נושאי המגבעת

בתקופה הכי בוערת בתולדות ישראל במתח שבין חילונים וחרדים מצלמים כוכבי 'שבאבניקים' עונה שנייה לסדרת הלהיט, תחת הנחיות קורונה וחרדה שההפקה יכולה להיעצר בכל רגע. ביקרנו בסוויטה הענקית בוולדורף אסטוריה בירושלים שבה הם חיים גם כשהמצלמה נכבית ושמענו מי מהם הפסיק ללכת להפגנות בבלפור, מי הסתגר כדי לא להדביק, מה הסלנג החרדי שחזרו איתו הביתה ומה מנצח כשערכי התורה מתנגשים עם מגבלות הממשלה

ברוכים הבאים לסוויטה המלכותית של השבאבניקים במלון וולדורף אסטוריה בירושלים. בזמנים אחרים מתארחים בה שועי עולם, אבל בימים אלה היא של גדליה, אבינועם, לייזר ומאיר. בבוקר הם מצלמים כאן את העונה השנייה, ובערב, במקום לחזור הביתה, הארבעה מורידים את הטלית, מזמינים פיצה ואוכלים במרפסת מול חומות ירושלים. איפה החלל הזה שמתפרס על חצי קומה ומרוצף בפורצלן, ואיפה החדר הקטן שחלקו בישיבה. "מבחינתי הייתי מוכן להישאר פה כל החודשיים של הצילומים", אומר ישראל אטיאס שמגלם את מאיר סבג. "מרגיש פה כמו מסיבת רווקים, עם אורי ועומר על תקן הרקדנים. וזה גם סבבה מבחינת האישה, אתה בצילומים אז היא הכי מפרגנת".

 

עומר פרלמן (לייזר בראון) :"היה רגע כזה שהסתכלנו החוצה מהמרפסת על הנוף של העיר העתיקה והרגשנו שהמציאות והסדרה משתלבות יחד. ירדנו למטה והרגשנו שכל העולם הוא הסט של 'שבאבניקים', הרחובות היו שוממים ורק אנחנו היינו פה".

 

דניאל גד (אבינועם לסרי): "החלטנו להישאר לישון כאן גם כדי להתגבש מחדש, ארבעתנו. היו הקרנות ומפגשים ויש את קבוצת הווטסאפ שלנו 'שבאבניקי על', אבל בכל זאת עברו ארבע שנים מהפעם הקודמת שצילמנו".

 

אטיאס: "בעונה הראשונה הלוקיישנים היו חנות של נספרסו בממילא, עכשיו זה וולדורף אסטוריה, בעונה השלישית לכי תדעי. זה גם עוזר להישמר מהקורונה. אני עשיתי שתי בדיקות לפני הצילומים, לא שוטף ידיים מאה פעמים ביום אבל גם לא הולך למקומות הומי אדם ולא למסיבות, לא למחתרתיות ולא לטבע. אני זקן לדברים כאלה, אבל זה כבר נושא אחר".

 

צילום:  יונתן בלום
צילום: יונתן בלום

 

 

לא היה קשה להתנתק מהכל?

 

פרלמן: "הפסקתי לעלות לבלפור בגלל הצילומים ל'שבאבניקים' וזה קצת שורט לי את הלב. אני מרגיש שבעת כזו צריך לשמור את הלהבה דולקת. הרגשתי בהתחלה שאין תירוץ מספיק טוב כדי להפסיק ללכת להפגנות אבל התחייבתי להפקה פה שאני שומר על עצמי".

 

מה זה אומר בעצם?

 

"כולנו חייבים להיזהר, אבל עכשיו נעלתי סופית. לא נפגש עם אנשים לא מהגרעין שלי, לא מעגל פינות. הפכתי להיות צהוב ומרובע כי זה המון אחריות. אני רבע מהרביעייה הזאת שקוראים לה 'שבאבניקים' ואם אני אחלה עכשיו ואפיל את זה, אני לא אסלח לעצמי וכנראה גם לא יסלחו לי".

 

צילום:  יונתן בלום
צילום: יונתן בלום

 

 

יצא לכם לחשוב איזה סוג של חרדים היו השבאבניקים בקורונה?

 

פרלמן: "אני חושב שלייזר היה מבין את ההיגיון ושומר על עצמו. אף אחד מהארבעה לא היה חושב שהקורונה היא איזה צו אלוהי ואם מגיע לך אתה תחלה".

 

אורי לייזרוביץ' (גדליה): "גדליה לחוץ מכל דבר, בלי קורונה ועם קורונה הוא בחור די נוירוטי, הוא מאפצ'י אחד שיוצא לו מרגיש שנופלים עליו השמיים. הוא היה מאוד נזהר, אפילו נזהר מדי. סוגר את עצמו בבית במשך שנה".

 

בגל הראשון היה קירוב לבבות בין חילונים לחרדים, בגל השני כבר יש קיטוב. כל אחד שואל את עצמו מה עובר בראש של הצד השני שגורם לו להתנהל ככה. לכם יצא לגלם חרדים, הראייה השתנתה?

 

פרלמן: ״באתי מחינוך שהרחיק אותי מדת ויצר הפרדה. בבית שלי הייתה רתיעה מהחרדים שמראים בחדשות, אבל אז אתה מבין שבחדשות מראים משהו מאוד ספציפי, פלח מסוים, וחרדים הם הרבה יותר רחבים מזה. עכשיו אני שומע את הידיעות של החרדים. מאוד קל לומר ׳החרדים ככה׳ אבל בתוך זה יש הרבה פרטים. בכל קהילה את תמצאי את הקיצוניים. יש המון חרדים שמתקשרים עם המציאות ומבינים מה קורה״.

 

 

× × ×

 

אם לעונה הראשונה של 'שבאבניקים' הגיע הציבור החילוני סקרן ומוכן להתאהב, אחרי גל שני שהרחיב את התהום בין המגזרים וצבע אותה באדום ובירוק - הוא מגיע כועס. עשרות כותרות על הלוויות המוניות של אדמו"רים, חזרה למוסדות חינוך בניגוד להנחיות וקנייבסקי אחד שחלה והחלים, מקשים גם על הכריזמה של גדליה לקרב לבבות. אבל אלירן מלכה, היוצר, לא מתרגש מזה. "להגיד שהגל השני מאופיין בקיטוב בין חרדים לחילונים זאת טעות בעיניי. הסיקור התקשורתי זרם לשם כי שם נמצאת הדרמה, קל מאוד לתפוס את החרדים גם כקורבנות וגם כאשמים - אבל זה לא העניין".

 

אבל תסכים איתי שקרה לחרדים עכשיו משהו מעניין, סט החוקים וההגבלות של הממשלה התנגש עם ההנחיות של הרבנים, וההיררכיה לא בדיוק הייתה שווה ביניהם.

 

"ושוכחים שזה לא מצב שהתחיל בקורונה, אלא מאז שניתנו המצוות. החרדים תמיד נמצאים בין שני העולמות האלה ו־99 אחוז מהדברים מתנהלים סבבה. מוצאים את הפתרון כי גם מי שחי חיי תורה הוא בעד החיים. כן, יש מגזרים שקשה להם שחופי ים והפגנות זה מותר ותפילות לא, נוצר אצלם תסכול סביב זה והם מביעים אותו בדרכם, אבל בסוף גם הם בעד החיים".

 

ערב קודם כל האזור נחסם בגלל הפגנות בלפור הסמוכות והיה נראה שהמכוניות עם הציוד לא יגיעו בזמן. אבל מה שצריך לקרות קרה וצילומי העונה השנייה של 'שבאבנקים' יצאו לדרך. העונה הראשונה עלתה בסוף 2017 והפכה לנצפית ביותר ב־HOT. סדרת קולג' שבמרכזה ארבעה בחורי ישיבה, אבל שהכי רחוקים מהטייפקאסט. סוג של אמריקן פאי חרדי שבו התבגרו מולנו גדליה (אורי לייזרוביץ') הלמדן וחסר הטקט, אבינועם (דניאל גד) בן של ח"כ ש"סניק מקושר, לייזר (עומר פרלמן) אשכנזי־אמריקאי עשיר ומתנשא ומאיר (ישראל אטיאס), מזרחי שכל צעד שהוא עושה מזכיר לו שבעיני הסביבה הוא פרענק. יחד הם ממקבלים את לימודי הגמרא עם דוקטורט על קפסולות קפה, מעשנים סיגריות אסורות, מתסיסים מרד בראש הישיבה ונכנעים ליצר.

 

בעונה הראשונה הם עוד לא לגמרי הצדיקו את הכינוי "שבאבניקים" שמדביקים במגזר לנושרי מסגרות, בעונה השנייה (שתעלה במהלך 2021 ב־HOT) כבר לגמרי כן. הארבעה, מסולקים מהישיבה, מבינים שהחיים רק מתחילים, והם לא מוכנים אליהם. "השבאבניקים מחליטים בעונה הזאת להקים מיזם עצמאי משלהם", מגלה אלירן מלכה היוצר. "הם יוצאים מהישיבה שגדלו בה מגיל 13 ונמצאים במאני־טיים של השידוכים. זו הפעם הראשונה שהם מתנגשים בעולם, העולם מתנגש בהם ויוצאים מזה זיקוקים".

 

דניאל גד מתפנה לרגע מתספורת על הסט. "צילמנו את הבוקר הראשון שהם מתעוררים בדירה הזאת במקום בישיבה והם אבודים לגמרי, לא יודעים מה לעשות. אבינועם נעול על זה שמי שסיים מסכת יבמות הוא איש העולם הגדול, הכל קטן עליו והוא יכול להשתלב בהיי־טק בקלות".

 

חי בסרט.

 

"הכי חי בסרט. המטרה שלו בעונה הזאת היא הקמת ישיבה של ארבעתם, שגדליה יהיה הרב, הוא ה־CEO שלה, לייזר אחראי כספים ומאיר המנהל האדמיניסטרטיבי. הפרויקט הזה שלו נתקל מן הסתם בקשיים אבל פתאום כל העולמות מתחברים לו, אחרי שהוא הרגיש שהוא לא מקבל ביטוי בעולם החרדי ולא בעולם החילוני, שהוא לא פה ולא שם".

 

כי לשבאבניקים אין אומץ לצאת בשאלה, או רצון להתחזק?

 

"לא, כי הם מרגישים שהם לא זה ולא זה. השבאבניקים הם לא כמו שתופסים חרדים בצד החילוני, ולא חילונים כמו שתופסים אותם החרדים. דרך האמצע מניעה אותם".

 

אבינועם הוא ה־שבאבניק. הכי פרוע. מתיידד עם חילונית, מסתכל החוצה.

 

"אבל לא ממקום שהוא רוצה לפגוע באנשים, אפילו לא למרוד. הוא מרגיש שהוא לא שייך, לא רוצה להיות עוזר פרלמנטרי כמו שאבא שלו מייעד אותו ולא רואה את עצמו משגיח בישיבה. הוא יודע שיש עוד כמוהו בעולם, שלא מוצאים את עצמם ונופלים ברווח שבין שני העולמות".

 

אלירן מלכה היוצר הוא בכלל דתי־לאומי. אב לשישה, גר בשכונת קריית יובל בירושלים וחתום גם על הסרט 'הבלתי רשמיים' על הקמת מפלגת ש"ס בשנות ה־80. לתופעת השבאבניקים התוודע כשהלך להתאמן בחדר כושר מופרד וצותת לחבורת בחורי ישיבה מחליפים רשמים על חליפות צמודות בזארה. לא הפתיעה אותו ההצלחה שזכו לה ברחוב החרדי, שם גם בלי טלוויזיה בכל בית איכשהו כולם מוצאים מסך קטן לצפות בו. "לפני חמש שנים כשהתחלנו לצלם את העונה הראשונה לקחתי בחורי ישיבה והראיתי להם את התסריטים. נתתי להם לקרוא את מה שכתבתי, רציתי לשמוע מה יהיו ההערות שלהם והם חשבו שאני נותן להם תסריטים מזויפים, כי לא היה הגיוני בעיניהם שמישהו בהוט יעשה סדרה שבה הגיבורים החרדים אהובים, יפים, מגניבים, חתיכים ומוצגים כדבר הנכון. הרבה מאוד שנים שהציבור החרדי הרגיש שעושים סדרות מעליו".

 

מאור זגורי שביים עם מלכה את העונה הראשונה הפעם בחוץ ולקאסט הצטרף העונה שולי רנד, בתפקיד האב של לייזר ודבורה בראון (מאיה ורטהיימר), איש עסקים חרדי־אמריקאי שמגיע לביקור. "עומר ומאיה ושאר השבאבניקים התרגשו לשחק עם שולי. הוא מאסטר קלאס במשחק, רב־אמן, ולדעתי את הדמות הזאת הוא לא עשה אף פעם".

 

אם לא הייתה מגפת קורונה בעולם, העונה השנייה של 'שבאבניקים' הייתה כבר משודרת בימים אלה והשלישית הייתה בשלבי כתיבה מתקדמים. "היינו אמורים לצלם באזור פסח וזה נדחה פעמיים בגלל הסגרים, מצילומים במאי עברנו לאוקטובר. יצא שסיימנו לכתוב ובגלל שלא יכולנו לצאת לצלם, HOT ביקשו שנכתוב בינתיים עוד פרקים. הוספנו עוד סיפורים ועוד עלילות, והעונה השנייה שנשדר תהיה כמעט עונה וחצי, 16 פרקים במקום 12 פרקים".

 

כבר 15 שנה שהוא טס לאומן. השנה החליט לוותר, אבל מבין את אלה שטסו בכל מחיר. בינתיים, יש חו"ל אחר שמעניין אותו לא פחות. "למכור את 'שבאבניקים' לחו"ל? יש כיוון כזה, אבל על דברים לא סגורים עדיף לא לדבר".

 

את 'המורדת' אהבת?

 

"אני עסוק כל כך בסדרה שלי שלא הספקתי בשנה האחרונה לראות שום דבר, גם לא את 'המורדת'. זה סיפור אחר שמתעסק בקונפליקט ישיר בין חרדים וחילוניות. מה שכן, אני יודע בלי לראות את זה ששירה האס היא שחקנית מצוינת".

 

שחקנית מצוינת שנראה ב'שבאבניקים'?

 

"זה רעיון טוב".

 

 

× × ×

 

לטענות שצצו בעונה הראשונה אצל החרדים על בעיות באמינות של הסדרה ונפילה בפרטים הקטנים כמו צבע הגרביים וחיבתם של הבחורים למוזיקת פאנק - הם מגיעים מוכנים. לצוות הצטרף המשורר והאברך עדן אביטבול כיועץ לענייני שבאבניקיות. "הוא סוג של המשגיח שלנו. יודע לתת את הסלנג ואת הז'רגון הליטאי־שבאבניקי, שהתרחב בעונה הזאת, מלמד אותנו פלפולי גמרא, אופן ההחזקה של הגמרא ואת הניואנסים שנכונים להיום, איך בחורי ישיבה בשנת 2020 מתנהגים", מסביר דניאל גד. "הבנו למשל שעכשיו טרנדי שהכובע יותר קטן, אז אבינועם בעונה הזאת קיבל כובע חדש, והגרביים שלו נראים כמו של עדן בדיוק".

 

פרלמן: "הוא שלח לנו מילים שאומרים בחורי ישיבות, ריכזתי את הכל ללקסיקון בדוקס ושלחתי לרביעייה. ברגע שיש לך את המילון הזה, כשאתה מקבל סצנה אתה כבר דוחף בה כמה מושגים בעגה חרדית".

 

איזה סלנג חרדי לקחתם הביתה?

 

גד: "יש את 'מבהיל על הרעיין', שזה אומר: 'איזה רעיון אדיר הבאת עכשיו!' יש את 'עוד לא אכשר דורא', שזה אומר, 'הדור עוד לא מוכן למה שאמרת, קשה לי להסביר לך את מה שאני רואה בעיני רוחי'. הביתה בעיקר לקחתי את 'נו נו נו נו' כשאתה רוצה לומר 'אוקיי־אוקיי'".

 

בין טאלנטים עסוקים על הסט, כמו מאיה ורטהיימר שמנצלת את ההפסקה לבליץ סטוריז, אני קולטת נער חרדי עם פנים מבוישות. הוא מתעסק בקנייטש שלו - השבאבניקים גרמו למילה הזאת, שפירושה מגבעת של הזרם הליטאי, להיות נגישה כמו פאוץ' - ומביט במתרחש בשתיקה. תחילה הנחתי ששלח אותו הנה סופר הסת"ם שההפקה שאלה ממנו מגילת אסתר לצילומים, אבל אז הוא נקרא לתוך סצנה של ורטהיימר ולייזרוביץ'. זה יעקב, הוא מציג את עצמו אחר כך בחשש, בחור ישיבה ירושלמי בן 20. בסדרה הזאת הוא ניצב שאומר כמה משפטים, אבל לדבריו כבר שיחק בסרט פסטיבלים. כמובן בלי שהרב ידע. "הבחורים בישיבה יודעים שאני פה ומשחק. הרבנים לא, אבל אולי זה גם לא כל כך מעניין אותם. הם עסוקים בתורה ובערכים".

 

וחושבים שזה גם מה שאתה עסוק בו כרגע?

 

"נכון, זה לא סטנדרטי שבחור ישיבה כמוני משחק בסדרה. אבל זאת סדרה אחרת. סדרה על חרדים שגם מוציאה את החרדים טוב. אני רואה את זה כסוג של שליחות אפילו, וגם רוצה להיות שחקן. אני זוכר שבעונה הראשונה היה פרק שהבנים נתקעים בשדה מוקשים. הם מתחילים לריב עם החיילים שמצילים אותם וחייל אומר להם, 'אתם, אתם לא מתגייסים לצבא'. גדליה אומר לו את אחד המשפטים הכי יפים ששמעתי, 'אתה היית שולח את הילד שלך לצבא חרדי, בלי לפחד שהוא לא יחזור חילוני? אז ככה גם אנחנו'".

 

זה מתאר את הסיפור שלך?

 

"אפשר לומר. אני לא עשיתי צבא, אני בישיבה במקום. הייתי בערך בן 17 כששודרה העונה הראשונה והמשפט הזה מתאר את החברים שלי ואותי. את 'שטיסל' לא ראיתי אבל את 'שבאבניקים' הרבה חברים מהישיבה ראו. הסדרה הראתה שאנחנו יודעים דברים על העולם ומה שקורה בו, אבל לא בקטע רע, כן? בקטע שאנחנו גם בני־אדם ויש לנו בעיות".

 

לא רק יעקב חייב לגדליה על שהסביר לו את עצמו. גם אורי לייזרוביץ' שמגלם אותו. הדמות של גדליה פתחה אותו סוף־סוף לקהל אחרי שנים בתעשייה, הזניקה אותו אל הפאנל של 'ארץ נהדרת', זיכתה אותו בפרס האקדמיה ולקינוח סידרה לו קמפיין למיחמי שבת. "המון כאבי לב חווה גדליוש החמוד בעונה הזאת. האמת שהוא פשוט מאבד את זה, הוא משתגע. יש עליו הרבה לחץ, גם מהישיבה וגם מצד הזוגיות עם דבורה. זה תפקיד שכל כך שונה ממני ואני בר מזל שזכיתי בו".

 

אי פעם חשבת שפרסומאי שיקבל בריף לשיווק מיחמים למגזר יחשוב עליך?

 

"אני שמח לגעת בכזאת סקאלה של קהלים. האמת שעשיתי את זה מסיבה קצת אידיאולוגית, שמעתי שיש הרבה מקרים בקהילה החרדית של כוויות ואפילו מוות בגלל מחמים שנופלים, זה נגע לי ללב שיש מכשיר שנותן פתרון".

 

 

× × ×

 

בענייני קורונה לא לוקחים פה צ'אנסים. יודעים שאף תפילה לא תעזור אם יסתנן הנגיף אל הסט ויגרום לעצירת הצילומים, הפסד עצום של כסף ואולי גם הסתכנות בביטול או דחייה של העונה למועד לא ידוע. אז נערת מים אאוט, עוזרת הפקה שעוברת מדי דקה בין הנוכחים ומצביעה על האף במבט של 'תרים, תרים את המסכה' - אין. השחקנים נקראו לבודד את עצמם לפני הצילומים ולעשות בדיקות, המאפרת קרובה להתמסטל מהאלכוהול שמרוסס אחרי כל אדם שפוגש צללית ומברשת. אף אחד לא היה צריך שיחת משמעת מיוחדת לפני שהפרויקט התחיל. "הייתי צריך לטוס לצילומים בחו"ל, היה מדובר על הרבה מאוד כסף אבל לא רציתי לקחת אפילו את הסיכון הכי קטן של לחזור חולה", מספר לייזרוביץ'. "לפני הצילומים נעלתי את עצמי בבית למשך שבועיים. אני לא חרדתי כמו גדליה כמו שאני בן־אדם בוגר שמבין את המצב ויודע שיש כאן לקיחת אחריות על הסביבה שאני נמצא בה והפחד לפגוע בפרנסה של אנשים. זה גם מה שהייתי מצפה מהפרטנרים שלי".

 

פרלמן מסתובב על הסט וגורף מחמאות על ההופעה ב'שעת נעילה' שעלתה ב'כאן', שם הוא משחק טנקיסט במלחמת יום הכיפורים שנכנס להלם קרב. החודשים האחרונים שהעביר בבית היו עבורו הלם מסוג אחר. "כל הפקה שצולמה לפני הקורונה פשוט ניצלה. 'שבאבניקים' זה הדבר הראשון שאני מצלם אחרי הסגר, ישבתי בבית ולא עשיתי שום דבר. הפער הזה בין שמונה חודשים שאתה מטפס על הקירות ומרגיש שאיבדת את משמעות הקיום, לבין זה שהכל קורה יחד, צילומים ל'שבאבניקים' ושידור של 'שעת נעילה', הוא מטורף. לי היה לפחות את השקט הנפשי שמחכים לי הצילומים האלה, אבל חברים שלי שלא תפסו קצה חוט לפני תחילת הקורונה נמצאים בחוסר ודאות, וחוסר ודאות ידוע כמחרפן מספר אחת".

 

מה עם 'שעת נעילה', הקורנה זה זמן טוב לסדרה כזאת? אנשים לא בורחים לאסקפיזם?

 

"זה המומנטום הכי טוב שיכולנו לבקש. יש יצירות שיוצאות כשקורים אירועים היסטוריים, 'סיפורה של שפחה' יצאה כשטראמפ נבחר, והשמלות האדומות של השפחות הפכו לסמל בהפגנות נגדו. במקרה של 'שעת נעילה', שבועיים לפני שהיא יצאה הכותרות בכל העיתונים היו 'מחדל יום כיפור 2' על הטיפול בקורונה. אנחנו שמים עכשיו לצופים מול העיניים את המחדל הראשון מול המחדל השני ומראים שעברו 47 שנה וההיסטוריה חוזרת על עצמה. זה הזמן הכי טוב שהסדרה יכלה לצאת בו, כי עכשיו היא באמת יכולה לעשות שינוי".

 

talgiladi17@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים