yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יובל חן
    ממון • 12.09.2020
    במקרה של סגר כללי: עוד רבע מיליון מחוסרי עבודה
    הערכות במשק: כבר מהיום יוצאו עשרות אלפים לחל"ת, וכן יפוטרו עובדים שכבר הוחזרו לעבודה • עלות סגר בחגים: 40־20 מיליארד שקל • בכירי המשק לממשלה: "העסקים על סף תהום, הפגיעה תהיה אנושה"
    מאת גד ליאור

    לקראת הסגר הכללי שצפוי להתחיל לקראת ראש השנה והצמצום הדרמטי בפעילות המשק, גורמים כלכליים מעריכים שמהיום יחלו מאות מעסיקים להוציא עשרות אלפי עובדים לחל"ת ואף לפטר עובדים שחלקם היו בחל"ת, והוחזרו לעבודה רק לאחרונה.

     

    במוסד לביטוח לאומי חוששים כי בעקבות הסגר, שעלול להימשך לכל תקופת החגים, יגדל מספר מחוסרי העבודה בעוד כ־200 עד 300 אלף עובדים. זאת לאחר שבשבועות האחרונים הצטמצם מספרם בכ־50 אלף איש, שהוחזרו לעבודתם. שיעור האבטלה ירד בשבועות האחרונים והתקרב ל־11%, לאחר שיא של 27.5% באפריל, בשיא הסגר הראשון.

     

    באוצר מעריכים כי סגר כללי בחגים יעלה למשק 20 מיליארד שקל וכל שבוע נוסף עוד 4 מיליארד שקל. אם 50% מהמשק יוכלו להמשיך לעבוד (במקומות שלא מוגדרים חיוניים), הנזק יהיה כ־11 מיליארד שקל.

     

    שלשום שיגרו עשרות מבכירי המשק שני מכתבים לראש הממשלה ולשרים, בניסיון למנוע סגר כללי ולהסתפק בצעדים חלקיים שלא ישתקו לחלוטין את המשק.

     

    במכתב הראשון ("לא לסגר") קוראים 15 בכירי המשק לשרים להסיר מעל סדר היום של הממשלה את קיומו של סגר כללי: "העובדה שעל שולחנכם הצעה לסגור שוב את העסקים מנותקת מההבנה של ההשפעות הכלכליות חסרות התקדים שיצר הסגר הראשון. אל לכם להיות שותפים לקבלת החלטות שיובילו לצעדים קיצוניים וחסרי היגיון".

     

    בין החתומים: יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד ויו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי. "אין לנו רזרבות. העסקים על סף תהום, תנו לעבוד", כתבו.

     

    על המכתב השני, לראש הממשלה, שכותרתו "אל תעצרו את המשק – אסור ללכת לסגר נוסף", חתומים תשעה מבכירי המשק. לדבריהם, "שוק העבודה צפוי לספוג פגיעה אנושה, בעקבות סגר נוסף. שיעור האבטלה הרחב צפוי לזנק, דהיינו מספר הבלתי מועסקים, כולל עובדים בחל"ת, יעמוד שוב על למעלה מ־700 אלף איש. אסור לסגור את העסקים והכלכלה". בין החתומים: נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר, נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל אבשלום (אבו) וילן ונשיאת לשכת רואי החשבון רו"ח איריס שטרק.

     

    גם שר האוצר ישראל כץ ושר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ נגד סגר כללי. כץ אמר ל"ידיעות אחרונות" לקראת ישיבת הממשלה המכריעה היום שתקבע את אופי הסגר, כי "היה אפשר להסתפק בסגר מבוקר עם אכיפה נכונה. מי שיקבע את העסקים החיוניים יהיה אסי מסינג, היועץ המשפטי של האוצר, דבר שנותן תקווה".

     

    "לתת פיצוי הולם"

    באיגוד לשכות המסחר העריכו את הפסד הפדיון בעסקים בתקופת חגי תשרי, בתרחיש של סגר כללי, ב־30 מיליארד שקל בענפי המסחר והשירותים. הפסד הפדיון היומי נאמד ב־1.8 מיליארד שקל. לדברי עו"ד אוריאל לין, "יש לעשות ככל הניתן למנוע סגר כללי, אולם אם לא יהיה מנוס, על הממשלה לתת פיצוי הולם וממוקד למגזרים שייפגעו ישירות". גם ארגוני העצמאים דורשים לדברי נשיא להב, עו"ד רועי כהן, "פיצוי מראש, אחרת לא יהיה אפשר לקיים סגר". התאחדות התעשיינים העריכה את עלות הסגר בחגים ב־40 מיליארד שקל והזהירה מקריסת מפעלים ועסקים.

     

    במוסד לביטוח לאומי ציינו כי אם 200־300 אלף איש יחזרו לחל"ת, העלויות יהיו בין 920 מיליון שקל ל־1.4 מיליארד שקל. מי שהיה בחל"ת, חזר לעבוד ויצא שוב לחל"ת – יהיה זכאי לדמי אבטלה. התנאי היחיד: החל"ת הנוסף יהיה של 14 ימים לפחות.

     

    yed660100