yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: חיים הורנשטיין
    חדשות • 22.10.2020
    זעקת ראשי הרשויות: "תנו לנו את האחריות על בתי הספר"
    במשך שעות דנו אתמול בקבינט הקורונה על מתווה פתיחת מערכת החינוך. אך המחלוקות גברו על ההיגיון, ושוב סיימו השרים את הדיון ללא הכרעה. כעת דורשים ברשויות המקומיות לקחת את המושכות לידיים ומאשימים: "אם הממשלה לא מסוגלת לגבש מתווה לבתי הספר, ראשי הערים יעשו זאת. פוליטיקה וחינוך הם שני הפכים"
    כתבי "ידיעות אחרונות"

    כבר למעלה משבעה חודשים שמערכת החינוך בכאוס מוחלט. הממשלה פותחת וסוגרת את בתי הספר וגני הילדים, מנחיתה הנחיות מהרגע להרגע ומותירה את ההורים, המורים והתלמידים בבלבול גדול. גם אתמול, בתום דיון של שש שעות בקבינט הקורונה, התקשו השרים לגבש מתווה ברור. ברשויות המקומיות ברחבי הארץ, האמונות על היערכות המוסדות, מבקשים לשים סוף לבלגן ודורשים מהממשלה: תנו לנו את האחריות לנהל את בתי הספר. רק כך, לדבריהם, ניתן יהיה להשיב את הסדר על כנו ולהילחם בצורה יעילה בנגיף.

     

    צפון

    "השלטון המקומי הינו חוד החנית במאבק בנגיף, זוכה לאמון הציבור ומכיר היטב את האתגרים והצרכים העולים מהשטח", מדגיש ראש עיריית קריית־מוצקין חיים צורי. "גם באשר למתווה החזרה ללימודים מנהיגי הרשויות יידעו לתת מענה כנדרש". צורי לא היחיד שחושב כך. "המדינה חייבת להעביר את ההחלטות לרשויות", מוסיף ראש עיריית צפת שוקי אוחנה, "יש להחזיר את החינוך בכיתות הנמוכות בחלוקה לקפסולות ופיצול כיתות". גם בעיריית נשר, שם מספר החולים הוא מהנמוכים בארץ, תומכים בחזרה ללימודים בכיתות הנמוכות - וכמה שיותר מהר. "פרנסתם של הורים רבים בעיר נפגעת, יש לפתוח את מערכת החינוך באופן מיידי".

    בדליית אל־כרמל מוחים על הפינג־פונג של הממשלה. "ההתנהלות של מערכות השלטון מביכה, ואי־ההחלטה מבישה. השרים מתקוטטים והתלמידים סובלים", זעם ראש המועצה רפיק חלבי, "מערכת החינוך מאבדת שליטה על ההוראה. אני מציע להפקיע את הסמכויות ממשרדי הממשלה ולנהוג בניהול דיפרנציאלי של ראשי הרשויות. פוליטיקה וחינוך הם שני הפכים שפוגעים בחוסנה של החברה הישראלית".

    בזכרון־יעקב גם כן ערוכים לחזרה ללימודים בכיתות הנמוכות, זאת למרות שהממשלה לא מאפשרת זאת. "תנו לנו סמכויות", דרש ראש המועצה המקומית זיו דשא, "יש לנו את הכלים המתאימים ואנו יודעים מתי נכון וכדאי לפתוח ולסגור בהתאם לנתוני התחלואה ביישוב".

     

    מרכז

    ראש עיריית תל־אביב-יפו רון חולדאי תומך בהחזרת התלמידים לבתי הספר תוך מתן פתרונות יצירתיים. "הממשלה צריכה לספק מסגרת של כללי בריאות ותקציב, ואת היתר יעשו הרשויות המקומיות". ראש עיריית גבעתיים רון קוניק הוסיף: "אם הממשלה אינה מסוגלת לקחת אחריות, ראשי הערים יעשו זאת".

    ראש עיריית ראשון־לציון רז קינסטליך וראש עיריית בת־ים צביקה ברוט הצטרפו לדברים: "בעוד ממשלת ישראל מתקשה לקבל החלטות בעניין, בינתיים הילדים בבית. ההחלטות בממשלה מתקבלות לפי שיקולים פוליטיים ולפי היכולת של קבוצת לחץ לסחוט את ראש הממשלה ושרי הקבינט. כראשי ערים יש לנו הכרות מלאה עם כל השכונות, וההחלטות שלנו הן לטובת תושבי העיר ובריאותם".

    ירושלים

     

    ראש עיריית ירושלים משה ליאון קורא לפתוח את הלימודים לכיתות הנמוכות כמה שיותר מהר: "יש תשתיות, אם הממשלה תודיע על חזרה ללימודים אנחנו ערוכים". בנוגע לכיתות ה' ומעלה, ליאון פנה למשרד החינוך כדי לקבל אישור לקיים מפגשים חברתיים במרחבים פתוחים, בקבוצות קטנות: "אנחנו מודאגים שאין קשר עם התלמידים".

    דרום

     

    בדומה לצפון ולמרכז, גם הרשויות בדרום הארץ דורשות מהממשלה עצמאות בנוגע להחלטות מערכת החינוך. במועצה האזורית שדות נגב כבר הרימו את הכפפה והקימו בתי ספר ייעודיים ביישובים. כך תישמר "הקפסולה היישובית" וניתן יהיה לאפשר רצף לימודי. "הבנו שיש חובה של הרשות לדאוג לדור הבא", ציין תמיר עידאן, ראש המועצה, "המפגשים החלו השבוע בכל יישובי המועצה, ולשמחתי אחוז ההגעה היה כ־97%".

    גם במועצה האזורית מרחבים פיתחו מודל דומה בו התלמידים ילמדו ביישובים עצמם ולא בבתי הספר האזוריים. "אם התלמיד לא יכול לבוא לבית הספר - בית הספר יבוא אליו", סיכם ראש המועצה שי חג'ג'.

     

    כתבו: איתמר אייכנר, איתן גליקמן, ליאור אל־חי, מתן צורי, ישראל מושקוביץ, אילנה קוריאל, קורין אלבז־אלוש, מאיר תורג'מן ויעל פרידסון

     


    פרסום ראשון: 22.10.20 , 00:39
    yed660100