מאפייה: הקסם של ג'ילברט
• לפני כמה חודשים ביקרתי בקיבוץ נען, כדי לראיין את המעצבת מיכל נגרין, שפתחה במשק שבו גדלה סטודיו אינטימי. "ולפני שאת חוזרת לתל־אביב, את חייבת לעבור במאפייה של הקיבוץ", אמרה והסבירה לי איך מגיעים ל"ג'ילברט".
כבר מהכניסה לבניין הנמוך והמזמין, אפשר להריח את הפעילות הרוחשת בתוך התנורים. בפנים חיכו לנו לחמי מחמצת בעבודת יד, כמו שהיה פעם במכולת, לחמניות מסוגים שונים, חלות עגולות ושמנמנות מאוד, עשרות סוגים של מאפים מלוחים ומתוקים, כמו מאפי שמרים מתוקים, בריוש שמן זית, בגטים מחודדי קצה ולחם צרפתי לבן מפתה, וכמובן מיני ממרחים, שמנים ומשקאות. הכל כאן רוחש ותופח בו זמנית, מגשים נכנסים ויוצאים מן התנור, ילדים ומבוגרים נכנסים ויוצאים מהדלת לפי הוראות התו הסגול, בטח עכשיו כשמאפיות הן בערך המקום היחיד שפתוח ואפשר להגיע אליו כדי לאוורר את הנפש ועל הדרך גם לזכות בנחמה טעימה.
בכניסה למקום מסופר שכאן פעלה מאפיית הקיבוץ מסוף שנות ה־20 עד שנות ה־70 כשיענקל'ה טופור, האופה המיתולוגי של הקיבוץ, יצא לגמלאות. "מהרגע שבו נסגרו שערי המאפייה, נעלם גם ריח הלחם הטרי והאהוב משבילי הקיבוץ, ובמשך ארבעה עשורים עמדו תנור האבן והמבנה העתיק שוממים", אבל הנה, האבן הזו שוב רותחת בעומק התנור, כאשר בשנת 2017 חזרה המאפייה לפעול, ולהפוך קמח ומים לעולם ומלואו של טעמים ושייכות. אם אתם בסביבה, תנו קפיצה לקיבוץ נען. הפחמימות מחכות לכם. אנחנו יצאנו בידיים עמוסות ובהדחקה מוחלטת של כל עניין קלורי, שהייתה שווה כל ביס. אפילו הילדים התל־אביבים שלנו שאלו מאיפה חזרנו עם כאלה מאפים מעולים.
• א'־ה' 19:00־7:00 בשישי 13:30־7:00. בווייז: מאפיית ג'ילברט, קיבוץ נען. טלפון 058-4202784

