yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דובר צה"ל
    חדשות • 20.10.2020
    ההישג הגדול של המכשול
    זה היה אמור להיות נכס אסטרטגי של חמאס לעת מלחמה: מנהרה עמוקה מאוד ומושקעת, שחצתה את גדר הגבול מעזה לתוך שטח ישראל • אלא שטכנולוגיות הזיהוי המתקדמות שהותקנו בעומק האדמה – על גבי המכשול התת־קרקעי שהקים צה"ל – סיכלו את הכוונה ואיפשרו לצה"ל להשתלט עליה
    יוסי יהושוע

    סיפור איתור המנהרה שנחפרה מרצועת עזה וחדרה לישראל הוא סיפור הצלחתו של המכשול התת־קרקעי שהחל להיבנות אחרי מבצע צוק איתן. בדומה לפיתוח כיפת ברזל, גם אז היו בצה"ל מי שהתנגדו לו בגלל העלות הגבוהה. הפעם, בתפקיד עמיר פרץ, היה זה ראש הממשלה בנימין נתניהו שלחץ להקמת המכשול, נתן לצבא צ'ק פתוח על סך של 3 מיליארד שקלים, והפרויקט יצא לדרך ויושלם באופן סופי בחלקו התחתון עד סוף השנה.

     

    המנהרה הזו אותרה לפני יומיים כתוצאה מיכולות טכנולוגיות מתקדמות שהוטמעו במכשול, בעומק של עשרות מטרים תחת האדמה, ושיודעות לספק אינדיקציה לחפירה מתקרבת של מנהרות של חמאס או הג'יהאד האיסלאמי. בהשוואה למנהרות קודמות, הפעם מדובר במנהרה מושקעת, עמוקה מאוד, שעל פי ההערכות לא נועדה להפעלה כעת, אלא הוכנה כנכס אסטרטגי לשימוש בעת מלחמה.

     

    מאבטחים את עבודות חשיפת המנהרה | צילום: דובר צה"ל
    מאבטחים את עבודות חשיפת המנהרה | צילום: דובר צה"ל

     

    האיתור הנוכחי הוא לא ההישג הראשון של המכשול מול המנהרות. ב־2018 וב־2019 היו איתורים שלא פורסמו, שהתרחשו במהלך העבודות. כעת זו הפעם הראשונה שמנהרה מזוהה, ממרחק, על ידי קיר תת־קרקעי מושלם.

     

    בצוק איתן היו לחמאס 32 מנהרות התקפיות. 15 מהן חדרו לשטחינו. רק על 11 מהן צה"ל ידע מראש.

     

     

    נתניהו, שירד לאוגדת עזה בסוף 2014, הורה על תקצוב הפרויקט, וכך לאורך 65 קילומטרים של גבול הוקם המכשול, שלא נבנה דווקא מצפון לדרום אלא על פי הערכת מצב ביטחונית.

     

    רוב־רובו של החלק התת־קרקעי של המכשול כבר הושלם, מלבד כמה מאות מטרים, וכעת נותר להשלים את חלקו העילי. ברוב הנקודות נבנה המכשול כמה עשרות מטרים בתוך שטח ישראל, וגדר המערכת הישנה נותרה כפי שהיא. המנהרה שנחשפה שלשום חצתה את הגדר הישנה אבל לא את המכשול, ולמעשה הייתה כלואה ביניהם. בשלב זה עדיין לא ברור מתי היא נבנתה, אבל ההערכה היא שהאחראי לה הוא חמאס.

     

    מאז צוק איתן אותרו כ־20 מנהרות התקפיות שחלקן חצה את גדר הגבול הישנה, עוד טרם הימצאותו של המכשול.

     

    המכשול למעשה נוטל מחמאס את היכולת האסטרטגית שבנה למלחמה הבאה. זה לא אומר שחמאס הפסיק לחפור. להפך, יש לו תוכניות לעקוף, או לעצור לפני החומה. צה"ל מכיר אותן, אבל באופן כללי כבר לא צריך להתרגש מהאיום הזה כמו בעבר, אלא דווקא מאיומים חדשים שנכנסו למערכה כמו כלי טיס בלתי מאוישים חמושים וירי רקטי בקצבים גבוהים לטווחים ארוכים וקצרים מאוד, שיאתגרו את מערכת כיפת ברזל. על אף ההערכה שמדובר במנהרת חמאס, זה לא אומר שהמהלך יפגע בתהליך ההסדרה. שני הצדדים ממשיכים במגעים להגיע לרגיעה ארוכת טווח, עם הסכמה ישראלית להעברת סכום גדול יותר של המענק הקטארי לידי חמאס – כ־60 מיליון דולר. כל צמרת צה"ל – מפקד פיקוד דרום אלוף הרצי הלוי, ראש אמ"ן אלוף תמיר הימן וראש אגף המבצעים אלוף אהרון חליוה – תומכת במהלך, וכך גם שר הביטחון בני גנץ וראש הממשלה בנימין נתניהו, אף ששום גורם לא מדבר על כך בפומבי. "שיפור המצב ההומניטרי בעזה הוא אינטרס ישראלי", אמר גורם ביטחוני בכיר.

     

    למרות המאמצים ניתן להעריך שחמאס ינסה לאתגר את צה"ל כדי לשפר את תנאיו עד למועד העברת הכסף בסוף החודש.

     


    פרסום ראשון: 20.10.20 , 23:49
    yed660100