עלתה על סרטון

לבוש חושפני, ריקודים פרובוקטיביים ואוכל שמוגש על גוף אישה: הקליפ החדש של כוכבת הנוער עדי ביטי עומד במרכז סערה • מצד אחד ביטי מואשמת בעידוד תרבות האונס בקרב קהל צעיר, אבל המתנגדים למתקפה טוענים שמדובר בכפייה על נשים במסווה של דאגה לשלומן • ביטי עצמה הגיבה לח"כית שכינתה אותה “סכנה ברורה לבנים ולבנות” ואמרה: "נגמרה הקורונה? יש הרבה זמן פנוי בכנסת"

יממה עברה מאז שוחרר הקליפ החדש של עדי ביטי העונה לשם "חמסה, חמסה" - והסערה שעורר טרם שככה. הדימויים בקליפ של כוכבת הנוער בת ה־19 כוללים לבוש חושפני וריקודים פרובוקטיביים, ערימת אנשים מעורטלים שמכוסים בעפר, ואישה שגופה משמש כמגש סושי. הסרטון הצית מיד דיון ער להפתיע על גבולות חופש הביטוי ועל השפעת חומרים כאלה על קהל היעד הצעיר של ביטי, דיון שהגיע עד לכנסת.

 

"גם נשים יכולות לחזק את תרבות האונס. עובדה", צייצה אתמול ח"כ תהלה פרידמן (כחול לבן) בחשבון הטוויטר שלה. "אני יודעת שהמטרה הייתה שנצייץ ונדבר על זה, תאמינו לי שהייתי מעדיפה לא לתת לה את התענוג, אבל אני יודעת שהילדים שלי יראו את זה בכל מקרה. זו לא תרבות, לא אמנות. זאת סכנה ברורה ומיידית עבורנו ועבור הבנים והבנות שלנו. להיפגע ולפגוע. מחליא".

 

ביטי, אגב, לא נשארה חייבת וענתה לביקורת ששיגרה לעברה חברת הכנסת: "נגמרה הקורונה? חשבתי שיש הרבה דברים להתעסק בהם בתקופה הקשה שאנחנו נמצאים בה", פתחה ביטי. "אנשים בלי עבודה, בלי יכולת קיום, מפעלי חיים של אנשים קורסים – והגברת תהילה בזה עוסקת. מסתבר שיש הרבה זמן פנוי בכנסת". ביטי הפנתה את ההאשמות בחזרה לח"כ פרידמן וציינה כי דווקא ציוץ כמו שלה "מקשר בין לבוש כזה או אחר כמקור לגיטימי לאונס".

 

אולם גם בארגוני הנשים לא ממהרים לגנות את הסרטון של ביטי. "האם הקליפ של עדי ביטי יכול להיתפס כפרובוקטיבי? בעיניי כן. האם נועד ליצור מהומה? ייתכן. האם הוא חוסה תחת חופש הביטוי? אין ספק", מבהירה מיכל גרא־מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים. "חשוב להזכיר: הדרישה מילדות, מנערות ומנשים להיות צנועות מייצרת נזק גדול לאין־שיעור מתועלת אפשרית. זה נכון בסיטואציות יומיומיות כמו הליכה ברחוב או לבוש לבית הספר, וגם באירועים כמו אלה. והמחיר של צנזורה הוא עצום ולא מוצדק".

 

|
|

 

 

מצד שני, גרא־מרגליות לא מתעלמת גם מהמחיר שגובה ההתנהלות של ביטי מנשים ומילדות: "קשה להיות מופתעים מהעובדה שמרבית מי שחתומים על עשיית הקליפ החדש הם גברים. מוזיקה היא לא רק ביטוי אמנותי, אלא אפיק כלכלי משמעותי, ונשים פעמים רבות הן אמצעי לקידום מכירות. אנחנו נהיה בעולם טוב יותר כשהתופעה של הצבת נשים כאובייקט לטובת המבט הגברי תיעלם".

 

גם בקבוצת המחאה "שמים קו אדום לאלימות מינית", תנועה של בני נוער המקדמים קמפיין נגד אלימות מינית, יצר הקליפ סערה. "לפי דעתי הקליפ ועדי לא מעודדים תרבות אונס, עדי פשוט נקלעה לתרבות האונס. היא לא המציאה את הגלגל, הקליפים האלו היו קיימים הרבה לפניה", אמרה מריאור, נערה בת 15 הפעילה בקבוצה.

 

"זה לא בסדר, כי הקהל שלה מאוד צעיר, ולא משנה מה יהיה - הם ייקחו דוגמה מקליפים כאלה ואחרים", הוסיפה ענבר, בת 14. "ועדיין, הקליפ לא מעודד את תרבות האונס, ולהגיד שכן זה בעצם להאשים את הקורבן".

 

לעומת זאת, עו״ד אירית רוזנבלום, מנכ"לית ומייסדת ארגון ״משפחה חדשה״, מתנגדת לשיח הביקורתי סביב הקליפ. "די להתחסדות. מערכת פוליטית בלי מינימום של דוגמא אישית ומחויבות לאמת הרבה יותר מסוכנת לילדות ולילדים מקליפ נוטף מיניות", אמרה. "אפשר לאהוב את הקליפ ואפשר גם לא, אבל במקום לפחד מכל ביטוי של מיניות כדאי להשקיע בחינוך למיניות בריאה של הדור הצעיר. טוב תעשה ח"כ פרידמן אם תתרכז בכך ולא בניסיון לצנזר קליפים שלא מוצאים חן בעיניה".

 

|
|

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים