הקטאר של הסכם ההסדרה
התוכנית להסבת תחנת הכוח ברצועה מסולר לגז – שיסופק על ידי ישראל – מתקדמת במהירות • בפגישה שנערכה לאחרונה סוכם שקטאר תממן חלק גדול מעלות ההסבה • בישראל מבהירים: לא מונעים תכנון והיערכות, אך שום פרויקט לא ייצא לפועל ללא פתרון שאלת השבויים והנעדרים
המתווה להעברת גז ישראלי משדה לווייתן לתחנת הכוח ברצועת עזה עלה שלב: בחסות מתאם הפעולות בשטחים, אלוף כמיל אבו־רוקון, התקיים בסוף השבוע שעבר מפגש בין חברות ישראליות – כמו "דלק" – ונציגי הקוורטט, לבין נציגים קטארים בראשותו של השגריר הקטארי לרצועת עזה, מוחמד אל־עמאדי.
במפגש נדונו כבר פרטים מעשיים שנוגעים לעסקת הגז בין ישראל לרצועה ולהסבת תחנת הכוח ברצועת עזה מתחנה שמופעלת בסולר, לתחנה שמופעלת באמצעות גז. בין השאר נדונו עלויות ולוחות זמנים. מתברר שעלות ההסבה של תחנת הכוח היא יותר מ־100 מיליון דולר – סכום שחלק לא מבוטל ממנו אמורה לממן קטאר, בשיתוף מדינות הקוורטט. אם הכל ילך על פי התוכנית, הכוונה היא שתחנת כוח שמופעלת בגז ישראלי ברצועת עזה תחל לפעול בתחילת שנת 2024, ותפיק 560 מגה־ואט חשמל.
מלשכת שר הביטחון נמסר כי שר הביטחון לא שינה את מדיניותו בסוגיית השבויים והנעדרים ושלא יתבצע כל פרויקט במסגרת הסכם ההסדרה בין ישראל לחמאס, כל עוד לא תיפתר סוגיית השבויים והנעדרים. עם זאת, ציינו בלשכת שר הביטחון, ישראל לא מונעת צעדים שנוגעים לתכנון ולהיערכות לקראת ביצוע פרויקט האנרגיה ברצועת עזה.
פרויקט העברת צינור גז ישראלי לרצועה נמצא בהליכי תכנון כבר כחצי שנה, במימון של מדינות הקוורטט בהיקף של כעשרה מיליון דולר. התכנון נמצא כבר בשלבים מתקדמים שמאפשרים ירידה לפרטים והתקשרות עם חברות. הכוונה היא להעביר צינור משדה לווייתן לאשקלון ומאשקלון דרך אשל הנשיא לרצועת עזה. למעשה כבר קיים צינור מאשקלון לבאר־שבע, ונותר לבצע מסעף בצינור לכיוון רצועת עזה.
היום מוכרת ישראל לרצועה 120 מגה־ואט חשמל. תחנת הכוח ברצועה, שפועלת על סולר, מייצרת 90 מגה־ואט נוספים. מתקנים סולאריים שהוקמו ברצועה מייצרים עוד 30 מגה־ואט. הצריכה ברצועת עזה היא כשל 500 מגה־ואט. לכן כמות החשמל שמסופקת כיום לרצועה מאפשרת אספקת חשמל בהפסקות של שמונה שעות. כאשר תחנת הכוח שתפעל על גז תגיע לשיא תפוקתה, תמונת האנרגיה בעזה תהיה שונה לחלוטין ותאפשר השלמת פרויקטים גדולים כמו בניית מכון ההתפלה הגדול ותיעוש הרצועה. מבחינת רצועת עזה המשמעות היא קפיצת מדרגה באיכות החיים, מה שיחייב – לטענת גורמים ישראלים – את הנהגת חמאס לשקול היטב את מחיר ההפסד שגובה המשך האלימות וההתעקשות על אי־פתרון סוגיית השבויים והנעדרים.
הרשות הפלסטינית שותפה גם היא במימון הסבת תחנת הכוח בעזה מסולר לגז, באמצעות חברת בנייה פלסטינית בינלאומית, הנקראת CCC, שיושבת בלבנון ופועלת בכל המזרח התיכון. גם חברת שברון האמריקאית, השותפה לחברת "דלק" הישראלית, מהווה חלק מהפרויקט שאותו יוביל המימון קטארי.
כבר עתה, עוד בטרם החל הביצוע בשטח, מצטיירת תמונה של תיאום חסר תקדים, המתקיים כבר חודשים מאחורי הקלעים, בין ישראל, מצרים, קטאר, חמאס, הרשות הפלסטינית והאיחוד האירופי.

