yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: טל שחר
    ממון • 22.09.2020
    על רקע משבר הקורונה: יוזמת סוף שבוע ארוך חוזרת
    ההצעה, שבמסגרתה העובדים יזכו לחופש ביום ראשון אחת לחודשיים, חוזרת לשולחן – והפעם בתמיכת ההסתדרות • האם המהלך יקטין את שיעור האבטלה? • בבתי המלון מקווים שהדבר יסייע לשקם את הענף
    גד ליאור

    האם בקרוב יוכרז סוף שבוע ארוך בישראל, שבמסגרתו אחת לחודשיים יהיה יום ראשון חופשי מעבודה? על רקע משבר הקורונה חזרה ההצעה מלפני שנים אחדות לשולחן והפעם, בניגוד לעבר, ההסתדרות תומכת במהלך, לצד ארגוני הסוחרים, ענפי המלונאות והבידור וארגונים חברתיים. במסגרת התוכנית יוחלו שישה סופי שבוע ארוכים בשנה.

    ל"ממון" נודע שהיוזמה מקודמת כעת על רקע משבר הקורונה, שהשפיע דרמטית על שיעורי האבטלה והקטין את הצריכה במשק. השינויים הללו הובילו את יוזם התוכנית אלי כהן, לשעבר שר הכלכלה וכיום שר המודיעין, לחדש את המגעים בנושא.

     

    יתרונות הסופ"ש הארוך

    • יצירת משרות והקטנת אחוז האבטלה

    • הגברת הצריכה וחיזוק העסקים במשק

    • צמצום שחיקת העובד

    • הגברת האיזון בין חיי המשפחה לחיי העבודה

     

     

    עידוד צריכה מוגברת 

    התוכנית נתמכה בעבר בהתלהבות על ידי המלונאים ובעלי החנויות, בשל התחזית לגידול משמעותי בחופשות ארוכות ובקניות בחנויות שיהיו פתוחות בימי ראשון. גם ארגונים דתיים תמכו בתוכנית, שכן היא מאפשרת יום חופש שאינו שבת או חג לציבור הדתי.

    השר כהן קיים בימים האחרונים פגישות עם גורמים שונים בנושא, ואף נפגש עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד, שהביע תמיכה במהלך זה בניגוד לדעת קודמו בתפקיד, כיום שר המשפטים, אבי ניסנקורן.

    ההצעה קודמה בכנסת ה־20 על ידי השר כהן, כיו"ר ועדת הרפורמות, ואף אושרה בקריאה טרומית, אך ההסתדרות, שמייצגת את העובדים, העדיפה את החלופה להורדת שעות העבודה השבועיות מ־43 ל־42 שעות. נכון להיום, עדיין מדובר במספר שעות עבודה שבועיות מהגבוהים בעולם. במדינות ה־OECD מדובר בכ־40 שעות בשבוע בלבד.

    בין השיקולים שבבסיס היוזמה: צמצום שעות העבודה השבועיות יצור ביקוש לעובדים נוספים, כך ששיעור האבטלה יקטן. בד בבד, תוספת ימי החופש תביא לצריכה מוגברת באופן שיחזק את העסקים ויחזיר את המשק לפעילות מלאה.

    היוזמה זכתה לתמיכה רחבה, הן בקשת הפוליטית והן בקרב בכירי המשק, וגם ראש הממשלה בנימין נתניהו נתן את ברכתו ליוזמה בעבר וכן תמך בהעברתה בקריאה טרומית בכנסת. גם ארגונים עסקיים הביעו את תמיכתם במהלך. לדברי עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, יש מקום לבחון סופ"ש ארוך לתקופה ניסיונית של שנה, אך זה חייב להיעשות כך שלא יטיל עלויות נוספות על המגזר העסקי. "יש לכך היבטים חיוביים בתרומה למסחר וליצירת עבודות זמניות וחלקיות ואף יגדיל את הצריכה המקומית", אמר.

     

    גלגל הצלה למלונאים? 

    אמיר חייק, נשיא התאחדות המלונות, אמר ל"ממון": "הענף סגור וכל יוזמה כזו תוכל לסייע בשיקום הארוך של הענף מהמשבר הנורא שאליו נקלענו. זו תוכנית טובה ואנו תומכים בה".

    ארנון בר־דוד, יו"ר ההסתדרות, אמר ל"ממון": "זה נושא חשוב ואני מוכן לגלות שהוא נמצא כעת במשא ומתן מול האוצר, כחלק מהדיון על המגזר הציבורי לחתימה על עסקת החבילה. הסעיף הזה יהיה בפנים וזאת תהיה בשורה גדולה לציבור העובדים בישראל".

    שר המודיעין אלי כהן, יוזם המהלך: "המעבר לסופ"ש ארוך בעת הזו יהווה בשורה חשובה למשק הישראלי וטומן בחובו תועלות רבות, כשהעיקרית והחשובה שבהן תהיה הקטנת אחוז האבטלה. בנוסף, תסייע היוזמה במישורים נוספים, בהם הגברת הצריכה וחיזוק העסקים במשק, צמצום שחיקת העובד, הגברת האיזון בין חיי המשפחה לחיי העבודה, שיפור איכות החיים של הפרט, וסנכרון ימי החופשה של התלמידים מול ימי העבודה של ההורים".

     

    yed660100