כל הנכדים. אברהם צלח את המשימה בהצלחה.
בהמשך סיפר דוד לאברהם שניתן לנהל שיחות וידיאו באפליקציות נוספות, כמו זום – תוכנה להורדה במחשב או בטלפון שמאפשרת לנהל שיחות, ישיבות, מפגשים משפחתיים, הרצאות רבות משתתפים ואפילו להצטרף לשיעורי התעמלות פרטיים – אשר צברה הרבה מעריצים בתקופת הסגר.
לסיכום המפגש אמר אברהם שהוא למד הרבה, אבל מקווה שלא ישכח. "הייתי רוצה שדוד ילמד אותי כל יום. רק ככה אני אלמד. כשאני הייתי בגילו הייתה טכנולוגיה אחרת. אני בטוח שכשהוא יהיה בגילי הטכנולוגיה גם תהיה שונה. אבל אלה החיים, צריך ללמוד".
להרחיב אופקים
המרחב הדיגיטלי לא רק מסייע לנו לשמור על קשר עם חברים ועם קרובי משפחה, אלא גם לטפח תחביבים, להרחיב אופקים ולמצוא תחומי עניין חדשים. חשיפה לתוכן מעניין ומעשיר יכולה להפיג שעמום ותחושת בדידות. במסגרת הפרויקט, רוני עודד בת ה־22 לימדה את סבתה, אסתר קליין בת ה־79, כיצד לגלוש במגוון אתרי פנאי פופולריים, שיוכלו לספק לה שעות של הנאה ושל עניין.
אסתר מעידה שלא קל לה להדביק את הקצב המהיר של העולם הדיגיטלי, אבל היא סקרנית מאוד לגביו, ופונה בכל הזדמנות לנכדיה בשאלות טכנולוגיות. "קל לי יותר לתפעל את הטלפון מאשר את המחשב", היא מודה. "אני מתקשה להקליד, ובטלפון אני משתמשת יותר ברמקול מאשר במקלדת. דרך הטלפון אני מתחברת לפייסבוק ולווטסאפ. אני גם מאוד אוהבת לגלוש ביוטיוב, אבל יש לי בעיה שכשאני מוצאת סרטון שמעניין אותי, אני לא יודעת איך לשמור אותו כדי שאוכל לראות אותו שוב".
רוני נחלצה לעזרת סבתא אסתר, וענתה לשאלות הטכנולוגיות הרבות שהיו לה. אסתר נכנסה ליוטיוב ולמדה בין היתר כיצד לחפש סרטוני הדרכה. "מעניין אותי למשל גינון. הבאתם לי סחלב ליום ההולדת, והוא הרקיב. אני רוצה לנסות להבריא את השורשים שלו", הודיעה. רוני הסבירה לה אילו מילות חיפוש היא צריכה להקליד על מנת למצוא את הסרטון המתאים. היא גם ציינה שלא חייבים לראות את כל הסרטון מההתחלה עד הסוף. אפשר להריץ אותו קדימה אם הוא ארוך מדי. היא גם הראתה לה איך לדלג על הפרסומות, שמופיעות מדי פעם באמצע השידור וקוטעות את הסרטון.
בהמשך הכירה רוני לאסתר את "טד" (ted.com), פלטפורמת תוכן שמציעה ספרייה ענקית של הרצאות מקצועיות בחינם. אסתר ביקשה מרוני שתעזור לה למצוא בטד הרצאה בנושא החלל, שמרתק אותה מאוד. לאחר מכן הן עברו לגלוש באתר סרטוני המתכונים המרהיב והממכר "טייסטי" (tasty.co), שמתמקד בעיקר במנות שחיתות ובקינוחים.
"הגעתי למפגש הזה מוכנה עם שאלות שמעניינות אותי", מספרת אסתר, "והייתה לי הזדמנות לשאוב מרוני המון מידע. עד היום לא השתמשתי בכלל במחשב, רק בטלפון. בעקבות המפגש התחלתי להשתמש באייפד. עשיתי את זה מיד אחרי ההדרכה, כשהכל עוד טרי ואני זוכרת. אני מתרגלת כל יום את מה שרוני לימדה אותי, ואולי אקנה בקרוב מחשב חדש ומשוכלל".
מתפרסם במסגרת שיתוף פעולה עם שופרסל.

